Jurnalul.ro Ştiri Observator Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ștefan. Ce este interzis să faci pe 27 decembrie

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ștefan. Ce este interzis să faci pe 27 decembrie

de Redacția Jurnalul    |   

Sfântul Arhidiacon Ştefan a fost unul dintre cei şapte diaconi aleşi de Sfinţii Apostolii din Ierusalim pentru a sluji la adunările Bisericii din primul veac. Datorită harului şi înţelepciunii de care se învrednicise şi a semnelor şi minunilor cu care îşi însoţea propovăduirea, a stârnit ura evreilor, care l-au adus la judecată în faţa sinedriului, acuzându-l că huleşte Legea şi pe Moise

Sfântul Apostol Ştefan le-a arătat însă, cu dovezi din Scripturi, că Legea Veche s-a împlinit prin Hristos şi că El este Mântuitorul cel aşteptat şi prezis de proroci, mustrându-i totodată pentru împietrirea inimii şi lipsa lor de credinţă.

Fiind condamnat la moarte, Sfântul întâi Mucenic Ştefan a fost scos din cetate şi ucis cu pietre, după obiceiul vechilor evrei, devenind astfel primul martir creştin şi mărturisitor al lui Hristos.

Tradiții și superstiții de Sfântul Ștefan Ce este bine să faci de Sfântul Ștefan

În această zi, se fac pomeniri pentru sufletele celor care au murit în împrejurări dramatice, iar pachetele cu mâncare se împart şi persoanelor tinere care poartă numele mucenicului Ştefan.

Creştinii care se confruntă cu probleme de sănătate sau se judecă de mult timp cu persoane orgolioase este bine să aducă în casa lor o icoană cu Sfântul Ştefan, sfinţită în această zi.

Pentru sporul casei şi pentru sănătatea rudelor cu probleme mari de sănătate, trebuie să-l cinstim pe Sfântul Mucenic Ştefan prin fapte bune, iar reconcilierile sunt bine-venite în această zi.

În unele zone din Muntenia se prepară Pâinicile lui Ştefan. Dintr-un aluat asemănător cu cel de cozonac, uns cu miere, se fac pâinici în forme rotunde. Aceste dulciuri, care amintesc de pietrele care l-au ucis pe Sfântul Ştefan, se sfinţesc la biserică în ziua praznicului şi se împart copiilor săraci.

 Ce este interzis să faci pe 27 decembrie? 

În a treia zi de Crăciun, credincioșii știu că este sărbătoare cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox și că sunt unele lucruri care sunt complet interzise.

În această zi este cinstit Sfântul Ștefan, cel care a acceptat să își dea viața pentru credință, fiind omorât cu pietre.

Pentru că este o sărbătoare importantă, marcată cu cruce roșie, în a treia zi de Crăciun sunt interzise orice fel de treburi în gospodărie. Astfel, femeile nu au voie să spele rufe, să calce, să coasă sau să facă alte treburi care au legătură cu îngrijirea locuinței.

Nici bărbații nu au voie să muncească în această zi. 

Se spune că toți cei care muncesc în a treia zi de Crăciun vor avea parte de ghinion și vor atrage paguba, astfel că în anul ce vine pot suferi pierderi financiare uriașe.

Există o superstiție care spune că oamenii nu au voie să se certe cu cei din jur în a treia zi de Crăciun.

Subiecte în articol: Sfântul Ștefan minuni traditii
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri