Jurnalul.ro Special Curățenia începe de la Cluj: noua flotă de mașini pentru salubritate, la standarde europene

Curățenia începe de la Cluj: noua flotă de mașini pentru salubritate, la standarde europene

de Diana Scarlat    |   

Aproape 300 de mașini și utilaje moderne Euro 6 pentru serviciile de salubritate au fost prezentate publicului, la sfârșitul săptămânii trecute, la Cluj, de operatorul Supercom.

Firma a câștigat licitația pentru gestionarea deșeurilor pe raza județului, deservind municipiul Cluj-Napoca, orașul Huedin și 43 de comune. Compania cu 100% capital românesc a investit doar pentru județul Cluj peste 35 de milioane de euro pentru a deservi 81 de unități administrativ-teritoriale, cu aproximativ 800.000 de locuitori, având în județ 11 puncte de lucru și peste 900 de angajați. Supercom a devenit cea mai importantă societate de profil din România, care acoperă serviciile de salubritate pentru 2,5 milioane de locuitori.

În 2022, SC Supercom SA a preluat serviciul public de operare a Centrului de Management Integrat a Deșeurilor din județul Cluj. Flota companiei, cu aproape 300 de mașini de ultimă generație, a fost prezentată clujenilor la sucursala județeană a SC Supercom SA. Compania operează în 11 județe, inclusiv în București. Ionel Ilie Ciuclea, cel care a fondat Societatea Supercom, în 1990, a vorbit, cu ocazia evenimentului de prezentare a flotei, despre misiunea Supercom la Cluj. „Fiecare zi este un examen. La finalul fiecărei zile, noi trebuie să ştim ce am făcut bine şi ce am greşit. Oricum, suntem foarte precişi şi facem din ce în ce mai bine”, a explicat Ionel Ilie Ciuclea, președinte fondator al SC Supercom SA.

Prin semnarea contractului cu SC Supercom SA, județul Cluj a făcut un nou pas extrem de important pentru a soluționa definitiv problema deșeurilor și pentru un management eficient al acestora. La Cluj se implementează pentru prima dată în România sistemul „Plătești pentru cât arunci”.

Supercom asigură salubritatea în întreg municipiul Cluj-Napoca, considerat a fi unul din cele mai curate orașe din țară. În cele trei decenii de activitate, Supercom asigură un mediu curat, fiind în slujba unui număr de aproape 2,5 milioane de locuitori, companii și instituții publice prin punctele de lucru pe care le deține în toată țara.

Supercom a devenit lider de piață

Compania Supercom a fost înființată în anul 1990, iar în 1999 a devenit operator local. 11 ani mai târziu, în 2010, a devenit operator județean, în județul Dâmbovița, iar acum, după preluarea contractelor de salubrizare din județul Cluj, se încheie un ciclu care transformă Supercom în operator regional și lider absolut în materie de colectare și gestionare a deșeurilor din România. Supercom a creat 900 de locuri de noi de muncă în județul Cluj și a făcut o achiziție recentă de 120 de maşini noi, printre cele mai performante care există acum pe piaţă.

„Putem spune că am dat Clujul, din punct de vedere al gunoaielor, pe mâna acestei companii serioase care va oferi servicii de calitate şi vom putea vorbi despre o nouă etapă în tot ceea ce înseamnă managementul integrat al deşeurilor”, a precizat Alin Tişe, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, cu ocazia evenimentului care a avut loc vineri, la sediul județean al SC Supercom SA.

Stimularea colectării selective

După preluarea serviciilor de salubrizare de către Supercom, se schimbă și regulile de colectare a deșeurilor. Începând cu luna februarie, clujenii vor plăti doar pentru cât gunoi aruncă. Compania vine la Cluj-Napoca și cu o schimbare importantă a sistemului de plată. Acest sistem de tarifare „Plătești cât arunci” le-a fost promis locuitorilor din județ de mai mulți ani, iar acum se implementează. Noul contract de salubritate a intrat în vigoare începând cu 27 ianuarie, iar clujenii vor colecta selectiv mai mult, pentru a plăti mai puțin. Astfel este stimulată maxim colectarea selectivă, pentru că vor plăti mai mult cei care vor colecta selectiv mai puțin. Noul tip de tarifare va fi aplicat întâi în gospodării, apoi la blocuri.

SC Supercom SA are și un proiect integrat de economie circulară, propunând o strategie pentru trecerea la o economie bazată pe reducerea consumului de energie şi materii prime, în care deşeurile municipale să aibă destinaţii stabilite încă din fazele de proiectare. Deșeurile pot fi astfel cuprinse în spirala ciclică a reutilizării, devenind materii prime. Filosofia Supercom și a președintelui companiei este bazată pe această transformare permanentă a deşeurilor și a reziduurilor în materie primă pentru alte procese de exploatare și de fabricaţie. „Tranziţia către economia circulară este o oportunitate de soluționare a blocajelor economice. În acest cadru sunt urmărite soluţiile eco-inovatoare provenite de la autorităţi şi antreprenori, prin tehnologii și investiții, mizând pe îmbunătăţirea sistemelor de management industrial, municipal, respectiv de gestionare a deşeurilor și reziduurilor. Pe acest fond este posibilă instaurarea dominaţiei eco-tehnologiilor ce sprijină circularităţile în care sunt angrenate reziduurile, deşeurile, actvitățile de refolosire bazate pe surse financiare specifice unei strategii de întreprindere de mediu”, explică dr. Ionel Ilie Ciuclea, președintele și fondatorul SC Supercom SA.

 

Subiecte în articol: salubritate cluj standarde europene
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri