Preşedintele-director general al SRTv, Doina Gradea a fost audiată în Comisia de cultură a Camerei Deputaţilor. Gradea şi-a ţinut în comisie propria apologie, afirmând că înregistrările făcute de Dragoş Pătraru sunt echivalente cu o acţiune de violare a viaţii private. Gradea a fost nevoită să explice de ce în înregistrări numeşte o colegă “cap de porc”. Şefa SRTv şi-a motivat derapajul spunând că atribuirea de porecle este o “uzanţă” în presă.
Doina Gradea a mărturisit că după difuzarea înregistrărilor s-a simţit defaimătă. Şefa SRTv invocă inclusiv violarea intimităţii şi ilegalitatea demersului lui Dragoş Pătraru, care ar fi încălcat flagrant contractul semnat cu TVR. “Am fost permanent criticată de anumiţi oameni din media, fără drept de apel, fără vreun motiv anume. Am fost jignită continuu, profesional, de aceşti oameni, lăsând loc unor comentarii care s-au constituit în jigniri personale ce mi-au afectat întreaga imagine. Toate acestea în numele dreptăţii, al libertăţii de exprimare, al dreptului de a critica (...) Dacă eu, ca orice om, comentez în discuţii private, aşa cum toţi colegii din media o fac, sunt blamată total, crucificată şi nimeni nu se întreabă cum e posibil să mai fim ascultaţi, înregistraţi nelegal, la aproape 30 de ani de la Revoluţie”, a spus Doina Gradea. Totodată, apelativul „cap de porc” folosit la adresa unei colege n-ar fi decât o poreclă, motivează Gradea. De altfel, ea susţine că are la rândul ei o poreclă şi că nu a vrut să îi lezeze imaginea colegei, toată discuţia cu aceasta fiind una privată. Mai mult, când Pătraru a înregistrat-o, Gradea nu făcea decât să vorbească pe un ton glumeţ şi sarcastic. Aceasta neagă vehement orice ingerinţe politice sau protocol editorial pro-PSD în TVR. „Am mai constatat că niciuna din susţinerilor domnului Pătraru cu privire la o presupusă cenzură sau măsuri opresive dispuse împotriva angajaţilor TVR nu au nicio bază factuală reală, neexistând nicio astfel de măsură disciplinară sau de altfel dispusă de mine”, a explicat preşedintele-director al SRTv. Ea susţine că Pătraru a fost echipat timp de şapte luni cu aparatură de înregistrare asupra lui şi a încropit o campanie de discreditare a ei şi a televiziunii publice. În final, Doina Gradea a susţinut că imaginea, sănătatea şi demnitatea i-au fost afectate şi se consideră “lezată” şi “crucificată”. Scandalul în TVR a izbucnit după ce jurnalistul Dragoş Pătraru a dat publicităţii o serie de înregistrări cu comentarii ale Doinei Gradea privind activitatea jurnaliştilor de la ştirile televiziunii publice. Mai mulţi angajaţi ai TVR au semnat o scrisoare în care îşi exprimă dezacordul faţă de afirmaţiile Doinei Gradea.
Audierea s-a petrecut fără o discuţie reală, aşa că discursul Doinei Gradea n-a fost obstrucţionat de vreo întrebare. Preşedintele Comisiei de cultură a Camerei Deputaţilor, Gigel Ştirbu, şi membrii PNL, USR şi PMP au părăsit şedinţa comisiei, după ce a fost aprobată prin vot solicitarea deputatului PSD Diana Tuşa potrivit căreia i se permite Doinei Gradea să-şi spună punctul de vedere şi să plece, fără dezbateri pe subiect.