Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Sanctiunile impotriva Rusiei: Unde dai si unde crapa!

Sanctiunile impotriva Rusiei: Unde dai si unde crapa!

Ultimul pachet de sanctiuni impuse Rusiei de SUA si care vizeaza, printre altele, afacerile miliardarilor apropiati presedintelui Vladimir Putn, u determinat un exod de numerar din Letonia, statul baltic al cărui sistem bancar s-a confruntat deja cu turbulenţe din cauza scandalurilor legate de spălarea banilor.

 

Şapte "oligarhi" si 12 dintre companiile detinute pe acestia au intrat pe lista neagra a administraţiei lui Donald Trump împotriva Moscovei in cadrul celor mai severe sanctiuni decise de Casa Alba in ultimii doi ani. Printre oamenii de afaceri pedepsiti se numara Oleg Deripaska, proprietarul gigantului de aluminiu Rusal, Igor Rotenberg, Viktor Vekselberg şi Kirill Şamalov, actori importanţi în sectorul energetic, şi Suleiman Kerimov, miliardar şi senatori.

Decizia SUA a determinat creditorii din Letonia să încheie relaţiile cu persoanele şi entităţile sancţionate. În februarie, guvernatorul Băncii Centrale a Letoniei, Ilmars Rimsevics, a fost reţinut de Agenţia Anticorupţie a ţării, generand noi temeri legate de sistemul financiar al unui stat membru al zonei euro. Rimsevics este şi membru în Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE), din 2004.

Reţinerea a venit dupa un raport al Trezoreriei SUA referitor la "spălare de bani instituţionalizată" la a treia mare bancă din Letonia, ABLV, inclusiv tranzacţii care au legătură cu Coreea de Nord. Autorii textului propuneau excluderea ABLV din sistemul financiar american. ABLV a dezminţit acuzaţiile, spunând că raportul conţine "informaţii extrem de calomniatoare". Ulterior insa, banca a fost închisă. De asemenea, Letonia a interzis "companiile scoică" (shell companies) - entităţi folosite deseori pentru spălarea banilor.

Guvernul leton a reacţionat la acuzaţiile SUA şi a decis înăsprirea supervizării sistemului financiar. De la mijlocul lunii februarie, valoarea depozitelor din băncile letone a scăzut cu aproximativ 2,5 miliarde de euro. Schimbarea atitudinii autorităţilor de la Riga a forţat creditorii să-şi reevalueze modelele de afaceri, unele bănci ar putea decide chiar să-şi mute operaţiunile din Letonia, susţine Putnins.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri