Jurnalul.ro Ştiri Externe Serghei Lavrov apreciază alegerea eventualului vicepreședinte al lui Donald Trump

Serghei Lavrov apreciază alegerea eventualului vicepreședinte al lui Donald Trump

de Redacția Jurnalul    |   

Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a apreciat miercuri decizia candidatului republican la preşedinţia SUA, Donald Trump, de a-l desemna ca eventual vicepreşedinte pe senatorul J.D. Vance, cunoscut pentru poziţia sa pacifistă şi împotriva sprijinului pentru Ucraina, transmite dpa, care preia agenţia oficială de presă rusă TASS.

"Nu putem decât să salutăm această decizie deoarece este exact ceea ce avem nevoie - încetarea inflamării Ucrainei cu arme. Războiul se va sfârşi. Vom începe să căutăm soluţii", a spu9s Lavrov.

SUA au fost până acum cel mai mare furnizor de armament pentru Ucraina, atacată de Rusia din februarie 2022. Aliaţii din NATO sunt însă îngrijoraţi de perspectiva unei victorii a lui Trump în alegerile din noiembrie 2024 deoarece nu contează pe disponibilitatea sa de a sprijini în continuare efortul de război al ucrainenilor.

Lavrov a afirmat că, din câte a auzit, Vance susţine încetarea livrărilor de armament pentru Ucraina şi doreşte găsirea unei soluţii la conflict.

Senatorul, fost critic înverşunat al lui Trump, a ajuns să îl susţină fără rezerve şi este considerat o vedetă în ascensiune a Partidului Republican. El a votat împotriva pachetului de ajutor, de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, adoptat de Senatul SUA în aprilie 2024, şi protestează frecvent împotriva asistenţei acordate Kievului de Washington. Cu numai câteva zile înainte de începutul invaziei ruse, el a declarat: "Nu mă interesează de fapt ce se întâmplă cu Ucraina, într-un fel sau altul".

Trump a fost desemnat oficial candidat al republicanilor la preşedinţia SUA, luni, la Convenţia partidului, organizată la Milwaukee, în statul Wisconsin și a oficializat miercuri şi nominalizarea lui Vance pentru funcţia de vicepreşedinte.

Fostul preşedinte a susţinut de mai multe ori că, dacă va fi ales din nou, va reuşi să pună capăt războiului din Ucraina, dar nu a explicat cum ar face acest lucru.

El s-a remarcat, în timpul primului mandat, printr-o politică oarecum izolaționistă a SUA, de folosire a propriilor resurse și a impus taxe mari la importuri. Totodată, s-a exprimat în repetate rânduri pentru o prezență mai redusă a NATO în Europa și a decis retragerea din Afganistan, hotărâre pusă în aplicare în timpul mandatului administrației Joe Biden. 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri