Indicele MSCI pentru acţiunile din pieţe emergente s-a apreciat cu 6,7% în 2023, după două scăderi anuale consecutive. Indicele echivalent valutar se îndreaptă către un câştig de 4,7%, cea mai mare creştere anuală din 2017, scrie Ziarul Financiar.
Pentru context, indicii MSCI Global Currency măsoară randamentul total al monedelor într-un indice de acţiuni MSCI regional sau compus, calculat în funcţie de ponderile ţărilor respective. Randamentul total reflectă aprecierea/deprecierea valutară a monedelor incluse în indicele valutar în raport cu moneda naţională şi dobânda acumulată din deţinerea monedelor.
Pe piaţa datoriilor, obligaţiunile denominate în monede din ţări emergente înregistrează creşteri de 6,3%, cea mai bună evoluţie din 2020, în vreme ce bondurile denominate în dolari americani afişează câştiguri de 11%, maximul ultimilor patru ani.
„Costul asigurării expunerii la pieţele emergente a scăzut, de asemenea, în condiţiile în care swapurile pe riscul de nerambursare a creditelor pentru 22 de emitenţi suverani au scăzut în medie cu 72 de puncte de bază, ajungând la niveluri înregistrate ultima dată în septembrie 2021”, conform agenţiei americane de ştiri.
Ricardo Adrogue, şeful diviziei de datorii suverane şi valute din cadrul administratorului de investiţii Barings LLC, spune că scăderea inflaţiei, creşterea economică şi politica monetară din SUA vor rămâne principalele teme pentru pieţele emergente în 2024.
„Per total, pieţele emergente încă oferă valoare, în special acolo unde dolarul ar fi atins un nivel maxim alături de ratele dobânzilor din SUA”, spune el.
Dolarul american a pierdut circa 3% anul acesta, cea mai mare scădere anuală din 2020, în vreme ce investitorii continuă să mizeze pe o reducere a dobânzilor cu cel puţin 150 de puncte de bază începând cu luna martie. Cel mai probabil, o relaxare a politicii monetare va mai reduce ulterior valoarea monedei.
Cu toate acestea, Adrogue a avertizat asupra riscurilor geopolitice care ar putea aduce volatilitate pe pieţele emergente. Fostul preşedinte Donald Trump este în prezent favorit la nominalizarea republicană pentru alegerile americane de anul viitor.
„Nu există nicio îndoială că o victorie a preşedintelui Trump va avea efecte perturbatoare la nivel global. Întrebarea este cât de perturbatoare vor fi", a adăugat el.
Bursa de Valori Bucureşti are statutul de piaţă emergentă în indicii FTSE Russell, nu însă şi în indicii MSCI, unde este considerată piaţă de frontieră.
Totuşi, într-un top al economiilor emergente, listate în funcţie de dinamica de anul acesta a indicelui bursier de referinţă din ţările respective, România se clasează pe locul nouă la nivel global şi locul cinci în Europa, cu un avans de 31% pe BET.
Pe primele poziţii se află Cipru (circa 55%), Ungaria (45%), Polonia (40%) şi Grecia (38%). Urmează apoi pieţele de acţiuni din Sri Lanka, Liban, Mexic şi Egipt.
În general, credibilitatea băncilor centrale rămâne intactă în ţările în curs de dezvoltare, ceea ce contribuie la reducerea primelor de risc în piaţa valutară, notează Jason DeVito, senior portofolio manager la managerul de active Federated Hermes. În vreme ce dobânzile din SUA ar trebui să genereze câştiguri pe termen scurt, el se aşteaptă ca „regimurile monetare şi fiscale aflate la maturitate la nivel global să genereze randamente ridicate în pieţele valutare din ţări emergente”.
(sursa: Mediafax)