Jurnalul.ro Timp liber Culinar Secretele înghețatei de casă

Secretele înghețatei de casă

de Andreea Tiron    |   

Înghețata de casă este unul dintre deserturile noastre preferate. Cu siguranță, de-a lungul timpului am încercat multe rețete și multe combinații de ingrediente.

Potrivit cumvaplace.ro, la fel de adevărat este și faptul că nu de puține ori, înghețata de casă nu a avut întotdeauna acea consistență cremoasă pe care o găsim la înghețatele cumpărate. Și dacă tot ne-am pus pe testat rețete, urmați aceste sfaturi și veți da uitării înghețatele cu ”ace” de gheață.

Începeți cu cele mai bune ingrediente

Înghetata cremoasă o puteți obține cu ajutorul celor mai bune ingrediente, care sunt puține la număr. Astfel, laptele și smântâna pentru frișcă ar trebui să aibă un procent mai ridicat de grăsimi, ce vor da acea textură cremoasă, ciocolata să conțină un procent ridicat de cacao și de unt de cacao, iar dacă preferați gustul vaniliei, folosiți semințele răzuite din păstăile de vanilie, extract sau pastă.

Adăugați aromele la momentul potrivit

Așa cum poate știți, baza unei înghețate cremoase o reprezintă un amestec de lapte, smântână pentru frișcă, zahăr și gălbenușuri, care se face pe foc. Adăugarea aromei preferate, vanilie, rom, fistic sau oricare alta, se face doar după ce ați luat de pe foc amestecul lichid.

Un strop de alcool, ingredientul-secret pentru înghețata cremoasă

De multe ori, chiar dacă ne-am străduit, înghețata pe care am făcut-o a fost departe de ideea de a fi cremoasă. Și, mai mult, a fost plină de ace de gheață. Ei bine, adăugarea unui strop de alcool în compoziția de înghețată face chiar minuni. Ați putea pune câteva linguri de lichior de fructe la o înghețată cu aromă fructată sau de vodcă, dacă alegeți o înghețată de cacao sau vanilie.

Alte trucuri pentru a împiedica formarea acelor de gheață sunt folosirea mierii sau a siropurilor de porumbagaveorezcurmale pe post de îndulcitori, dar și a gelatinei, 1 plic la 1,250 l de înghețată (lăsați gelatina să se hidrateze în 60 ml de compoziție, apoi puneți pe foc doar cât să se încălzească și să se dizolve, după care încorporați amestecul în restul compoziției de înghețată), care contribuie la obținerea consistenței cremoase pe care ne-o dorim.

De asemenea, folosiți ca recipient pentru congelare un vas mai puțin adânc (caserolele sunt perfecte în acest sens). Un alt truc pentru a împiedica formarea cristalelor de gheață este să scoateți vasul cu înghețată din congelator la fiecare patru ore, amestecând foarte bine cu furculița, spărgând astfel ”acele” de gheață.

Nu în ultimul rând, dacă timpul nu vă permite să puneți în practică acest ultim truc, așteptați câteva ore, până înghețata este foarte solidă, o scoateți din caserolă și o tăiați în cuburi cu ajutorul unui cuțit. Puneți cuburile de înghețată într-un mixer cu bol și mixați aproximativ 1-2 minute, astfel încât veți obține acea consistență cremoasă și, cu siguranță, fără cristale de gheață. O puteți pune în cupe imediat, dar și înapoi, în caserolă, la congelator.

Cum folosești mașina de înghețată

Am încercat și noi acest aparat și nu e rău deloc, mai ales atunci când nu am avut răbdare să așteptăm câteva ore până să ne bucurăm de gustul răcoros al înghețatei. Dacă aveți în plan să cumpărați un astfel de aparat, este bine să știți că secretul înghețatei cremoase stă în ținerea bolului (în care veți turna compoziția de înghețată) la congelator pentru 24 de ore. Dacă bolul nu este suficient de rece, este posibil ca înghețata dvs. să nu înghețe niciodată.

Înghețată de vanilie

INGREDIENTE

  • 250 ml lapte, 3,5% grăsime

  • 150 g zahăr tos

  • 500 ml smântână pentru frișcă, minimum 30% grăsime

  • 5 gălbenușuri

  • 2 linguri de votcă

  • 1 păstaie de vanilie

  • 1 linguriță de extract de vanilie

  • Un praf de sare

CUM SĂ FACEȚI

  • Încălziți laptele, sarea și zahărul într-o cratiță. Răzuiți semințele din păstaie de vanilie, cu un cuțit, și puneți-le în lapte împreună cu tecile. Acoperiți, luați de pe foc și lăsați să se infuzeze timp de o oră.
  • Într-un bol separat, amestecați gălbenușurile. Turnați laptele infuzat, puțin câte puțin, amestecând constant. În final, turnați compoziția de gălbenușuri și lapte înapoi în cratiță și puneți pe foc (îndepărtați tecile).
  • Gătiți la foc mic, amestecând mereu cu o spatulă, până când crema se îngroașă suficient.
  • Luați de pe foc și puneți cratiția într-un vas cu apă rece, amestecând până compoziția s-a răcorit. Adăugați votca și extractul de vanilie și, după ce s-a răcit bine, turnați compoziția de înghețată de vanilie într-o caserolă și dați-o la rece pentru minimum 4 ore.

Subiecte în articol: secrete înghetata de casă
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri