Jurnalul.ro Ştiri Observator Marea sărbătoare a românilor: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Obiceiuri și tradiții de Ovidenie

Marea sărbătoare a românilor: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Obiceiuri și tradiții de Ovidenie

de Redacția Jurnalul    |   

Cunoscută în popor sub denumirea de Vovidenia sau Ovedenia, Intrarea Maicii Domnului în Biserică este praznuită pe 21 noiembrie. O sărbătoare de o strălucire aparte, pentru că are loc în Postul bine­cuvântat al Crăciunului.

Potrivit doxologia.ro, părinții Maicii Domnului sunt Sfinții Ioachim și Ana. Lipsiți de copii, dar cu credință în Dumnezeu, L-au rugat să le dăruiască cinstea de a fi părinți, făgăduind că dacă vor avea un copil, îl vor duce la templu și îl vor închina Lui. Un înger le vestește că vor avea o fată pe care o vor numi Maria. Sfinții Ioachim și Ana nu au uitat de promisiunea făcută lui Dumnezeu și la trei ani de la nașterea Maicii Domnului au dus-o pe fiica lor la templu.

De Ovidenie, copiii pun crengi de măr în vase cu apă. Acestea, ținute în lumină și căldură, înmuguresc și înfloresc, și sunt folosite în noaptea de Anul Nou drept sorcove. Să nu uităm că în colindele românești se cântă, în plină iarnă, despre florile dalbe, flori de măr, sau despre mărut, mărgăritar. Daca am fi cu luare aminte la colinde, nu am avea cum să nu ne întrebăm ce măr ar putea face în decembrie flori dalbe? Și de ce măr? Pentru că stramoșii noștri știau de la bătrânii lor că acea nuielușă a Sfântului Nicolae trebuie să fie una de măr, iar daca aceea înflorea pănă de Nașterea Domnului, înseamnă că sfântul a mijlocit pentru iertarea celui căruia i-a dăruit crenguța, flori dalbe.

În noaptea de Ovidenie, tradiția spune că se deschid cerurile și că animalele au capacitatea de a vorbi. Tot în această zi, femeile dau de pomană lumânări aprinse și asta pentru că se spune că lumina dăruită în această zi le este de mare folos mai ales celor care au murit fără lumânare, pentru că lumina nu se va stinge niciodată pe lumea cealaltă.

Tot în seara de Ovidenie, credicioșii obișnuiesc să ungă tocul ușii cu usturoi, dar și ferestrele sau alte spații care comunică cu exteriorul, pentru a ține la distanță forțele răului.

Pentru că este o sărbătoare marcată cu cruce roșie în calendar, în această zi oamenii nu au voie să lucreze, dacă își doresc să aibă belșug și spor în toate.

Pentru ca bucuria sărbătorii Intrarea Maicii Domnului în Biserică să nu fie umbrită de post, Biserica a rânduit ca pe 21 noiembrie să fie dezlegare la pește.

Acest post este considerat mai uşor decât altele, pentru că de la sărbătoarea Intrării în Biserică a Maicii Domnului (21 noiembrie) şi până la 20 decembrie este dezlegare la peşte, untdelemn şi vin în fiecare sâmbătă şi duminică. În plus, aceeaşi dezlegare este şi în zilele de sărbătoare cu cruce roşie: Intrarea în Biserică a Maicii Domnului (21 noiembrie), Sfântul Apostol Andrei (30 noiembrie), Sfântul Ierarh Nicolae (6 decembrie). Intrarea în Templul legii a Maicii Domnului s-a făcut într-un chip minunat. Ea este înainte-mergătoare marii şi minunatei taine a întrupării Cuvântului lui Dumnezeu, care avea a se face în lume prin mijlocirea Născătoarei de Dumnezeu.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri