Jurnalul.ro Special Anchete Şeful Securităţii lui Băsescu, abonat la contractele STS

Şeful Securităţii lui Băsescu, abonat la contractele STS

de Ion Alexandru    |   

Scandalul care a izbucnit de câteva săptămâni, ca urmare a denunţurilor făcute de fosta noră a lui Virgil Măgureanu, par să zguduie, măcar puţin, caracatiţa care s-a dezvoltat sub pulpana fostului preşedinte. Unul dintre pionii cei mai discreţi, în plan public, al aşa-numitului grup de la Monaco, prin legăturile acestuia cu fostul şef al ANAF, Sorin Blejnar, este Daniel Andrei Moldoveanu, care a deţinut, până în 2014, funcţia de şef al Departamentului Securităţii Naţionale din cadrul Administraţiei Prezidenţiale. Moldoveanu are o dublă calitate de naş al lui Blejnar. Pe de o parte aceea de naş de cununie şi, pe de altă parte, aceea de naş politic al celui devenit şef al Fiscului, în perioada guvernării Boc-Băsescu. “Jurnalul Naţional” prezintă, în această ediţie, legăturile de afaceri ale fostului şef al Securtăţii lui Băsescu, contractele pe care firmele acestuia le-a încheiat cu o altă instituţie condusă de un alt protejat al lui Traian Băsescu, Serviciul de Protecţie şi Pază, dar şi alte combinaţii funciare ale acestei grupări.

 

Sorin Blejnar a fost adoptat de regimul Băsescu, după ce Daniel Moldoveanu a devenit consilier la Palatul Cotroceni. Cunoştinţă veche cu familia soţiei lui Blejnar, Andreea Buzabrici-Filipescu, Daniel Moldoveanu i-a cununat, în cele din urmă, pe cei doi.

 

De la cărat mapa unui parlamentar PDL, la şefia Secuităţii de la Palatul Cotroceni

Daniel Andrei Moldoveanu s-a născut la Constanţa, în 8 septembrie 1965, s-a mutat în Bucureşti şi, între anii 2000 şi 2007, a devenit om de afaceri, deschizându-şi mai multe firme în domeniul turismului, al imobiliarelor, al consultanţei pentru afaceri şi management, dar şi al comerţului cu tehică de calcul şi software. În aceeaşi perioadă, el a intrat în politică. Mai exact, între 2002 şi 2005, a fost angajat ca şi consilier parlamentar la Camera Deputraţilor, intrând în cercul intim al fostului deputat PDL Romeo Raicu, pe vremea când acesta ocupa funcţia de şef al Comisiei Parlamentare de Control a Activităţii Serviciului de Informaţii Externe, căruia i-a devenit consilier personal. În toamna anului 2004, Daniel Andrei Moldoveanu a cochetat cu politica şi în mod direct, candidând, fără succes, pentru un post de deputat din partea PDL Giurgiu.

Din 2007, însă, Daniel Moldoveanu a ridicat stacheta. A fost numit consilier de stat în cadrul Departamentului Securităţii Naţionale al Administraţiei Prezidenţiale, Traian Băsescu oferindu-i funcţia de director al Oficiului pentru Informaţii Integrate din cadrul Comunităţii Naţionale de Informaţii. Ciudata ascensiune a lui  Moldoveanu a ridicat, la acel moment, multe semne de întrebare. Ulterior, aceste semne s-au mai risipit. Din Constanţa fiind, Daniel Moldoveanu  se cunoştea foarte bine cu familia avocatei Andreei Buzabrici-Filipescu, devenită, ulterior, soţia lui Sorin Blejnar, şi aceasta din urmă fiind un produs al grupării PDL Arad şi un apropiat politic al cuplului Udrea-Băsescu. Adreea Buzabrici-Filipescu şi Sorin Blejnar au fost cununaţi chiar de către Daniel Moldoveanu, cu toate că acesta era divorţat.

Scandalul legat de denunţurile făcute de fosta noră a lui Virgil Măgureanu pune, astăzi, sub o altă lumină, destituirea lui Daniel Moldoveanu din funcţia pe care o deţinuse la Palatul Cotroceni. În anumite cercuri, se vorbeşte despre o relaţie destul de apropiată a lui Daniel Moldoveau nu doar cu Sorin Blejnar, cât şi cu dispărutul Codruţ Marta şi cu fugarii soţi Nemeş, capturaţi de FBI într-un buncăr din SUA. Înainte de extrădarea lor în România, autorităţile americare au informat Palatul Cotrceni.

Traian Băsescu l-a decorat pe Daniel Modoveanu cu Ordinul Steaua României, după care l-a eliberat din funcţie. În aceeaşi perioadă, un alt pion important al sistemului a părăsit sistemul. Este vorba despre apropiatul lui Daniel Moldoveanu, colonelul Vasile Cămărăscu, fostul şef al SRI Bucureşti.

 

Firma de familie, client al contractelor generalului Opriş

Afacerile dezvoltate de Moldoveanu înainte de a deveni şef al Comunităţii Naţionale de Informaţii au continuat şi pe perioada mandatului. Una dintre aceste firme a primit contracte cu dedicaţie din partea Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, a conducerea căruia se afla şi atunci, ca şi în prezent, unul dintre generalii lui Traian Băsescu, Marcel Opriş.

Potrivit Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, în 2002, Daniel Andrei Moldoveanu a înfiinţat, împreună cu un alt constănţean, pe nume Daniel Gruia, compania SC Total System Communicatons SRL, care a avut, iniţial, ca obiect de activitate comuicaţiile şi activităţile de televiziune. Administrator al societăţii a fost ales, de la bun început, un individ pe nume Vergil Ghiţă. În 2003, societatea a adoptat şi alte domenii de activitate, cum ar fi comerţul cu ridicata al calculatoarelor, echipamentelor periferice şi software, alte maşini şi utilaje de birou, sau al componentelor şi echipamentelor electronice. În 2006, administratorul Vergil Ghiţă intră ca asociat în firmă, astfel încât structura acţionariatului era împărţită astfel: Daniel Moldoveanu – 50%, Vergil Ghiţă - 40% şi Daniel Gruia – 2%. Acesta din urmă ocupa şi funcţia de consilier personal al ministrului de la acea dată al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, UDMR-istul Zsolt Nagy, condamnat în dosarul “Poşta.

Aceasta este perioada în care SC Total System Communications SRL a intrat în afaceri cu STS. Serviciul a achiziţionat de la compania canadiană Evertz Microsystem LTD un sistem electronic. Reprezentantul în România al canadienilor era firma lui Daniel Moldoveanu, astfel că, în 18 iulie 2006, SC Total System Comunications SRL a primit, prin negiciere directă, de la STS, un contract de 3,3 milioane de lei pentru livrarea unor sisteme multiplexoare şi demultiplexoare aferente sistemului optic furnizat de Evertz Microsystem STD.

 

După ce a terminat contractele cu STS, firma s-a desfiinţat

Pentru a-şi acoperi urmele, Daniel Moldoveanu,în calitate de acţionar maoritar al SC Total System Communications SRL a convocat, a data de 1 noiembrie 2006, o adunare a asociaţilor, unde a decis să îi cedeze acţiunile lui Vergil Ghiţă, acesta din urmă devenind acsociat cu 98% din părţile sociale ale firmei.

Relaţia cu STS a companiei nu s-a oprit aici. În data de 4 iuie 2007, SC Total System Comunications SRL a fost selectată, de asemenea, prin negociere directă, de către Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, pentru a furniza un umăr de cinci complete multimpexor pentru fibră optică, pentru care a primit, din fonduri europene, sua de 2.027.932,91 lei fără TVA. STS nu a organizat o licitaşie, motivând că, din motive tegnice, aigurarea compatibilităţii funcţionale a echipamentelor de transmisie a reşelei de fibră optică în Municipiul Bucureşti nu poate fi făcută decât de firma lui Daniel Moldoveanu, ca reprezentant al furnizorului Evertz Microsystem LDT Canada.

Interesant este că, după aceste operaţiuni, firma lui Moldoveanu nu a mai supravieuit decât doi ani până în 17 iunie 2009, când a cerut dizolvarea şi radierea de la Registrul Comerţului.

 

Cum i-a vândut casa din Voluntari fostului şef al CES Braşov

O altă afacere a lui Daniel Moldoveanu a luat fiinţă în 2003, cu numele de SC AS Tour Services SRL, firmă care a devenit, unlterior, SC SBC Card Grup SRL. La momentul înfiinţării, societatea îi avea ca acţionari compania WGF Consulting Group SRL, societatea Soranco Prod SRL Braşov şi persoanele fizice Daniel Andrei Moldoveanu şi un anume Sorin Mierlea.

Sorin Mierlea este nimeni altul decât fostul preşedinte a Consiliului Economic şi Social (CES) Braşov şi preşedinte al Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, organizaţie negurevrnamentală şi al InfoCons.

În decembrie 2014, Sormaco Prod SR, companie controlată de către Sorin Mieream decide să părăsească acţionariatul SBC Card Group SRL, cessionând acţiunile fostei soţii a lui Danie Moldoveanu, Sorana Cristina Moldoveanu. Acelaşi lucru l-a făcut pu WGF Consulting Group SRL, care a părăsit societatea, cedând acţiunile lui Daniel Moldoveanu. Ulterior, în 2015, SC SBC Card Goup SRL (AS Tousr Services SRL) a depus actele pentru radierea de la Registrul Comerţului.

Potrivit declaraţiilor de avere depuse de Daniel Moldoveanu în perioada în care a lucrat la Palatul Cotroceni, în 2010, acesta deţinea trei terenuri intravilane, două apartamente (unul în Constanţa şi altul în Bucureşti, împreună cu fosta sa soţie, Sorana Cristina), precum şi o vilă în Voluntari, judeul Ilfov. Mai deţinea tablouri în valoare de 6.000 – 8.000 de euro.

 

Din 2012, Moldoveanu începe să vândă din acareturi. Dispar, pe rând, apartamentul din Constanţa, pe care i l-a vândut unui anume Marian Onără, cu 253.103 lei, şi vila din Voluntari, pe care a înstrăinat-o, în data de 22 noiembrie 2013, cu 834.000 de lei Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, patronată de fostul său partener de afaceri, Sorin Mierlea, Este, aşadar, o vânzare în familie.

 

Coproprietar de teren cu o familie implicată în retrcedări ANRP

Una din speţele privind despăgubirile acordate de ANR în perioada “portocalie” este o revendicare privind 9,3 hectare de teren. Acestea au aparţinut unor moştentori ai foştilor proprietari, care au vândut drepturile litigioase către o avocată pe nume Verginica Dumitrescu şi partenerului acesteia, Adrian Ciorobea. Ulterior, cei doi au primit în compensare 23 de hectare de teren.

Cei doi, împreună cu un anume Adrian Ioan Birişiu, mai deţineau, la acel moment, un alt teren intravilan, în Şoseaua Fabricii de Glucoză nr. 6 – 8. Interesant este că, în 2007, din declaraţia de avere a lui Daniel Moldoveanu, rezultă că şi fostul şef al Comunităţii Naţionale de Informaţii deţinea, în cote egale cu acest Adrian Ioan Birişiu, un teren de 9.000 metri pătraţi intravilat în Şoseaua Fabricii de Glucoză nr. 38. Ulterior, în declaraţiile de afere, co-proprietarul pe acest teren al lui Daniel Moldoveanu a devenit soţia lui Adrin Ioan Birişiu, Mădălina Birişiu.

 

Afaceri cu deşeuri

Revenind la companiile pe care Daniel Moldoveanu le-a patronat, mai trebuie spus că, în data de 29 mai 2002, Daniel Moldoveanu, împreună cu o altă avocată, Alina Puşcaşi, au înfiinţat compania WGF Consulting Group SRL, care a deşinyt acţiuni la SC SBC Card Grup SRL, despre care am vorbit mai sus. Firma se ocupa cu consultanţa pentru afaceri şi management. În 2003, avocata Puşcaşi părăseşte firma, cedând acţiunile lui Daniel Gruia, vechiul partener de afaceri al lui Moldoveanu. Firma îşi schimbă obiectul de activitate în furnizare de produse software. În decembrie 2005, Daniel Moldoveanu şi Daniel Gruia îl cooptează în firmă şi pe al treile a vechi partener, Vergil Ghiţă.

SC WGF Consulting Group SRL a înfiinşat, la rândul ei, împreună cu Daniel Moldoveanu, societatea WGF Distribuie SRL, firmă care se ocupă cu comerţul cu ridicata de produse neagricole şi cu deşeuri. Firma există şi în prezent.      

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri