Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie România va avea trei salarii minime

România va avea trei salarii minime

de Daniela Ivan    |   

Guvernul României vrea să devanseze cu două luni creşterea salariului minim şi să introducă trei salarii minime diferenţiate în funcţie de studii şi de vechime. Patronatele şi sindicatele sunt nemulţumite.

Salariului minim brut pe ţară ar putea creşte la nivelul de 2.080 lei/lună, începând cu 1 noiembrie 2018, pentru salariaţii care nu au studii superioare şi nici minimum 15 ani vechime. În plus, salariaţii angajaţi pe posturi pentru care sunt necesare studii superioare vor beneficia de un salariu minim mai mare, respectiv de 2.350 lei/lună. Cu aceeaşi sumă vor fi plătiţi şi angajaţii care au mai mult de 15 ani vechime şi care sunt la nivelul salariului minim. Propunerea mai urmăreşte şi introducerea în Codul Muncii a unui prag minim al raportului salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată/câştig salarial mediu brut la cel puţin 45% începând cu anul 2020.

Propunerea nu este nici pe placul sindicatelor, nici ale patronatelor. Guvernul are o problemă majoră pe piaţa muncii cu angajatorii care nu plătesc taxe şi intervine nejustificat pentru a stabili măsuri pe care ar fi trebuit să le regleze piaţa, a declarat Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS).

"În ultimii ani, foarte mulţi angajatori se folosesc de prevederile Codului Muncii şi utilizează salariul minim pentru a-şi plăti angajaţii, dar apoi completează cu alte venituri, pentru a nu mai plăti taxe şi impozite. Măsura propusă de Guvern este menită să contracareze acest fenomen, însă nu Guvernul trebuie să impună acest lucru, ci ar trebui să repună în vigoare mecanismul negocierii colective, care devine obligatoriu în orice economie", a spus Costin.

Patronii nemulţumiţi spun că este o măsură populistă şi arbitrară, ce va afecta sectorul privat, cu deosebire industria prelucrătoare, atrag atenţia reprezentanţii Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

“Este o măsură populistă, fără niciun fel de justificare, care perturbă inutil mediul de afaceri. Nici oamenii nu câştigă cine ştie ce, în schimb dă peste cap planurile de afaceri ale companiilor. Ar fi discriminare, pot să am 3 ani de muncă, 5 ani de muncă, să fiu foarte bun şi să fi crescut, şi pot să am 15 ani şi să fi tăiat frunză la câini”

Cristian Pârvan, preşedintele Patronatului Investitorilor Autohtoni – PIAROM

1,7 milioane de salariaţi sunt plătiţi cu salariul minimul pe economie, din care 580.000 au o vechime de peste 15 ani, iar 350.000 sunt cu studii superioare

 

 

Subiecte în articol: salariu minim
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri