Un milion de români au 10.000 de lei în cont şi nu ştiu de ei, susţine Radu Crăciun, directorul general al fondului BCR Pensii şi preşedintele Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), citând un sondaj efectuat recent de asociaţie.
Sondajul a arătat că mai mult de jumătate dintre români se bazează numai pe pensie la bătrâneţe, în condiţiile în care nu reuşesc să economisească bani în timpul vieţii active. Deşi pensia privată obligatorie este singura metodă de economisire pentru ei, nu ştiu câţi bani au adunat în conturi. "Una dintre întrebări a fost dacă ştiţi câţi bani aveţi în contul de pensii. Practic doar 3% au afirmat că au peste 10.000 de lei. În paralel noi am calculat din estimările noastre cam câţi ar avea de fapt peste 10.000 de lei. (...) Am ajuns la concluzia că undeva până într-un milion de români, dar cu siguranţă peste 500.000 - 600.000 au cel puţin 10.000 de lei în contul lor şi fie nu ştiu că au atât de mult, fie nu ştiu deloc", a declarat Radu Crăciun, preşedintele APAPR.
Pensia de stat nu e suficientă
Pe de altă parte, oamenii au înţeles că statul se va confrunta cu dificultăţi la plata pensiilor pentru generaţiile viitoare. Doar un sfert din populaţie (26%) are încredere că statul nu va avea probleme să le asigure pensia, iar 67% dintre români consideră că este nevoie de măsuri ca lucrurile să se îmbunătăţescă. În acest context, 71% din populaţia activă consideră că este necesară menţinerea Pilonului II (pensia privată obligatorie).
De asemenea, Pilonul II este perceput drept un instrument de economisire transparent şi se bucură de încredere în rândul populaţiei. 55% dintre participanţii la studiu au declarat că au încredere că administratorii fondurilor de pensii investesc optim contribuţiile lor.
Pe cine a afectat reducerea contribuţiilor
Românii au sume cu 17,8% mai mici în contul lor personal de Pilon II din cauza nerespectării L 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, iar impactul la nivelul Pilonului II, respectiv contribuţii nevirate, este de 1,9 miliarde de euro, susţine Crăciun. Acesta susţine că reducerea contribuţiei virate către Pilonul II de la 5,1% în 2017, la 3,75% în 2018 echivalează cu o scădere a contribuţiilor individuale cu 12% pentru participanţii care nu au beneficiat de creşteri salariale în 2018. Totuşi, datorită creşterilor salariale din economie, mai ales în sectorul bugetar, şi a numărului nou-intraţilor, contribuţiile totale virate în 2018 (estimare APAPR) la Pilonul II sunt cu circa 8,5% peste nivelul din 2017.