Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Scumpiri URIAȘE la alimente. Prețurile produselor de bază prea mari pentru buzunarele românilor

Scumpiri URIAȘE la alimente. Prețurile produselor de bază prea mari pentru buzunarele românilor

Inflația a ajuns la 8,4% în ianuarie 2022 și se preconizează că va depăși 10% în a doua parte a anului. Totodată, prețurile de consum au ajuns la cel mai mare nivel din ultimii 18 ani.

În 2021 acestea au crescut cu 5,5% față de 2020, numai în ianuarie 2022 majorându-se cu 1,5% față de luna precedentă.

Mâncarea s-a scumpit cu 7,2%, produsele nealimentare cu 10,2% iar serviciile cu 5,6%. Costul cartofilor s-a scumpit cu 25%, carnea cu 5%, laptele cu 4,6%, ouăle cu 8%. Carburanții au crescut cu 25% în ianuarie 2022, față de aceeași lună din 2021. Electricitate a fost mai ieftină cu -2% datorită plafonării prețurilor. Gazele naturale sunt cu 61% mai scumpe, iar energia temică cu 21,6%. De asemenea, transportul aerian a crescut cu 20% în ianuarie 2022, comparativ cu luna precedentă. 

Creșterile de prețuri au determinat autoritățile să ia în calcul plafonarea acestora la alimentele de bază însă au renunțat repede la această idee considerând că efectul nu va fi cel dorit, în urma discuțiilor cu producătorii și distribuitorii. 

Motivele scumpirilor

"Din păcate, este inflaţie globală care mătură planeta din America şi până în Japonia", a spus Adrian Vasilescu, la Antena3.

Totodată, consilierul guvernatorului BNR explică faptul că 80% din inflație este creată de cea globală, iar 20% de liberalizarea haotică a prețurilor la energie. 

"Criza energetică este globală şi ea se manifestă puternic în toate ţările, inclusiv la noi. Vocile importante din această lume care au vorbit despre criza energetică au spus la unison că există o singură soluţie, şi anume investiţii", a mai precizat acesta.

 

 

Subiecte în articol: scumpiri inflatie
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri