Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Salariile de nababi au topit bugetele de investiţii

Salariile de nababi au topit bugetele de investiţii

de Daniela Ivan    |   

Dupa ce au primit libertatea de a-şi majora lefurile, multe primarii şi-au cheltuit bugetele pe salarii şi au rămas fără bani pentru investiţii, chiar şi pentru partea de cofinanţare din proiecte europene. Cum nefinalizarea proiectelor poate conduce la restituirea către Comisia Europeană a sumelor deja decontate, Ministerul Finanţelor se oferă să împrumute autoritățile locale pentru a termina proiectele contractate cu Uniunea Europeană.

Unităţile administrativ teritoriale pot solicita împrumuturi din venituri din privatizare, potrivit unui proiect de ordonanţă a Guvernului postat pe site-ul Ministerului Finanţelor. Potrivit acestuia, unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale pot solicita Ministerului Finanţelor, în cursul anului 2018, contractarea de împrumuturi din venituri din privatizare, înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului, în limita sumei de 800.000.000 de lei, pentru asigurarea prefinanţării sau cofinanţării pentru proiectele din fonduri externe nerambursabile, inclusiv pentru cheltuielile neeligibile asociate proiectelor.

Rata de dobândă este ROBOR la 3 luni comunicată de Banca Naţională a României în ultima zi lucrătoare a lunii anterioare autorizării împrumutului plus o marjă în funcţie de scadenţa împrumuturilor, iar rata dobânzii rezultată rămâne fixă pe toată durata de derulare a împrumutului.

Marja se stabileşte astfel: 1,5 puncte procentuale pentru scadenţe de până la 3 ani, inclusiv; 2,0 puncte procentuale pentru scadenţe între 3 şi 5 ani, inclusiv; 2,5 puncte procentuale pentru scadenţe între 5 şi 10 ani, inclusiv; 3,0 puncte procentuale pentru scadenţe între 10 şi 20 de ani, inclusiv.

Termenul-limită de depunere a documentelor este 29 noiembrie 2018. Unităţile administrativ-teritoriale pot depune la direcţiile generale regionale ale finanţelor publice documentaţia pentru a fi transmisă Comisiei de autorizare a împrumuturilor locale.

5,31 miliarde de lei. Cu atât au crescut lefurile din primării şi consilii judeţene în şase luni, după intrarea în vigoare a Legii salarizării unitare.

Construcţia de drumuri judeţene abandonată. Autoritățile locale înregistrează întârzieri sau chiar se află în blocaj ca urmare a lipsei de resurse financiare în bugetele locale

 

Subiecte în articol: primari salarii
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri