Jurnalul.ro Ştiri Politică Propunere: Serviciu unic de programări online la instituțiile statului

Propunere: Serviciu unic de programări online la instituțiile statului

de Monica Cosac    |   

Cetățenii din România pierd foarte mult timp stând la cozi, la ghișeele instituțiilor statului, consideră un grup de parlamentari din mai multe formațiuni politice care propune adoptarea unor măsuri care să înlesnească accesul oamenilor la serviciile publice. Potrivit unui proiect de lege pus recent pe masa senatorilor, toate instituțiile publice, dar și persoanele juridice cu statut de utilitate publică vor fi obligate să ofere servicii de programare online, printr-o platformă online unică alături de sistemul pe care îl utilizează deja. Noile reguli nu se vor aplica instituţiilor din sistemul naţional de apărare, ordine publică, securitate naţională şi justiţie.

Proiectul de lege privind „facilitarea accesului cetățenilor la serviciile publice”, inițiat de 15 deputați din toate grupurile parlamentare și pus în dezbatere, la Senat, spre finalul săptămânii trecute, are drept scop adoptarea unor măsuri referitoare la ușurarea accesului persoanelor fizice sau juridice la serviciile publice.

Documentul stabileşte, totodată, atribuţiile autorităţilor şi instituţiilor publice cu privire la utilizarea şi integrarea unui serviciu de programări online, precum şi schimbul de date, respectiv atribuţiile autorităţii publice responsabile pentru crearea, dezvoltarea şi administrarea acestei platforme.

România are nevoie de o accelerare a procesului de debirocratizare și de simplificarea proceselor administrative, iar măsurile legislative propuse vor facilita acest proces, susțin inițiatorii.

„În acest moment, cetățenii și reprezentanții persoanelor juridice petrec foarte mult timp așteptând la coadă la diverse instituții publice, pentru accesarea unor servicii simple, dar esențiale”, se arată în expunerea de motive.

SPO, o platformă integrată

Concret, proiectul prevede ca, în termen de 12 luni de la intrarea în vigoare a propunerii legislative, Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) – instituție care, la începutul acestui an, a trecut din subordinea premierului în cea a Ministerului Digitalizării - să înfiinţeze Serviciul de programări online (SPO).

 „SPO reprezintă o platformă electronică integrată care permite persoanelor persoanelor fizice și juridice, beneficiare de servicii publice furnizate de instituțiile publice (...), să se programeze online pentru a obține serviciile publice necesare”, conform documentului.

Platforma online va conține toate informațiile, formularele tipizate și descrierea etapelor

pentru accesarea serviciilor publice furnizate, precum și informații despre nivelul de digitalizare a serviciilor respective, se precizează în proiectul legislativ, iar pentru asigurarea securității cibernetice a SPO, Autoritatea pentru Digitalizarea României, va colabora cu alte instituții cu responsabilități în domeniul securității cibernetice.

Aceleași obligații și pentru privații cu statut de utilitate publică

Prin intermediul acestui serviciu se vor putea face programări pentru „instituțiile publice, organele de specialitate ale administrației publice centrale și locale, precum și persoanele juridice de drept privat care, potrivit legii, au obținut statut de utilitate publică sau sunt autorizate să presteze un serviciu public, în regim de putere publică”.

Inițiatorii mai precizează că toate aceste instituții vor fi obligate să ofere persoanelor fizice sau juridice serviciul de programare online, alături de sistemul pe care îl utilizează deja: „Autoritățile și instituțiile publice (...) pot folosi în continuare și serviciul existent, prin intermediul portalurilor proprii”.

 

Prevederile noii legi nu se vor aplica, însă, și instituţiilor din sistemul naţional de apărare, ordine publică, securitate naţională şi justiţie. 

 

Acces mai facil și pentru cei cu dizabilități fizice

„Justificăm această propunere și prin exemplul pozitiv al unor instituții care au implementat deja acest sistem, cum ar fi Serviciul de Pașapoarte sau Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări, dar nu numai. Introducerea acestui simplu serviciu a redus substanțial durata de așteptare pentru a beneficia de serviciile publice furnizate de aceste instituții”, explică inițiatorii în expunerea de motive care însoțește proiectul.

Mai mult, simplificarea accesării serviciilor publice va aduce beneficii și pentru persoanele cu dizabilități fizice, care vor putea interacționa cu instituțiile și autoritățile publice de interes într-un timp mai scurt.

În România „sunt aproximativ 200.000 de adulți cu handicap fizic, o bună parte dintre aceștia având handicap locomotor pentru care accesarea serviciilor publice poate fi îmbunătățită de simplificarea accesului la acestea”, arată inițiatorii legii.

Autoritatea pentru Digitalizarea României va avea obligația de a modifica și platforma ghiseul.ro pentru a permite accesul cetățenilor la SPO prin intermediul acesteia.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri