Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei s-a pomenit în centrul unui scandal, miercuri, după ce un tribunal de la Kiev a obligat instituția să numească într-un post de diplomat un fost consul destituit anul trecut pentru postări antisemite, informează AFP.
Vasil Maruşineţ, în vârstă de 63 de ani, era consul al Ucrainei la Hamburg, Germania, înainte de a fi destituit în mai 2018 după o serie de postări „ruşinoase”, antisemite şi „incitatoare la ură rasială” pe reţelele sociale, potrivit diplomaţiei ucrainene.
Potrivit mass-media, el a publicat pe Facebook declaraţii insultătoare la adresa evreilor, afirmând că „să fii nazist este o onoare”. De asemenea, el a postat o fotografie în care pozează cu un tort aniversar în forma cărţii „Mein Kampf” a lui Adolf Hitler.
Fostul consul a contestat în justiţie destituirea lui şi a obţinut câştig de cauză în noiembrie. „În dezacord” cu această decizie, diplomaţia ucraineană a informat într-un comunicat că „a fost constrânsă să se supună” deciziei, precizând totodată că a depus marţi plângere la Curtea Supremă pentru a obţine anularea acesteia.
Vasil Maruşineţ a fost astfel numit la 9 decembrie într-un post în cadrul ministerului şi a primit circa 9.000 de dolari, sumă ce reprezintă salariile sale pe care nu le-a încasat după destituire, a precizat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ucrainene Katerina Zelenko.
„Ministerul Afacerilor Externe continuă să considere acţiunile şi declaraţiile lui Maruşineţ incompatibile cu rolul său de funcţionar public şi de diplomat ucrainean”, subliniază ministerul, acuzându-l pe fostul consul că „a cauzat un prejudiciu considerabil imaginii Ucrainei pe plan internaţional”.
„O persoană care îşi permite atacuri antisemite sau xenofobe nu are niciun drept să ocupe un post diplomatic”, a reacţionat Inna Ioffe, directoarea Confederaţiei evreieşti ucrainene, evocând „o ruşine pentru Ucraina”.
Ucraina, a cărei istorie este marcată de numeroase pogromuri şi masacre antisemite, l-a ales anul acesta la preşedinţie pe Volodimir Zelenski (foto), fost actor de comedie cu origini evreieşti.
Potrivit unui studiu publicat anul trecut de institutul american Pew Research Centre, 5% dintre adulţii din Ucraina susţin că nu doresc să-i accepte pe evrei drept concetăţeni, unul dintre cele mai scăzute niveluri din Europa de Est.
Cu toate acestea, agresiunile şi discursurile antisemite sunt o realitate în Ucraina şi autorităţile sunt uneori acuzate de atitudine permisivă faţă de grupările neonaziste şi ultranaţionaliste.