Jurnalul.ro Ştiri Observator România sprijină formula de pace a preşedintelui Zelenski

România sprijină formula de pace a preşedintelui Zelenski

de Redacția Jurnalul    |   

Ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, a participat, marţi, în delegaţia condusă de către preşedintele Klaus Iohannis, la deschiderea segmentului la nivel înalt al celei de-a 79-a sesiuni a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU).

Potrivit MAE, programul ministrului român a inclus participarea la o reuniune a Consiliului de Securitate ONU, în format briefing, despre Ucraina. Cu acest prilej, Luminiţa Odobescu a subliniat importanţa sprijinului internaţional constant pentru Ucraina şi a reliefat sprijinul României pentru Formula de pace propusă de preşedintele Volodimir Zelenski, singurul cadru care poate conduce la o pace justă şi durabilă. A arătat că România acordă sprijin şi va continua să fie alături şi de Republica Moldova, a cărei stabilitate este crucială pentru întreaga regiune.

Totodată, demnitarul român a participat la reuniunea ministerială a Grupului de prieteni pentru tragerea la răspundere ca urmare a agresiunii împotriva Ucrainei, reconfirmând sprijinul deplin al României pentru iniţiativele la nivel internaţional dedicate. În intervenţia sa, a pledat pentru o colaborare internaţională mai activă, în toate formatele posibile, pentru asigurarea eficienţei demersurilor juridice.

Ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, a avut şi o întrevedere bilaterală cu ministrul Afacerilor Externe al Sultanatului Oman, Sayyid Badr Albusaidi. A fost reconfirmat interesul părţilor pentru diversificarea şi consolidarea relaţiilor bilaterale, a schimburilor comerciale şi a încurajării investiţiilor şi turismului. A avut loc şi un schimb de opinii cu privire la dosarele regionale de interes, cu accent pe evoluţiile îngrijorătoare din Orientul Mijlociu, respectiv situaţia din Ucraina.

Şeful diplomaţiei române a participat şi la dineul în format transatlantic găzduit de secretarul de stat al SUA, Antony Blinken. A reiterat, în acest cadru, importanţa unităţii transatlantice în gestionarea provocărilor globale. A accentuat necesitatea unei abordări transatlantice coordonate în regiunea Mării Negre, sprijinirea Ucrainei şi susţinerea Republicii Moldova în combaterea tacticilor hibride ale Moscovei. Totodată, a reiterat susţinerea României pentru consolidarea cooperării dintre comunitatea transatlantică şi partenerii like-minded din Indo-Pacific.

În marja acţiunilor oficiale, ministrul român a avut o întâlnire cu membrii de familie a unui ostatic de origine română în Fâşia Gaza. A reiterat angajamentul României şi sprijinul constant al autorităţilor române în susţinerea eforturilor de eliberare a ostaticilor.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

AGERPRES

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri