Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia și Polonia, la cuțite. Moscova ia în calcul ruperea totală a legăturilor cu Varșovia

Rusia și Polonia, la cuțite. Moscova ia în calcul ruperea totală a legăturilor cu Varșovia

de Şerban Mihăilă    |   

Rusia se gândește să adopte măsuri diplomatice extreme, într-un moment în care relațiile sale cu Polonia sunt în cădere liberă. Pe tot parcursul războiului din Ucraina, Varșovia s-a dovedit, alături de Londra, una dintre cele mai puternice voci anti-Moscova din cadrul NATO.

După ce a acordat Kievului un sprijin militar și logistic constant în ultimele 15 luni, polonezii contribuie acum din plin și la consolidarea militară a SUA în coasta Rusiei, mai exact în apropierea enclavei rusești Kaliningrad, de la Marea Baltică.

Războiul declarațiilor între Moscova și Varșovia a atins cote maxime, după ce premierul polonez, Mateusz Morawiecki, a sugerat că ar fi „ușor” să-l dea afară din țara sa pe ambasadorul Rusiei, Serghei Andreev. 

În replică, cel mai înalt reprezentant al Kremlinului în Polonia a declarat că „a existat întotdeauna posibilitatea” ca legăturile bilaterale să fie rupte brusc”. „Dacă acest lucru devine realitate sau nu, depinde de deciziile conducerii noastre și ale autorităților poloneze.”, a spus Andreev, într-un interviu tradus în presa rusă, atunci când a fost întrebat de reporteri despre noile dispute diplomatice dintre cele două părți.

Cu doar câteva ore înainte, premierul Morawiecki afirmase că țara sa ia în considerare o reducere a prezenței diplomatice ruse în Polonia. „Este foarte ușor ca un ambasador să fie rechemat. Și, atunci, rușii vor face același lucru cu ambasadorul nostru. Într-o astfel de situație, fluxul de informații în ambele direcții ar fi și mai restrâns.”, a afirmat el, la televiziunea „Polsat”. 

Rachetele americane și școala rusă

Spiritele s-au inflamat și mai mult, deoarece Varșovia tocmai a primit primul transport de sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS), fabricate în SUA.

În plus, liderii polonezi susțin că lansatoarele vor fi amplasate în apropierea graniței comune a țării cu enclava rusească Kaliningrad, aflată între Polonia și Lituania.

„Această armă va fi desfășurată în partea de nord-est a țării noastre (...) Sarcina sa va fi descurajarea agresorului!”, a declarat ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, în cadrul unei conferințe de presă. Blaszczak a mai spus că luptele din Ucraina au demonstrat valoarea HIMARS, iar Polonia, membră NATO, încearcă să achiziționeze lansatoare suplimentare, în încercarea de a se dota cu aproximativ 500 de unități.

„Urmărim evoluțiile din Ucraina și știm că artileria are un rol cheie în război, în respingerea invaziei rusești.”, a spus, în încheiere, ministrul polonez.

Sistemele HIMARS nu sunt însă singurul motiv de discordie din ultima perioadă. Luna trecută, Moscova a luat foc atunci când poliția poloneză a făcut o razie într-o școală rusească, alipită Ambasadei Rusiei din Varșovia, preluând clădirea. 

Personalul școlii a primit câteva ore pentru a-și împacheta lucrurile și a părăsi clădirea - susține agenția RIA Novosti -, după ce autoritățile locale au dat buzna în incintă folosind o rangă.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului polonez de Externe, Lukasz Jasina, a afirmat, la momentul respectiv, că statul a pus în aplicare o hotărâre judecătorească în privința clădirii. În hotărâre se menționează că aceasta a fost „închiriată ilegal de către Ambasada Rusiei, timp de ani de zile”. Potrivit autorităților de la Varșovia, clădirea și școala nu sunt protejate de statutul diplomatic, lucru pe care Moscova îl contestă.

Ministerul de Externe al Rusiei a criticat „acțiunile ostile” ale autorităților poloneze, care reprezintă „o încălcare flagrantă” a proprietății diplomatice oficiale rusești. „O astfel de măsură obraznică a Varșoviei, care depășește cadrul comunicării civilizate interstatale, nu va rămâne fără reacția noastră dură și fără consecințe pentru autoritățile poloneze și pentru interesele Poloniei în Rusia!”, a avertizat, la vremea respectivă, MAE rus.

Deocamdată, Moscova pare să ia în calcul rechemarea ambasadorului său la Varșovia, iar Polonia vrea să arate că nu se sinchisește prea tare de ruperea totală a relațiilor diplomatice cu Rusia. Oricum, sugerează ambele părți, mai rău de atât nu se poate. 

 

Subiecte în articol: Rusia nato masuri diplomatice
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri