Jurnalul.ro Ştiri Externe Scandalul Serbia-Australia ajunge la nivel economic. Contract de 2,4 miliarde de dolari, în pericol de anulare

Scandalul Serbia-Australia ajunge la nivel economic. Contract de 2,4 miliarde de dolari, în pericol de anulare

Serbia ar putea decide în curând să anuleze toate contractele legate de proiectul de litiu în valoare de 2,4 miliarde de dolari al grupului minier Rio Tinto din țară, a declarat premierul Ana Brnabic, în timp ce grupuri ecologiste au blocat sâmbătă drumurile din Serbia, conform Reuters.

Rio Tinto vrea să dezvolte mina în apropiere de Loznica, în vestul Văii Jadar, dar municipalitatea locală a renunțat deja la un plan de alocare a terenului pentru aceasta.

Dezvoltarea face parte din eforturile Serbiei de a atrage investiții și de a stimula creșterea economică. Însă ecologiștii au organizat proteste și au blocat drumuri pentru a presa autoritățile să pună capăt proiectului, despre care spun că ar provoca daune ireparabile în zonă.

Rio a declarat că orice dezvoltare va respecta standardele de mediu naționale și ale Uniunii Europene.

Protestele sunt o problemă pentru coaliția de guvernare loială președintelui Aleksandar Vucic înaintea alegerilor din aprilie.

"Nu i-am adus (pe cei de la Rio Tinto), nici nu am făcut promisiuni și nici nu am făcut ceva despre care oamenii să nu știe", a declarat Brnabic pentru postul de televiziune Pink, afirmând că guvernul este aproape de a accepta toate cererile ecologiștilor.

"Am lucrat într-un mod transparent, am ascultat oamenii", a mai spus Brnabic, adăugând că guvernul trebuie să vadă cât va trebui să plătească în cazul în care acordul va fi anulat.

Brnabic a mai spus că guvernul a dorit să obțină acordul pentru orice decizie din partea președintelui Aleksandar Vucic, despre care a spus că este împotriva îndeplinirii "cererilor serviciilor și agențiilor străine".

Vucic a declarat în repetate rânduri că deschiderea minei va depinde de rezultatul unui studiu de mediu și al unui referendum.

Protestatarii care au blocat drumuri, inclusiv în Belgrad, doresc ca guvernul să interzică extracția de litiu nu doar de către Rio Tinto, ci și de către orice altă companie.

„Guvernul din Serbia este gata să ofere toate garanțiile necesare pentru ca lui Novak să îi fie permisă intrarea în Australia”

Aflat în așteptarea procesului său, ce va începe luni, 10 ianuarie, de la ora 01:00 dimineața în România, Novak Djokovic primește sprijin din partea autorităților sârbe. Prim-ministrul Ana Brnabic, 46 de ani, a transmis că „Guvernul din Serbia este gata să ofere toate garanțiile necesare pentru ca lui Novak să îi fie permisă intrarea în Australia”.

Reprezentanții sârbi din Australia au intervenit deja și i-au oferit lui Nole echipament de antrenament, un laptop și o cartelă SIM, potrivit Anei Brnabic.

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: Novak Djokovic
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri