Jurnalul.ro Ştiri Externe Un senator american le cere șefilor Facebook şi Google să combată dezinformarea în Republica Moldova

Un senator american le cere șefilor Facebook şi Google să combată dezinformarea în Republica Moldova

de Redacția Jurnalul    |   

Preşedintele Comisiei pentru Relaţii Externe a Senatului din SUA, Ben Cardin, i-a îndemnat pe directorul general al Meta, Mark Zuckerberg, și directorul general al Google, Sundar Pichai, să ia măsuri pentru a combate dezinformarea în Republica Moldova înaintea alegerilor.

Senatorul american Ben Cardin le-a trimis celor doi directori câte o scrisoare, care menționează referendumul constituțional din Moldova privind aspirația țării de a adera la Uniunea Europeană și citează dovezi furnizate de guvernele Statelor Unite, Canadei și Regatului Unit cu privire la eforturile continue ale Kremlinului de a împrăștia confuzie și dezinformare în rândul publicului moldovean.

„Acesta este un moment unic în istoria Moldovei, care va determina viitorul pentru generații de moldoveni - iar decizia trebuie să aparțină exclusiv moldovenilor”, a scris senatorul Cardin. „Gravitatea acestei decizii care se află în faţa poporului moldovean impune partenerilor Moldovei, precum şi celor care contribuie la moderarea părţilor-cheie ale spaţiului informaţional al Moldovei, sarcina de a împiedica influența străină malignă să intervină într-una dintre cele mai importante alegeri pe care moldovenii le vor face vreodată”, a adăugat el.

Cardin menționează în scrisorile sale că Institutul Național Democrat (NDI) a efectuat recent o evaluare imparțială a mediului electoral din Moldova care a condus la aceste alegeri istorice, în care a apreciat că influența străină malignă din partea Rusiei asupra platformelor de socializare „reprezintă cea mai mare amenințare la adresa integrității electorale”. NDI a recomandat în mod specific ca „platformele de social media (...) să aloce mai multe resurse Moldovei pentru a identifica informațiile false și modelele de comportament neautentic” și „să se asigure în mod proactiv că nu acceptă reclame de la persoane sancționate sau de la reprezentanții acestora”.

Cardin a adăugat că Meta ar trebui să ia în serios această recomandare, având în vedere popularitatea platformelor deținute de Meta, Facebook și Instagram, pe piața moldovenească.

(sursa: Mediafax)

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri