Televiziunea, filmul, teatrul și producția publicitară au nevoie de specialiști care să transforme imaginea în artă, iar aceștia nu sunt doar absolvenții facultăților de Arte, ci și tehnicienii, fără de care nu se poate lucra. Pentru cei care vor să devină specialiști în aceste domenii există o școală postliceală tehnică, la București.
Stagiul de pregătire durează doi ani la Școala Tehnică Postliceală de Artă Teatrală și Cinematografică, iar la cursuri se pot înscrie inclusiv absolvenții de liceu care nu au diploma de bacalaureat, precum și absolvenți de studii universitare care vor să învețe aceste meserii. “Noi pregătim specialiști pentru toate tipurile de producții de film, televiziune, teatru sau spectacole. În plus, majoritatea specializărilor de la S.P.A.T.C. nu se mai găsesc la nicio altă şcoală din România. Noi punem accent pe latura practică, astfel încât absolvenții noștri nu pleacă doar cu o diplomă de studii, ci sunt pregătiți să facă performanță în domeniul pentru care s-au pregătit. Se pot angaja oriunde, fără să-și facă probleme referitor la adaptare, tocmai pentru că noi îi pregătim, timp de doi ani, pentru angajarea directă”, explică Viorel Costea, managerul S.P.A.T.C. Înscrierile pentru anul şcolar 2017-2018 au început deja, la S.P.A.T.C., iar cei care doresc să lucreze în acest domeniu își pot depune dosarul. Prima promoție a școlii a fost în anul 2014, când școala s-a putut mândri cu primii absolvenți cu specializarea ”operator de sunet” din țară. În 2016, pe langă absolvenții cu specializările ”cameraman-fotoreporter”, ”editor de imagine film-tv” și ”operator de sunet”, s-au adăugat primii absolvenți cu specializarea ”asistent regizor artistic”, tot pentru prima oară în România.
„În învăţământul superior nu se pune accent suficient pe pregătirea acestor tehnicieni, tocmai pentru că facultățile de profil se concentrează pe formarea regizorilor, producătorilor, actorilor, scenariştilor, inginerilor de sunet, adică a celor care semnează actul de creaţie” Viorel Costea, managerul S.P.A.T.C.