Jurnalul.ro Ştiri Educatie Şcolile private, tot mai căutate de români

Şcolile private, tot mai căutate de români

de L. Budin    |   

Începutul noului an școlar surprinde sistemul public de educație preuniversitară cu aceleași probleme ca în anii trecuți; școli și grădinițe fără autorizații sanitare, cu mobilier învechit și cu materiale didactice insuficiente, în criză de dascăli. Pe fondul acestei degradări, tot mai mulţi români îşi trimit copiii la Şcolile Şi grădiniţele private, arată un studiu dat, ieri, publicităţii.

 

Afacerile firmelor care activează în învățământul preuniversitar privat din România au crescut de aproape trei ori în ultimii nouă ani, având șanse să atingă nivelul de 200 de milioane de lei în 2019, arată studiul companiei de consulanţă Frames. „Este o evoluție semnificativă, care denotă faptul că tot mai mulți dintre români au ales să plătească pentru studiile copiilor, iar firmele și-au permis să facă investiții semnificative în dotări, programe și personal”, arată Adrian Negrescu, manager Frames.

 

Reforme întârziate, şcolari mai puţini

Datele Institutului Național de Statistică arată că numărul școlarilor din România continuă să scadă accentuat. În anul școlar/universitar 2018-2019, erau înscriși peste 3,5 milioane de elevi şi studenţi, în scădere cu 31.300 comparativ cu anul precedent. „Avem, din păcate, tot mai mulți copii care abandonează școala, gradul de analfabetism este în creștere, iar așa-zisele reforme din sistemul educational întârzie să ofere soluții concrete”, a mai declarat Adrian Negrescu.

 

Alternativa nu schimbă perspectiva

Analiza arată că școlile private reprezintă, în acest moment, o soluție doar pentru românii cu venituri pe măsura tarifelor de școlarizare. Învățământul privat încearcă să ofere alternativa, dar nu are încă forța logistică necesară pentru a schimba perspectiva. Mulți dintre absolvenții acestor școli se îndreaptă, în principal, către învățământul superior și prea puțin către profesiile sub acest nivel, iar perspectiva emigrației este una generală în acest sistem.

 

„Universitățile străine, joburile în Occident, perspectivele unor cariere bine definite concurează de pe poziții net superioare cu ofertele sistemului educațional de stat din România”

Adrian Negrescu, manager Frames

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri