Un audit realizat la Ministerul Sănătății a constatat, la finalul anului 2021, un minus de inventar la vaccinurile COVID, de peste 533 de milioane de lei - adică peste 100 de milioane de euro.
"Am transmis foarte clar faptul că volumele achiziționate depășesc necesarul, că vom avea un excedent care se va risipi, că banii se vor pierde și că trebuie făcută o strategie de rezolvare a acestei situații, pentru că o dată achiziționate dozele, ele trebuiau fie utilizate, fie cumva reutilizate prin vânzare sau contractele renegociate.
Dar aceste lucruri le-am spus și le-am transmis în scris în ședințele de guvern de anul trecut, ședințe de guvern ale căror stenograme pot deveni publice.
Volumul era mult prea mare și nu se justifica achiziția. Am avut discuții la reuniunea consiliilor miniștrilor de finanțe de la Lisabona, puțin după, în luna iunie anul trecut, și în momentul în care, într-o discuție informală cu alți patru miniștri de finanțe, le-am transmis care este volumul achiziționat de România a fost un moment cel puțin bizar, pentru că toți au fost mirați de un volum atât de mare achiziționat de România", a declarat Alexandru Nazare, fost ministru de Finanţe, potrivit Antena 3.
Curtea de Conturi a anunțat că departamentul juridic analizează dacă există fapte ce pot fi încadrate în prevederile Codului Penal. Adică să se facă și sesizare penală pentru minusurile de inventor vaccinul anti-coronavirus.
România se pregătește să mai plătească 1 miliard de euro pentru încă aproximativ 39 de milioane de doze de vaccinuri anti-COVID, teoretic adaptate la varianta Omicron.
Din datele obținute pe surse de Antena 3 CNN, dar și de agenția Mediafax, este vorba despre încă 11,2 milioane de doze Pfizer, 4,5 milioane Moderna și 3,6 milioane Johnson and Johnson pe care să le cumpărăm anul acesta plus încă 19,6 milioane de doze Pfizer în 2023.
Parchetul european cercetează achiziţiile de vaccinuri
Rafila: Achiziția de vaccin pentru 2022 și 2023 a fost acceptată în mai 2021
România a acceptat în mai 2021 achiziția de vaccin împotriva Covid-19 pentru anii 2022 și 2023, a precizat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
„Este adevărat că Ministerul Sănătății a avut, în decursul anului trecut, momente în care putea să accepte sau nu. Achiziția de vaccin a fost acceptată pentru anul 2022 și 2023 în luna mai a anului 2021”, spune ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
În luna mai a anului trecut ministrul Sănătății a fost Ioana Mihăilă, din partea USR.
Alexandru Rafila, despre anchetele privind vaccinurile COVID