Se spune că e mai simplu să previi decât să tratezi. Iar medicina modernă a dezvoltat nenumărate teste de tip screening la care putem să apelăm pentru a elimina riscul apariției unor boli la care femeile sunt de obicei mai expuse decât bărbații. Continuăm lista cu testele pe care orice femeie ar trebui să le facă și vârstele la care este recomandat să fie făcute.
Examen cardiologic. Acesta elimină riscul unei boli cardio-vasculare, principala cauză a mortalității în rândul femeilor. Este cu atât mai important să faci acest test cu cât peste jumătate dintre femeile care mor din cauza unui episod cardiac acut nu prezintă simptome înainte de acesta. După vârsta de 20 de ani este indicat un control cardiologic anual, iar dacă în familie există istoric de boli cardio-vasculare, dacă ai peste 45 de ani sau ești fumătoare, nu ai voie să ratezi acest control annual. Controlul constă în măsurarea tensiunii arteriale, a ritmului cardiac precum și efectuarea unei electrocardiograme.
Profilul lipidic. Această suită de investigații determină nivelul colesterolului din organism și, deci, riscul de boli cardio-vasculare. Nivelul ridicat de colesterol din sânge poate crește șansele de infarct sau accident vascular cerebral. Analizele se pot face începând cu vârsta de 20 de ani și s erepetă apoi la fiecare 5 ani, dacă rezultatele sunt normale. După vârsta de 45 de ani sau în cazul femeilor cu istoric familial cardio-vascular, testarea se face anual. La fel și în cazul în care rezultatele indică un nivel de colesterol peste 200.
Screeningul alunițelor. Detectează cancerul de piele din stadii incipiente. Melanomul este o formă extrem de gravă de cancer, fiind cancerul cu a doua rată de mortalitate, după cancerul la sân, în rândul femeilor cu vârste cuprinse între 30 și 40 de ani. Începând cu vârsta de 30 de ani este bine să faci un control anual. Dacă te afli în grupa de risc – ai multe alunițe, pielea albă, păr roșcat sau blond sau pistrui, repetă testul de două ori pe an.
Testul Papanicolau. Este testarea cea mai eficientă pentru depistarea cancerului de col uterin. Potrivit studiilor, în ultimii cincizeci de ani, datorită acestui test, rata de mortalitate din cauza cancerului de col uterin a scăzut cu trei sferturi. Este bine să te testezi începând cu vârsta de 20 de ani, o dată la doi ani. Dacă fumezi, ai mai mulți parteneri sexuali, ți-ai început viața sexuală la o vârstă mică sau ai suferit de anumite boli cu transmitere sexuală, fă testul anual. Dacă ai trecut de vârsta de 30 de ani, include și testul HPV. Dacă rezultatul la acest test este pozitiv, este posibil ca medicul să îți recomande și o colposcopie.
Glicemie. Este o analiză a sângelui care măsoară nivelul de glucoză din organism. În cazul în care acesta este ridicat, poți suferi de diabet. Este recomandat să faci această analiză dacă suferi de obezitate, hipertensiune, urinări frecvente, oboseală, senzație frecventă de sete sau obezitate. Dacă rezultatele sunt normale, repetă testul în fiecare an.
TSH. Această analiză a sângelui determină nivelul hormonului secretat de glanda tiroidă și indică eventuale probleme ale acestei glande. Dacă ai în familie astfel de probleme sau dacă suferi dintr-o dată de oboseală, schimbări de greutate sau depresie este cazul să te testezi. Nielul scăzut al acestui hormon indică o hipertiroidie, în timp ce nivelul ridicat este un semn al hioptiroidiei. Fă-ți testul din cinci în cinci ani, sau la recomandarea medicului curant.
Chlamydia, HIV, sifilis și alte boli cu transmitere sexuală. Dacă încerci să rămâi înscărcinată și nu reușești, dacă ai schimbat partenerul sexual sau ai făcut sex neprotejat, dacă ai scurgeri vaginale sau sângerări neobișnuite, cere medicului ginecolog testele pentru boli cu transmitere sexuală. Dacă ai un partener stabil, aceste teste ar trebui repetate anual, iar dacă partenerii se schimbă, la fiecare trei, șase luni.
Ecografia vaginală. Este o investigație care poate depista cancerul ovarian și este indicată mai ales femeilor care au avut în familie astfel de cazuri. Sondaecografică este introdusă în vagin și detectează orcie chisturi formate pe ovare sau anumite excrescențe care pot duce la formațiuni maligne. Se face la recomandarea medicului ginecolog.