Un somn bun noaptea este esenţial, iar dacă te întrebi de ce meditaţiile din timpul nopţii, pernele atent îngrijite şi băile calde nu te ajută, ar trebui să te uiţi mai atent la rutina din timpul zilei, decât la cea dinainte de culcare, scrie Daily Mail.
Într-o nouă carte, “The Little Book of Sleep”, experta în managementul stresului şi somnului, Nerina Ramlakhan, vorbeşte despre cum un somn bun este influenţat de activităţile din timpul zilei.
Primul pas pentru a avea un somn bun trebuie să fie făcut în primele 30 de minute după ce te trezeşti, respectiv consumul unui mic dejun sănătos şi nutritiv. De asemenea, pauzele regulate de la tehnologie şi mai multe exerciţii reprezintă reguli importante pentru un somn bun.
Şapte reguli pe care trebuie să le respecţi pentru un somn bun:
1. Mănâncă la cel mult 30 de minute după ce te trezeşti
Micul dejun este cea mai importantă masă a zilei. Chiar şi un mic dejun modest poate fi suficient pentru a da startul metabolismului şi pentru a stabiliza nivelul de zahăr din sânge.
2. Evită cofeina după ora 15:00
Cofeina imită efectele adrenalinei. Te menţine activ şi în alertă. Timpul necesar pentru ca nivelul de cofeină din sânge să scadă cu 50% este de cinci ore, ceea ce înseamnă că în momentul în care consumi o cană cu cafea la ora 17:00, tot ai cofeină în sistem la ora 22:00.
3. Ia pauze de la tehnologie la fiecare 90 de minute
Pauzele de la tehnologie în timpul zilei, ideal câteva minute la fiecare 90 de minute, este important. Aceste pauze permit sistemului nervos să se relaxeze puţin şi permit creierului să se angajeze în procese mentale vitale.
4. Ridică-te de pe scaun la fiecare oră
Mişcarea fizică ne poate ajuta să producem adenozină, care susţine starea de somn şi permite melatoninei să funcţioneze mult mai eficient.
5. Lasă munca în urmă, când te pui în pat
Somnul va veni mult mai uşor, dacă nu te mai gândeşti la ziua care doar ce a trecut, înainte să te bagi în pat. Întotdeauna vor exista probleme nerezolvate, dar când îţi pui capul pe pernă trebuie să fii capabil să renunţi la a te mai gândi la ele.
6. Nu te uita la ceas
Nu ajută la nimic dacă te tot gândeşti la cât timp mai ai până te trezeşti, ci este doar un motiv de stres.
7. Creează o zonă de comfort
Cele câteva ore înainte de miezul nopţii reprezintă momentul perfect pentru a scăpa de stresul de peste zi, să reduci nivelul de adrenalină şi să-ţi pregăteşti corpul pentru somn. Începe prin a a te întinde între orele 21:00 – 21:30, nu este necesar să adormi, ci cel mai important lucru este să eviţi tehnologia, pentru a putea să intri într-o zonă comfortabilă.