Microsoft a câștigat la Curtea de Apel din Manhattan litigiul privind protecția datelor stocate ale unui utilizator cerute de procurori întru-un dosar investigat în Statele Unite. Istoria acestui proces- devenit celebru- și deciziile instanțelor sunt importante ca jurisprudență în SUA dar depășesc caracterul local având o puternică influență asupra industriei IT.
În 2013 procurorii solicita companiei Microsoft să predea corespondența electronică a unui client cercetat într-un doar de trafic de stupefiante. Datele erau stocate într-un server din Irlanda. O primă instanță obliga Microsoft să se conformeze solicitării procurorilor, dar urmează soluția din apel care asigură protecția vieții private. După trei ani de proces, respingerea cererii de predare a e-mail- urilor arată că protecția persoanelor fizice asigurate prin lege se extinde și asupra industriei numerice. Strategia de marketing a Microsoft, în care a investit miliarde de dolari, a avut ca element de bază siguranța datelor vehiculate de clienți și protecția secretului corespondenței utilizatorilor. Compania are cifra de afaceri mult extinsă în afara Statelor Unite iar decizia primei instanțe făcea referire la extrateritorialitate, mărind raza de acțiune a procurorilor americani până în Irlanda, în acest caz. Livrarea e-mail –urilor ar distruge mitul confidențialității comunicațiilor, oricum șubrezit de dezvăluirile lui Snowden.
Decizia la care ne referim poate fi comentată cu o extensie pentru România cu mersul poticnit al dosarului de corupție Microsoft deschis de DNA în 2014, în prag de campanie prezidențială. Denunțătorii au rămas cu banii iar artizanii șpăgilor uriașe anunțate de procurori sunt de neatins. Gulerele albe care au condus afacerea Microsoft se află și ei sub protecția secretelor cutiilor negre depozitate în Irlanda?
Codruța Kovesi este datoare măcar cu un răspuns înainte de plecarea în vacanță.