„Finalizarea cu succes a tranzacţiei este o realizare deosebită în portofoliul de business al Romgaz. Proiectul Neptun Deep are o însemnătate importantă şi strategică pentru România în vederea asigurării securităţii energetice a ţării noastre, mai ales în actualul context geopolitic. Suntem determinaţi să trecem la etapa de dezvoltare-exploatare în cel mai scurt timp, alături de partenerul nostru. Mulţumesc echipei Romgaz pentru eforturile susţinute în vederea îndeplinirii acestui obiectiv strategic al companiei noastre, precum şi tuturor părţilor implicate în această tranzacţie”, spune Aristotel Jude, Directorul General al Romgaz.
Tranzacţia finalizată pe 1 august 2022 a fost condiţionată de îndeplinirea condiţiilor suspensive prevăzute în contractul de vânzare-cumpărare încheiat la data de 3 mai 2022 între Romgaz şi vânzători. Toate condiţiile suspensive au fost îndeplinite cu succes, în raport cu prevederile din contract, se arată într-un raport publicat la Bursa de Valori Bucureşti.
Cele două condiţii suspensive erau aprobarea sau aprobarea prezumată din partea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării cu privire la tranzacţiile prevăzute în contract, respectiv emiterea de către Guvernul României a unei hotărâri care să aprobe menţinerea valabilităţii Acordului Petrolier, respectându-se astfel dispoziţiile art. 34.5 din Legea Petrolului din România, ca urmare a notificării Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale cu privire la Tranzacţie şi la schimbarea controlului asupra ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited.
„Tranzacţia reprezintă o investiţie importantă realizată de Romgaz, în linie cu strategie de dezvoltare a companiei. În perioada imediat următoare vom continua realizarea formalităţilor necesare în vederea asigurării nevoii de finanţare a cotei de participare a Romgaz la dezvoltarea proiectului Neptun Deep”, spune Răzvan Popescu, Directorul Economic al Romgaz.
La data de 10 decembrie 2021, Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor Romgaz a aprobat tranzacţia de achiziţie a tuturor acţiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social al) ExxonMobil, în timp ce la 28 aprilie 2022 acţionarii au aprobat încheierea contractului de vânzare-cumpărare.
Valoarea tranzacţiei este de 1,06 mld. dolari, iar Romgaz trebuie să depună o garanţie de 106 mil. dolari imediat. Tranzacţia a fost întârziată în ultima perioadă datorită ajustării unor clauze din contractul de vânzare-cumpărare.
Romgaz a cumpărat 50% din proiectul de gaze din Marea Neagră, cealaltă parte fiind deţinută de OMV Petrom. ExxonMobil, alături de OMV Petrom, compania care deţine restul acţiunilor din Neptun Deep, au investit deja 1,5 miliarde de dolari în faza de explorare.
Romgaz are 18,5 miliarde de lei capitalizare şi este controlată în proporţie de 70% de statul român, prin Ministerul Energiei. Acţiunile SNG înregistrează un avans de 22,8% de la începutul anului, pe fondul unor tranzacţii de 385 mil. lei, conform datelor BVB.
Compania de stat a încheiat primul trimestru din 2022 cu un profit net de 980 mil. lei, în creştere cu 111% faţă de primele trei luni din 2021, respectiv afaceri de 3,93 miliarde de lei, plus 196%, potrivit raportului trimestrial publicat la BVB. Romgaz urmează să publice rezultatele aferente primei jumătaţi a acestui an în data de 12 august.