Jurnalul.ro Special Anchete Pericol imens, la Senat. Scara mare e degradată, deplasată, ciobită, fisurată și lovită de radiații

Pericol imens, la Senat. Scara mare e degradată, deplasată, ciobită, fisurată și lovită de radiații

de Ion Alexandru    |   

Senatul României a încheiat, prin procedură simplificată, un contract de lucrări de refacere a scării monumentale de acces de la intrarea principală în clădirea Casei Poporului

Este vorba despre o investiție de peste 3 milioane de lei, adjudecată de o firmă care are numeroase afaceri cu statul, și vizează reconstrucția scării monumentale din marmură. Motivul - scara este degradată, deplasată, ciobită, fisurată, crăpată și lovită de radiațiile ultraviolete. În 2014, această scară a mai suferit unele lucrări de intervenții, care însă, așa cum arată Senatul în documentația de atribuire, nu au rezolvat problema. 

Interesanta investiție, parafată chiar a doua zi după alegeri, fusese antamată de Senatul României, la conducerea căruia se află liderul PNL Nicolae Ciucă, încă din data de 25 martie 2023, când Camera superioară a Parlamentului României a publicat pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice) un anunț potrivit căreia intenționa să contracteze lucrări de reparații capitale la scara de acces în Corpul A1, aflată în administrarea Senatului României.

În acest anunț, se face precizarea că respectivul contract de lucrări trebuie să fie finalizat în termen de șase luni, dar nu mai târziu de data de 15 decembrie 2024.

Procedura aleasă de Senat pentru atribuirea acestui contract nu a fost o licitație deschisă, ci o procedură simplificată de selecție de oferte, în condițiile în care suma inițială pusă la bătaie de autoritatea contractantă s-a ridicat la 3.148.888,93 de lei fără TVA. La această procedură, a fost depusă o singură ofertă. Iar la data de 10 iunie 2024, a doua zi după consumarea alegerilor locale și europarlamentare organizate în România, Senatul a și finalizat procedura de achiziție, încheind cu SC Milconstruct Total SRL contractual având numărul 53/2024, la un preț final negociat de 2.544.025,02 lei fără TVA, respectiv de 3.027.398,8 lei cu TVA inclusă (617.834,6 euro).

Treptele și contratreptele, „lovite” de radiațiile ultraviolete și de ploile acide

În caietul de sarcini care a stat la baza contractării acestor lucrări se precizează că scara monumentală de acces în Corpul A1 este realizată din marmură, are dimensiunile de aproximativ 30 de metri pe 13 metri, asigură trecerea de la nivelul drumului până la ușa monumentală din inox și are prevăzut un podest intermediar. De asemenea, se mai arată că structura de rezistență este din beton armat, treptele și contratreptele sunt din marmură și sunt așezate pe un strat suport de șapă. Soclurile lateralelor sunt fabricate din baluștri de marmură ornamentală și mână curentă - de marmură profilată.

„Din cauza degradărilor de diverse naturi ale elementelor de marmură ale scării (denivelări, ciobituri sau crăpături), s-a executat în anul 2014 o reparație care a constat în demontarea treptelor și podestelor, curățarea pieselor acestora, șlefuirea și montarea lor, iar, ulterior, au apărut fisuri și crăpături în unele zone la socluri și balustrade. Ulterior, au apărut noi deficiențe, avarii și degradări. Spre exemplu, există deplasări ale structurii de rezistență a scării. S-au produs fisuri și crăpături semnificative ale unor piese de marmură. S-a deteriorat chitul de rost dintre piesele de marmură pe zone extinse, ceea ce permite agenților atmosferici degradarea continuă a scării. Se constată pete cauzate de factorii de mediu, cum ar fi ploi acide, radiații ultraviolete ori cicluri climatice. De asemenea, s-au constatat zgârieturi și ciobituri cauzate de factorii antropici, de acțiunile fizice”, se menționează în documentul citat.

Mai mult, se face referire și la faptul că „s-au desprins placajele de marmură de pe structura de rezistență și s-a constatat desprinderea unor piese din balustradele laterale din cauza degradării materialelor de ancorare”.

Trebuie să fie gata până pe 15 decembrie

Prin lucrările contractate, Senatul României vrea să se desfacă placajele existente, până la structura de rezistență din beton. De asemenea, contractual vizează desfacerea trotuarelor din dale de piatră și din beton pe pat de nisip pentru efectuarea lucrărilor de intervenții la fundații.

De asemenea, contractul în discuție mai vizează consolidarea terenului de fundație prin injecții cu mortar sub toate fundațiile. 

Un alt obiectiv al investiției se referă la executarea de reparații structurale ale elementelor din beton armat. După care se mai intenționează refacerea placajelor cu materiale noi, de aceeași calitate, utilizând soluții și materiale moderne de fixare a acestora. 

Nu în ultimul rând, contractul mai are ca obiectiv refacerea trotuarelor din dale de piatră sau din beton. Toate aceste lucrări trebuie să fie finalizate, așa cum am arătat mai sus, până cel târziu la data de 15 decembrie 2024.

Firma care va reface obiectivul, abonată la contractele Parlamentului

Compania care și-a adjudecat acest contract și care, de altfel, a fost și singurul ofertant arătat interesant să participe la acest proiect, SC Milconstruct Total SRL, este o companie din Sectorul 1 al Capitalei și, potrivit datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), este deținută de oamenii de afaceri Mihai Petru Bîrsan, Maria Bîrsan și Larisa Maria Bîrsan. Aceasta din urmă este soția lui Claudiu Ioan Negrea, care, potrivit unei declarații de avere urcate pe portalul Agenției Naționale de Integritate, din 2023, este director adjunct în cadrul Băncii Naționale a României.

Compania Milconstruct Total SRL a fost implicată, din 2021 și până în prezent, în contracte cu statul român în valoare de 502.566.101,82 de lei fără TVA, respectiv de 102.564.510,6 euro. Astfel, în data de 18 februarie 2021, compania în cauză a primit de la RA-APPS un contract de 15.073.217,3 lei cu TVA, pentru execuția de lucrări exterioare la un complex de vile de protocol din județul Constanța, Afacerea a fost încheiată prin negociere directă.

Aceeași firmă are încheiate, în tandem cu o altă firmă, patru contracte cu Camera Deputaților. Parafate între 7 noiembrie 2021 și 8 mai 2022, în valoare totală de 12.940.640,82 de lei cu TVA inclusă, pentru lucrări de refacere și protejare a fațadei din piatră naturală la Palatul Parlamentului.

Cele mai costisitoare contracte au fost încheiate însă cu ADP Sectorul 1, între 9 mai și 16 mai 2022. Este vorba despre șase loturi ale unui contract-cadru, adjudecat împreună cu alte companii, a căror valoare se ridică la 467.264.524,3 lei cu TVA inclusă.

De asemenea, în afară de contractul care vizează refacerea scării din marmură, Senatul României a mai încheiat, la data de 25 aprilie 2024, cu SC Milconstruct Total SRL, în asociere cu SC SPA Inovations SRL, un contract de 4.269.329,6 lei cu tot cu TVA, pentru execuția de lucrări de reparații capitale ale gardului și ale cabinelor de la porțile de acces A1 și B3, aflate în administrarea Camerei superioare a Parlamentului.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri