Jurnalul.ro Ştiri Observator Rusia se antrenează pentru lovituri nucleare într-un posibil război. Trei ţinte sunt în România

Rusia se antrenează pentru lovituri nucleare într-un posibil război. Trei ţinte sunt în România

de Redacția Jurnalul    |   

Rusia şi-a antrenat marina pentru a lovi obiective din teritoriul Europei cu rachete cu capacitate nucleară într-un potenţial conflict cu NATO, potrivit unor fişiere secrete văzute de Financial Times. Unele obiective sunt aproape de teritoriul Rusiei, inclusiv în România, notează Monitorul Apărării.

După harta prezentată de FT, o primă ţintă ar putea fi Portul Constanţa sau Baza Militară de la Kogălniceanu, a doua ar putea fi podul de la Giurciu – Ruse şi a treia Brigada Multinaţională de la Craiova sau sistemul anti-rachetă Aegis Ashore de la Deveselu.

FT a raportat şi anterior despre posibile ţinte occidentale stabilite de Moscova pentru folosirea armelor nucleare tactice, susţinând că a intrat în posesia a 29 de dosare militare ruseşti.

Cele mai recente dezvăluiri arată cum Rusia şi-a imaginat un conflict cu Occidentul care să se extindă mult dincolo de frontiera sa imediată a NATO, planificând o serie de lovituri copleşitoare în Europa de Vest.

Documentele au fost prezentate FT de surse occidentale. Dosarele, întocmite între 2008 şi 2014, includ o listă de ţinte pentru rachetele care pot transporta fie focoase convenţionale, fie arme nucleare tactice. Ofiţerii ruşi subliniază avantajele utilizării loviturilor nucleare într-un stadiu incipient al conflictului. Prezentarea indică, de asemenea, că Rusia şi-a păstrat capacitatea de a transporta arme nucleare pe nave de suprafaţă, o capacitate despre care experţii au spus că prezintă riscuri suplimentare semnificative de escaladare sau accidente.

Hărţile, care au fost realizate mai degrabă în scopuri de prezentare decât de utilizare operaţională, ilustrează un eşantion de 32 de ţinte NATO din Europa pentru flotele navale ale Rusiei.

Ţintele flotei baltice ale Rusiei se află în mare parte în Norvegia şi Germania – inclusiv baza navală din Bergen, precum şi site-urile radar şi facilităţile forţelor speciale.

Flota de Nord a Rusiei ar trebui să lovească ţinte industriale de apărare, cum ar fi şantierul naval de submarine de la Barrow-in-Furness din nord-vestul Angliei. O ţintă de lângă Hull poate fi un sit industrial - este marcat cu un coş de fum.

Prezentarea ilustrează, de asemenea, modul în care doctrina sa s-ar putea aplica în posibile războaie în Marea Neagră, Marea Caspică, dar şi Pacific.

Scenariile includ şi războaie cu aliaţii actuali, cum ar fi China, Iran, Azerbaidjan şi Coreea de Nord.

„Conceptul lor de război este războiul total", a declarat pentru FT Jeffrey Lewis, profesor la Institutul de Studii Internaţionale Middlebury din Monterey, care studiază controlul armelor. „Ei văd aceste lucruri [focoase nucleare tactice] ca arme potenţial câştigătoare de război", a adăugat el. „Vor dori să le folosească şi vor dori să le folosească destul de repede".

Prezentarea face referire şi la opţiunea unui aşa-numit atac demonstrativ – detonarea unei arme nucleare într-o zonă îndepărtată „într-o perioadă de ameninţare imediată de agresiune" înainte de un conflict real pentru a speria ţările occidentale. Rusia nu a recunoscut niciodată că astfel de lovituri sunt în doctrina sa. O astfel de lovitură, spun dosarele, ar arăta „disponibilitatea pentru utilizarea armelor nucleare nestrategice de precizie" şi „intenţia de a folosi arme nucleare".

(sursa: Mediafax)

 

Subiecte în articol: Rusia lovituri nucleare
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri