Jurnalul.ro Sport Școala de antrenori a FRF trebuie trimisă la reciclare

Școala de antrenori a FRF trebuie trimisă la reciclare

de Adi Munteanu    |   

Federația Română de Fotbal a decis ca antrenorilor fără Licența PRO să le fie interzisă orice formă de comunicare cu jucătorii în timpul meciurilor și, de asemenea, li s-a interzis să reprezinte oficial cluburile la care activează inclusiv la banalele interviuri de după meciuri, la care, culmea, jucătorii, fie ei și rezerve, au voie să vorbească. Cel care-i pregătește nu mai are voie. Cum această schimbare a regulii vine în timpul jocului, fără vreun avertisment prealabil, oamenii din fotbal o consideră o „ticăloșie”.

 

FRF a hotărât peste noapte să le interzică antrenorilor care profesează în Liga 1 fără a fi posesori de Licență PRO să se ridice de pe banca tehnică în timpul partidelor, să dea indicații jucătorilor și, culmea!, să mai stea de vorbă cu presa. Ce uită însă șefii FRF este că până mai ieri ei înșiși au încălcat această regulă. Acum blamează faptul că, în acte, câteva echipe din Liga 1 (Rapid, FC Argeș, FC Botoșani și Academica Clinceni) au un antrenor principal de fațadă, dar cu Licență PRO, însă în realitate, „principalul” este „secundul”. 

 

FRF a ascuns un detaliu la numirea lui Rădoi la naționala U21

 

Ce interzice acum federația este fix ce a comis chiar ea când l-a desemnat pe Mirel Rădoi pe postul de selecționer al naționalei U21. Fără să anunțe public, în realitate, selecționerul din acte era Adrian Boingiu, necum Mirel Rădoi. „A fost doar o omisiune”, a declarat zâmbind Mihai Stoichiță când UEFA a publicat lista oficială a delegației României la Campionatul European U21 din Italia și San Marino. Cine e Adrian Boingiu? Un antrenor fără palmares, însă un apropiat al lui Răzvan Burleanu de la echipele de minifotbal, un sport second hand „inventat” și introdus în FRF de Burleanu pentru a-și asigura numărul de voturi pentru realegerea la infinit la șefia FRF. 

Mai mult, în momentul numirii la naționala U21, Rădoi nu avea luat nici Bacalaureatul, și, conform regulamentelor FRF, el nici nu putea fi înscris la cursurile pentru Licența PRO. Șefii federației au ascuns treaba asta și l-au îndemnat Mirel să-și încheie studiile liceale pe repede-înainte, la Chișinău, la fără frecvență. Cum a absolvit Mirel Rădoi liceul la Chișinău fără să fi călcat pe acolo? Asta nu ne mai spune Burleanu (probabil în același mod în care a obținut Florinel Coman carnet de conducere din Ucraina fără să calce prin Ucraina). Dat de gol de UEFA, Burleanu a bălmăjit la vremea aceea niște explicații caraghioase. Inițial a spus că Mirel Rădoi și Adrian Mutu începuseră cursurile PRO, însă în acel moment Rădoi nu avea Bac-ul. Întrebat cum a fost admis... „În cazul lui Mirel Rădoi am făcut o derogare”. 

În cele din urmă, Rădoi a luat și Bac-ul, a absolvit „cu brio” și școala PRO, s-a intrat în legalitate, iar șefii federației au răsuflat ușurați. Interesant ar fi fost dacă Rădoi nu absolvea cursurile și nu obținea licența. Oare ce-ar mai fi inventat atunci Burleanu? 

Văzut cu sacii în căruță, președintele FRF a decis că este momentul să facă ordine și la nivelul Ligii 1. „Gata, nu mai merge cu antrenori care-și închiriază licența!”, decreta sobru Răzvan Burleanu și... a schimbat regulile jocului chiar în timpul jocului. 

 

„Gata cu derogările!”

 

Noua situație i-a luat prin surprindere pe tehnicienii celor patru echipe aflate în vizorul FRF: Mihai Iosif (Rapid), Ilie Poenaru (Clinceni), Marius Croitoru (Botoșani) și Andrei Prepeliță (FC Argeș). Toți știu că cei patru pregătesc echipele, toată lumea cunoaște că ei fac tactica, că ei antrenează în fapt, însă când vine meciul pe care l-au pregătit o săptămână... trebuie să stea cuminți pe bancă, să nu scoată un cuvânt, să nu dea din mâini, să nu dea indicații. Apoi, dacă se întâmplă ca echipa să și câștige, cum a fost cazul Rapidului la Botoșani, scor 2-0, le este interzis să dea declarații după meci, nici la flash interviu, nici în zona mixtă, nici la conferința de presă! Au voie însă alte persoane. Președinți de club, delegați, rezerve, jucători, masori, magazineri. Nu și antrenorii secunzi.

„Nu se mai fac derogări de la regulament. Antrenorii fără Licență PRO nu mai pot da indicații pe teren. De ce nu au Licența PRO trebuie să-i întrebați pe cei în cauză”, a repetat Răzvan Burleanu. Ce nu spune el este că de doi ani nu s-au mai organizat cursuri. S-a făcut o „derogare” special pentru Rădoi și Mutu, s-a alcătuit repede-repede o grupă și s-a absolvit pe repede-înainte, doi ani într-unul. Câți absolvenți vor face performanțe în Liga 1, rămâne de văzut. Până una-alta cei patru fără patalama au demonstrat că se pricep și că nu au licența pentru că FRF nu a organizat cursurile. Când va decide FRF următoarea tranșă de absolvenți PRO, nu știe nimeni. Întrebat, Mihai Stoichiță a răspuns sec: „Sunt destui antrenori cu Licența PRO care nu au unde să antreneze”. Nu se iau în calcul valoarea sau performanțele celor „cu” sau „fără” patalama și nici faptul că celor „fără” nu li se oferă oportunitatea să ajungă și ei „cu”.

 

„Găsim noi o soluție”

 

Un suporter al Rapidului a sugerat o soluție ca Mihai Iosif să fie cu toate drepturile pe margine: „Adrian Matei (antrenorul principal din acte - n.r.) să protesteze la începutul fiecărui meci, să ia cartonaș roșu, să fie trimis în tribună și suspendat 4-5 etape. Astfel, că Miță poate da liniștit indicații. Și când îi expiră suspendarea lui Matei, mai provoacă una, și tot așa”.

De ce nu au cei patru licențe

Cel mai longeviv antrenor din Liga 1 este Ilie Poenaru, din 2018 la Academica Clinceni. El a vrut să se înscrie la cursuri, dar nu a fost admis pentru că a avut o opinie tactică diferită de ceilalți. Însă în ultimii doi ani a demonstrat că are valoare, ducând chiar micuța echipă din Clinceni în play-off, nelipsind mult să ajungă și în cupele europene. În acte, Marin Dună figurează ca antrenor principal, iar dacă Marin Dună acceptă situația asta, de ce nu o acceptă și FRF?

Mihai Iosif a fost luat prin surprindere de performanța Rapidului. Nu are licență PRO, dar a reușit ce alții cu licență, precum Daniel Pancu, Nicolae Grigore, Adrian Iencsi, n-au reușit: a promovat în Liga 1, este neînvins și giuleștenii sunt singurii fără gol primit. 

În ceea ce-l privește pe Andrei Prepeliță, acesta nu avea în plan să devină așa repede antrenor, el vrând să mai joace 1-2 ani, însă conjunctura de la FC Argeș l-a făcut să pună ghetele în cui și să treacă pe banca tehnică, unde-l are ca antrenor principal oficial pe Mihai Ianovschi, proaspăt PRO. 

Mai complicată este situația lui Marius Croitoru: nu are nici el Bac-ul, deci nu poate fi admis la cursuri. „O să procedăm și noi ca în cazul lui Rădoi. O să-și ia Bacalaureatul la Chișinău, poate chiar în toamna asta. Apoi, dacă se vor organiza cursuri, o să se înscrie și el”, a declarat Valeriu Iftime, patronul FC Botoșani. 

 

E surprinzătoare decizia asta. Practic nu-mi pot face meseria, dacă nu sunt lăsat să dau indicații jucătorilor. Dar ce te faci dacă antrenorul principal nu are o voce suficient de puternică să se facă auzit. Gândiți-vă că la meciurile Rapidului, la vacarmul pe care-l fac suporterii. Eu am o voce care este auzită de jucători.

Mihai Iosif, antrenor Rapid

 

Mai lipsește ca antrenorii secunzi să plătească bilet ca să intre pe stadion, sau să fie puși în cămașă de forță.

Suporter Rapid


 

Adrian Boingiu (al doilea din stânga) figura în actele FRF ca șef al lui Rădoi. În realitate, era invers

 

Răzvan Burleanu a dat regulamentele peste cap pentru a-i pune selecționeri pe Rădoi și pe Mutu

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri