Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Românii strâng 53 de euro lunar. La fel ca ungurii

Românii strâng 53 de euro lunar. La fel ca ungurii

de Daniela Ivan    |   

Populaţia din România a prins gustul economisirii după criza financiară din 2008, dar în ultimele 12 luni s-a întrecut pe sine. Ritmul de creştere al economiilor şi investiţiilor din ultimul an a fost cel mai mare dintre toate cele şapte ţări din Europa Centrală și de Est - Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, România, Croația, Serbia și Austria. Totuşi, mai avem mult de recuperat, având în vedere că reuşim să punem deoparte, în medie, numai 53 de euro lunar comparativ cu media zonei care este 91 de euro.

România, Cehia şi Austria ocupă primele trei locuri într-un top al ţărilor unde s-au înregistrat cele mai mari creşteri de la un an la altul, în privința banilor puși deoparte. Cu o creştere de 15,2% față de anul trecut și cu 35,9% față de 2012, românii ocupă primul loc. În Cehia, creşterea a fost de 14,3%, iar în Austria de 10,6%, potrivit celui mai nou studiu al Erste Group privind economisirea, cercetarea anuală “Money Matters”, ediția 2017. Pentru această regiune în ansamblu, suma medie lunară economisită a fost de 91 de euro în 2017, reprezentând o creștere anuală de 10,4% față de 2016 și de 20,3% față de anul 2012. Numai sârbii au economisit mai puţin în 2017 comparativ cu 2016, scăderea fiind de 8,8%.

Strângem mai puţin decât croaţii

Într-un top al europenilor din Europa Centrală și de Est după sumele pe care reuşesc să le economisească lunar, austriecii ocupă primul loc cu o medie de 239 de euro economisiţi în fiecare lună. Sunt urmați de slovaci cu 107 euro și de cehi cu 88 de euro. Pe locurile următoare se află croații cu 63 de euro, ungurii şi românii, la egalitate, cu 53 de euro, iar pe ultimul loc sunt sârbii cu 37 de euro.

La nivelul întregii regiuni, studiul consemnează o creștere generală a numărului de persoane care spun că situația lor financiară generală s-a îmbunătățit în ultimul an. Tot românii conduc și aici în topul creșterilor, cu un avans de 8% în ultimul an, până la 33%, similar cu cel al cehilor, dar care au urcat până la o pondere generală de 43%.

Cu toate acestea, aproape jumătate din numărul celor intervievați în România (49%) au declarat că viața lor financiară a rămas la fel. La polul opus, sârbii (35%), croații (31%) și ungurii (23%) se plâng că finanțele lor au mers mai prost în 2017.

Populaţia avea, la începutul lunii septembrie, în bănci peste 170 miliarde de lei sau echivalent în alte valute, potrivit datelor BNR

Subiecte în articol: romănii economisesc bani
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri