Bursa românească este pe primul loc la nivel mondial în ceea ce priveşte randamentele dividendelor pe care le oferă, însă românii nici nu vor să audă să investească în acţiuni. În mentalitatea românească, există percepţia că Bursa este un fel de joc de noroc unde poţi, într-o clipă, pierde agoniseala de-o viaţă dacă nu-ţi surâde soarta. De teamă că-şi vor pierde banii, românii preferă să-şi ţină economiile în bănci, chiar dacă dobânzile au rămas negative, iar economiile sunt erodate puternic de inflaţie.
Foarte puţini români ştiu că la Bursă se pot face şi investiţii cu riscuri mici, aproape sigure, dar cu câştiguri incomparabil mai mari decât la depozite. Românii care au investit anul trecut în acţiunile companiilor care compun indicele BET, care reflectă evoluţia celor mai tranzacţionate 13 companii de pe Piaţa Reglementată excluzând SIF-urile, au obţinut un randament de 7,6%, potrivit unei analize a Tradeville, una dintre cele mai importante societăţi de brokeraj. Cele 13 companii sunt vedetele Bursei, în mare parte firme puternice din domeniul energiei, bănci şi Fondul Proprietatea.
Randamente mari cu risc mic
Dividendele pe piaţa din România au avut anul trecut un randament mediu impresionant, de 7-8%, cu mult peste media europeană de 2-3%. Trendul va continua şi în acest an, consideră analiştii Tradeville. Aceştia îşi bazează prognoza pe faptul că, în 2018, companiile cu capital privat vor păstra aceeaşi rată de distribuţie a profitului, iar pentru companiile unde statul român este acţionar majoritar s-au urmărit două scenarii: în cazul unei rate de distribuţie de 50%, investitorii ar urma să câştige 7,67%, în timp ce o rată de distribuţie de 90% ar atrage un randament de 8,83%. Cum ambele randamente sunt cu mult peste rata anuală prognozată a inflaţiei de 4,4%, câştigul real este pozitiv şi consistent în raport cu dobânzile la depozitele bancare. Există o tendinţă de creştere a valorii dividendelor la nivel global, aceasta atingând nivelul-record de 497,4 miliarde ???????????în al doilea trimestru din 2018, în creştere cu aproximativ 13% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.
Investiţia în acţiuni comportă un anumit risc, nu este un depozit bancar, care este garantat de stat în limita a 100.000 de euro de persoană.
Munţi de bani în bănci
Românii ţin în bănci aproape 189 de miliarde de lei, la dobânzi de nici “doi bani”, plus alte sume însemnate “la saltea”. Frica de a ţine banii într-un loc sigur, dar şi lipsa educaţiei financiare ne ţin departe de randamente mai mari, care ne sunt mult mai la îndemână decât credem. Specialiştii ne recomandă să nu ne ţinem toţi banii în acelaşi loc, să punem o parte în depozite bancare, să ne facem şi o pensie facultativă şi chiar să plasăm o parte din economii în acţiuni la Bursă sau în fonduri mutuale.
Cu toate astea, depozitele bancare reprezintă cea mai mare pondere în totalul activelor financiare Acestea reprezentau peste 40 la sută din totalul activelor financiare, în martie 2018. Spre comparaţie, piaţa de asigurări nu trece de 9,7 miliarde lei, iar fondurile private de pensii (Piloanele 2 şi 3) au adunat abia 43 miliarde de lei.
Fondurile mutuale
Pentru românii care nu au nici timp şi nici foarte multe informaţii, fondurile mutuale sunt o alternativă, mai comodă, la Bursă. Nici banii investiţi în fonduri nu sunt garantaţi, prin urmare orice astfel de plasament comportă un anumit grad de risc, însă şi câştigurile pot fi de şapte-opt mai mari decât cele de la depozitele bancare.
Cele mai mari randamente în acest an le-au adus fondurile “de acţiuni”, adică acele fonduri care au investiţii preponderent în acţiuni listate pe burse. Spre exemplu, Raiffeisen Acţiuni a obţinut uu randament brut de 22,41% în ultimele 12 luni, însă sunt şi fonduri care au avut pierderi tot atât de mari.