Jurnalul.ro Special Anchete Școlile din Sectorul 2, păzite de “Doi și-un Sfert”. Afacere de 63 de milioane de lei, în doi ani

Școlile din Sectorul 2, păzite de “Doi și-un Sfert”. Afacere de 63 de milioane de lei, în doi ani

de Ion Alexandru    |   

Aproape o sută de grădinițe, școli generale, colegii și licee aflate în administrarea Consiliului Local al Sectorului doi sunt păzite, timp de doi ani, de către trei companii de pază private, în baza unui contract în valoare de peste 63 de milioane de lei încheiat la începutul lunii trecute. Două dintre cele trei firme de pază sunt controlate de personaje mai mult decât importante, ambele având legături la vârful structurilor specializate din Ministerul de Interne. X Guard Security System, prima dintre ele, este deținută de fiica fostului șef al Poliției Economice, chestorul Bujor Florescu, ieșit la pensie, în anul 2011, direct din funcția de director adjunct al serviciului secret al MAI, vestitul “Doi și-un Sfert”. Florescu însuși a administrat compania, el fiind înlocuit în 2017, de către un alt fost șef al serviciului secret de la Interne, Chestorul Marius Linul. Patroana, fiica lui Bujor Florescu, este căsătorită cu Marius Bercaru, fost ofițer, implicat în operațiunea “Microfonul”, din locuința de serviciu a fostului ministru Carmen Dan.

 

Direcția Generală pentru Administrarea Patrimoniului Imobiliar Sectorul 2 este o entitate aflată în subordinea Consiliului Local al Sectorului 2 și se ocupă cu gestionarea unităților de învățământ preuniversitar de stat de pe raza sectorului 2, atât în ceea ce privește clădirile în care funcționează acestea, cât și terenurile aferente, precum și cu gestionarea imobilelor cu destinația de locuințe sau cu alte imobile ale Consiliului local al Sectorului 2, date spre administrare acestei instituții.

În această calitate, Direcția cu pricina a anunțat, încă de la începutul anului trecut, că intenționează să achiziționeze servicii de pază, cu personal specializat, la instituțiile de învățământ pe care le administrează. Conform anunțului de atribuire publicat de către autoritatea contractantă pe portalul SICAP (Sistemul Informatic Centralizat al Achizițiilor Publice), se urmărea asigurarea paza pentru un număr de 100  - 180 de posturi de pază, pentru o perioadă de doi ani.

La un an de la anunțul făcut, s-a finalizat licitația, iar contractul a fost împărțit pe două loturi. Însă ambele loturi au fost adjudecate de aceleași trei companii.

Astfel, în data de 9 februarie 2021, sunt anunțați câștigătorii pentru primul lot al contractului. Este vorba despre companiile SC X Guard Security System SRL, SC Tetra Sistem Guard SRL și SC Akyle Security SRL, iar lotul va scoate din bugetul Consiliului Local al Sectorului ia suma de 26.663.688 de lei fără TVA.

În aceeași zi, este anunțată atribuirea lotului al doilea, către exact aceleași trei companii și, ce să vezi, exact la același preț. În total, costul cu paza obiectivelor vizate în contract costă, pentru următorii doi ani, 53.327.376 de lei fără TVA, respectiv 63.459.577,44 lei cu TVA inclusă.

Se dă raport de activitate numai dacă există evenimente deosebite

 

Conform caietului de sarcini care a stat la baza contractării acestor companii, pentru ambele loturi, aflăm că Direcția Generală pentru Administrarea Patrimoniului Imobiliar Sectorul 2 vizează paza și asigurarea accesului în și din incinta obiectivelor, în conformitate cu fișa postului prevăzută în planul de pază. Acest serviciu prestat trebuie să asigure paza obiectivelor împotriva accesului neautorizat, a vandalismelor, a perturbării activităților de învățământ, a accesului în incinte cu substanțe periculoase, a traficului de substanțe interzise, a furturilor, a distrugerilor, precum și a altor acțiuni producătoare de pagube materiale.

Firmele de pază care asigură aceste servicii sunt obligate să prezinte beneficiarului – respectiv Direcției Generale pentru Administrarea Patrimoniului Imobiliar al Sectorului 2 - un raport de activitate numai în cazul în care au loc evenimente deosebite.

Consiliul Local, în subordinea căruia funcționează această direcție, este controlat, în acest moment, de 17 consilieri ai “dreptei”, dintre care 9 de la USR-PLUS, 6 de la PNL și 2 de la PMP, în timp ce PSD are numai 10 consilieri locali. Primăria Sectorului 2 însăși este condusă de un primar USR-PLUS, Radu Nicolae Mihaiu.

Lista impresionantă a obiectivelor

 

Tot din documentația de atribuire aflăm ce obiective urmează să fie păzite de către cele trei companii de securitate. Astfel, primul lot cuprinde o listă de 40 de unități de învățământ, la care trebuie asigurate 78 de posturi de pază. Este vorba despre grădinițele nr. 7, nr. 133, nr. 135, nr. 137, nr. 138, nr. 233, nr. 234, Grădinița “Licurici” și Grădinița “Albinuța”. La acestea se adaugă școlile gimnaziale nr. 24, nr. 25, nr. 27, nr. 28, nr. 31, nr. 32, nr. 39, nr. 40, nr. 41, nr, 307,  Școala “Maria Rosetti”, Școala “Tudor Arghezi”, Școala “Grigore Ghica Voievod”, Școala “Maica Domnului”, Școala Centrală, Școala Postliceală Sanitară Fundeni, Școala Gimnazială de Arte nr. 4, Școala Specială nr. 3, Școala Generală Specială nr. 1, Școala Gimnazială Specială 2 și Școala Iancului. De asemenea, vor mai fi păzite colegiile “Cantemir Vodă”, “Spiru Haret”, “Victor Babeș“, “Hermes” și “Edmond Nicolau”, precum și liceele “Traian”, “C.A. Rosetti”, “Constantin Brâncuși”, Liceul Tehnologic Special nr. 3 și Liceul teoretic Bilingv “Ita Wegman”.

Al doilea lot vizează 45 de obiective, cu 79 de posturi de pază. Este vorba despre grădinițele nr. 23, nr. 189, nr. 236, nr. 256, nr. 276, nr. 280, Grădinița “Luminița” Grădinița “Clopoțel”, Grădinița “Castel”, Grădinița “Alice” și Grădinița “Steluța”, precum și de școlile gimnaziale nr. 4, nr. 25, nr. 46, nr. 49, nr. 51, nr. 56, nr. 62, nr.66, nr. 71, nr. 77, nr. 85, nr. 145, Școala “Sfântul Silvestru”, Școala “Maica Domnului”, Școala “Petre Ghelmez”, Școala “Ferdinand I”, Școala de Arte nr. 2, Școala Profesională Specială nr. 2 și Școala Generală Specială pentru Deficiențe de Vedere. La acestea se adaugă colegiile “Mihai Viteazul”, “Emil Racoviță”, Colegiul Bilingv “George Coșbuc”, “Iulia Hasdeu”, “A.D. Xenopol”, “Dimitrie Leonida”, dar și liceele “Lucian Blaga”, “Mihail Sadoveanu”, “Ady Endre”, “Waldorf”, “Nikola Tesla”, “Ion I.C. Brătianu”, “Sfântul Pantelimon” și “Regina Elisabeta”. Tot în acest lot intră și două sedii ale DGAFI.

Doi chestori de poliție au administrat firma. Compania, deținută de fiica unuia dintre ei

 

Dacă despre compania SC Tetra Sistems Guard SRL, a doua de pe lista câștigătorilor, aflăm, de la Oficiul Național al Registrului Comerțului, că este deținută de o anume Roxana Diana Georgescu și că este administrată de către un anume Nicolae Istrate, lucrurile se complică atunci când vorbim despre prima dintre aceste societăți.

SC X Guard Security System SRL s-a înființat în 23 septembrie 2016, sub denumirea de SC Gold Guard Security SRL, de către un anume Cristian Victor Popa și a avut-o drept administrator pe o anume Daniela Tone. Ulterior, în 3 octombrie 2017, este primită ca nou acționar Ștefania Crustrea, căreia Cristian Victor Popa îi cedează, cu totul, compania trei zile mai târziu.

În data de 10 noiembrie 2017, noul patron al firmei decide să o demită pe administratorul Daniela Tine și să-l numească pe nimeni altul decât pe chestorul de poliție Bujor Florescu, fost șef al Direcției de Investigare a Fraudelor din Poliția Română, fost director general adjunct al Poliției Capitalei și fost director general adjunct al Direcției Generale de Informații și Protecție Internă (DGIPI), serviciul secret al Ministerului de Interne, ieșit la pensie în cursul anului 2011.  Florescu a fost numit pe o perioadă nedeterminată și cu drepturi depline. Sub această administrare, societatea își schimbă denumirea în SC X Guard Security System SRL.

În data de 2 decembrie 2017, chestorul Bujor Florescu primește ajutoare, în sensul că acționarul unic mai numește un administrator, în persoana lui Marius Linul. Acesta este, la rândul său, chestor de poliție, pensionat în anul 2016, fost secretar de stat în Ministerul de Interne, ex-șef de sector și director general al DGIPI. Bujor Florescu mai rămâne ca administrator al acestei companii până în data de 2 iulie 2018, iar, începând cu data de 9 august a aceluiași an, firma este preluată de doi noi patroni – Vali Porojan și Valentin Tirnaru.

Pentru ca, în data de 5 decembrie 2019, să fie din nou majorat capitalul social al SC X Guard Security System SRL, prin cooptarea unui al treilea acționar, în persoana Magdalenei Ines Bercaru, fiica lui Bujor Florescu, aceasta primind 50% din firmă. În 19 decembrie 2019 rămân acționari doar Magdalena Ines Bercaru și Valentin Tirnaru.

 

Episodul “Spionaj la Carmen Dan”. Farsa, pusă la cale pentru câștigarea încrederii demnitarului

 

Fiica lui Bujor Florescu, patroana uneia dintre cele trei forme de pază angajate să păzească școlile, liceele și grădinițele din Sectorul 2, este căsătorită cu Mihail Bercaru, cel despre care presa centrală a dezvăluit că i-ar fi plasat, cu titlu de farsă, un dispozitiv de interceptare în locuința de serviciu a fostului ministru de Interne, Carmen Dan. În august 2017, sora lui Carmen Dan l-a rugat pe un apropiat să o ajute cu verificarea  acestei locuințe, bărbatul în cauză punând-o în legătură cu ginerele chestorului Bujor Florescu, Mihail Bercaru, care deține o companie privată de detectivi particulari.

În 29 noiembrie 2017, Mihail Bercaru ajunge la apartamentul lui Carmen Dan, însoţit de un anume Cătălin Coman, fost ofiţer de informaţii, având asupra lor un geamantan cu aparatură specifică de verificare și de depistare a unor dispozitive de spionare.

Potrivit ziarului “Adevărul”, sora lui Carmen Dan îi primeşte pe cei doi bărbaţi în apartament, iar verificările sunt realizate de Cătălin Coman. La un moment dat, Coman o cheamă pe sora ministrului de Interne şi-i arată un dispozitiv de înregistrare pe care l-ar fi descoperit într-o priză de telefonie. Alertată de sora sa, Carmen Dan pleacă de la minister într-un suflet şi ajunge acasă. Aici i se prezintă microfonul, scos deja din priza în care ar fi fost găsit şi pus într-o cutie de plastic. Ministrul pune mâna pe telefon şi sună la IGPR, anunţând grozăvia. În aceeaşi zi, Carmen Dan depune plângere pentru violare de domiciliu şi violarea vieţii private, iar seara anunţă la televizor găsirea microfonului în locuinţa sa.

Conform sursei citate, care citează, la rândul ei, surse judiciare, procurorii au concluzionat că microfonul cu pricina a fost montat chiar de către ginerele lui Bujor Florescu și de fostul ofițer Cătălin Coman. Motivul ar fi fost acela al obținerii încrederii fostului ministru Carmen Dan și a penetrării cercului ei de relații. Planul lor a fost dejucat, însă, de fostul ministru, care a anunțat atât procuratura, cât și presa.

Jurnalistul Dan Andronic a mers mai departe pe firul acestei povești, dezvăluind că nu doar Coman este fost ofițer DGIPI, ci și însuși ginerele lui Bujor Florescu, Mihail Bercaru. Mai mult, chiar fiica lui Bujor Florescu deține, pe lângă compania de pază abonată la contracte cu statul, și firme de investigare, cum ar fi SC Quantir Solutions SRL, dar și o firmă de securitate – ABV Pritect Security SRL.

 

Al doilea paznic, fost viceprimar PDL. Firma acestuia a asigurat transportul măștilor din dosarul Unifarm

Revenind la contractul încheiat de Direcția Generală pentru Administrarea Patrimoniului Imobiliar Sectorul 2, pentru achiziția serviciilor de pază pentru unitățile de învățământ, aflăm că a treia companie contractată, Akyle Security SRL, este deținută de fostul viceprimar general al Capitalei, de pe vremea PDL, Robert Constantin Ionescu. Acesta lucrează îndeaproape cu tatăl unui fost ofițer DGA, Petru Pitcovici, și este asociat într-o altă firmă cu femeia de afaceri implicată în dosarul mitei de la Unifarm, din primăvara anului trecut.

Este vorba despre celebra achiziție de măști, făcută de Unifarm, la începutul stării de urgență, care i-a adus fostului director Adrian Ionel un dosar penal pentru luare de mită, trafic de influență și conflict de interese. Compania căruia Adrian Ionel i-ar fi cerut mită 760.000 de euro, pentru parafarea acestui contract, se numește SC B.S.G. Business Select SRL și a fost înființată, în anul 2005, sub denumirea de SC Medical Saint SRL, care se ocupa cu medicina naturistă, și care avea drept asociați un cetățean iordanian pe nume Alizera Yousefi Jouybari și o româncă pe nume Mihaela Crișan. La data de 1 noiembrie 2019, iordanianul devine unic asociat, pentru ca, în ajunul declarării de către președintele Klaus Iohannis a stării de urgență, pe 9 martie 2020, acesta să aprobe modificarea domeniului de activitate al companiei, prin includerea comerțului cu produse medicale și ortopedice. 

 

Consiliera lui Orban


În 11 martie 2020, în cadrul companiei este cooptat un nou asociat, care preia 60 la sută din capitalul social, în persoana Simonei Ciulavu. Cu aceasta din urmă patron, compania a intrat în afacerea măștilor achiziționate de Unifarm, anchetată de Direcția Națională Anticorupție.  Simona Ciulavu a fost arestată, în anul 2006, într-un dosar al Clanului Sportivilor și condamnată, ulterior, la 1 an și 8 luni de închisoare cu suspendare pentru aderare la un grup infracțional organizat. Cu toate acestea, în CV-ul ei apare că, între anii 2000 și 2009, a ocupat funcții de “public procurement” în administrația locală și guvernamentală. Respectiv, a fost economist în cadrul Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodărire Comunală, din Ministerul Administrației Publice. După un arest preventiv de șase luni, s-a angajat direct la Primăria Capitalei, pe un post de consilier, lucrând îndeaproape cu fostul viceprimar Ludovic Orban. Mai departe, în iunie 2008, după ce Ludovic Orban a fost numit în funcția de ministru al Transporturilor, și Simona Ciulavu s-a mutat la Ministerul Transporturilor, unde a lucrat ca și consilier principal în cadrul Direcției de Monitorizare a Achizițiilor Publice. A rămas aici până în 2009, când, în urma informațiilor despre dosarul penal care o privea, a fost dată afară de noul ministru, Radu Berceanu. 

Legăturile cu Robert Ionescu, atât profesionale, cât și private


De la Registrul Comerțului, mai aflăm că patroana companiei contractate de Unifarm în stare de urgență este asociată în alte trei societăți. Este vorba despre Alure Com SRL, Central Board of Smart Consultants SRL și SC Global Eurobusiness Solutions SRL. În această din urmă companie, Simona Ciulavu îl are coasociat pe avocatul Robert Constantin Ionescu, fost viceprimar la Primăria Capitalei și ex-oficial în aparatul guvernamental, pe timpul lui Emil Boc. La rândul lui, Robert Ionescu este asociat în firma de pază Akyle Security SRL, alături de alte trei persoane. Una dintre acestea este Constantin Pitcovici, tatăl fostului ofițer DGA, Petru Pitcovici, care, conform unor surse judiciare, ar fi chiar actualul partener de viață al Simonei Ciuvacu. Akyle Security a participat, de asemenea, la asigurarea pazei transportului primului lot de măști din Turcia pentru Unifarm.

Petru Pitcovici a fost arestat în 2012 și condamnat la 2 ani închisoare cu suspendare în dosarul lui Puiu Popoviciu. El a fost implicat și în megaoperațiunea “Cocaină din Venezuela”, alături de ex-procurorul Flavius Crâznic. “Jurnalul” a dezvăluit, în urmă cu doi ani, faptul că părinții lui Pitcovici derulează afaceri interesante, în stil mare. Mama fostului ofițer de poliție deține o firmă de activități recreative, denumită Snagov Grand Building, în timp ce tatăl lui Pitcovici, un domn în vârstă de 80 de ani, este asociat alături de fostul viceprimar PDL al Capitalei, Robert Constantin Ionescu, într-o firmă de pază care derulează contracte cu instituţiile statului.

Constantin Pitcovici, seniorul familiei cu același nume, mai este partener de afaceri cu Robert Ionescu și în cadrul unei firme de construcții, din acționariatul căreia a mai făcut parte și colegul lui Petru Pitcovici, fostul poliţist antidrog Marius Sorin Bozgan, zis “Vali”, implicat, și el, în urmă cu mai bine de un deceniu, în dubioasa operațiune “Cocaină din Venezuela”. În 2018, Bozgan lucra la Guvernul României, ca și consilier al președintelui Agenției Naționale pentru Arii Protejate din România. Nu în ultimul rând, fostul polițist Petru Pitcovici a fost surprins de către paparazzii unui site central jucând șah cu Nelu Iordache în timpul petrecerii Revelionului 2017-2018, la care a participat și ambasadoarea Olandei în România, Stella Ronner Grubacic.

 

Subiecte în articol: Bujor Florescu X Guard Security System
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri