Jurnalul.ro Ştiri Externe Premierul britanic: Rusia este avantajată de prelungirea impasului în conflictul cu Ucraina

Premierul britanic: Rusia este avantajată de prelungirea impasului în conflictul cu Ucraina

de Redacția Jurnalul    |   

Prelungirea impasului în conflictul militar izbucnit prin invazia militară rusă în Ucraina ar fi în avantajul Rusiei, afirmă premierul Marii Britanii, Rishi Sunak, justificând în acest fel decizia politică de a accelera livrările de armament destinate armatei ucrainene.

"Prelungirea impasului ar fi doar în beneficiul Rusiei", a apreciat Rishi Sunak, conform stenogramei unei şedinţe de guvern, citată de postul de televiziune CNN.

Rishi Sunak a explicat că a înţeles acest lucru de la începerea mandatului de prim-ministru, astfel că a decis că exista "oportunitatea de a accelera" susţinerea militară pentru Ucraina. "Acest lucru ar oferi Kievului cea mai bună şansă de succes (...)", a subliniat Sunak.

Totuşi, premierul britanic a exclus, la fel ca preşedintele SUA, Joseph Biden, oferirea de avioane de vânătoare Ucrainei, argumentând că "nu ar fi o acţiune practică", potrivit cotidianului The Telegraph.

Ucraina se aşteaptă să primească între 120 şi 140 de tancuri occidentale moderne, în prima etapă, din partea unei coaliţii de 12 state, a declarat marţi ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba.

Franţa a anunţat că va furniza Ucrainei încă 12 sisteme de artilerie Caesar, în următoarele săptămâni, potrivit cotidianului Le Monde.

Preşedintele Joseph Biden a declarat luni că Statele Unite nu intenţionează să furnizeze Ucrainei avioane de vânătoare F-16. Săptămâna trecută, Biden a anunţat că Statele Unite vor oferi Ucrainei tancuri M1 Abrams, în cadrul unui acord cu Germania, care va furniza tancuri Leopard 2 şi va autoriza transferul de tancuri germane de acelaşi tip de către alte naţiuni europene.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a declarat că nu poate fi exclusă posibilitatea de a furniza Ucrainei avioane de vânătoare, dar a insistat că trebuie îndeplinite condiţii stricte privind utilizarea acestora, pentru a nu conduce la escaladarea conflictului militar cu Rusia.

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, care a acceptat cu greu să furnizeze Ucrainei tancuri germane şi să autorizeze transferul de vehicule blindate de fabricaţie germană de către alte ţări europene, a exclus orice posibilitate de furnizare a avioanelor de vânătoare. Olaf Scholz a reafirmat poziţia Berlinului că sprijinul destinat Ucrainei are rolul de a permite apărarea ţării, subliniind că va face totul pentru a evita izbucnirea unui război între NATO şi Rusia.

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: Rusia ucraina rishi sunak avantaj stenograme
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri