Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Sfatul Medicului: Paraziții intestinali, motiv de neplăceri digestive pentru cei mici

Sfatul Medicului: Paraziții intestinali, motiv de neplăceri digestive pentru cei mici

Sfatul Medicului: Paraziții intestinali, motiv de neplăceri digestive pentru cei mici

Odată cu reînceperea școlii, observăm o reacutizare a durerilor de burtă în rândul copiilor care frecventează colectivitatea. Unul dintre motive poate fi alimentația, în special în cazul celor mici, care primesc la școală cornul și laptele, deși lactatele nu sunt indicate tuturor copiilor, cu floră bacteriană digestivă diferită. Un alt motiv, extrem de des întâlnit este parazitoza intestinală, infecția cu viermi ca giardia, oxiuri, limbrici sau, mai rar, tenie. Aproximativ jumătate dintre copii au la un moment dat un episod cu paraziți intestinali, mai ales din cauza faptului că în colectivitate, masa se servește laolaltă, iar copiii intră în contact unii cu alții, răspândirea paraziților fiind înlesnită.

Cei mai frecvenți viermi intestinali sunt oxiurii și giardia. Giardia nu este chiar un vierme ci un organism unicelular, care nu se poate vedea cu ochiul liber. El ajunge în organism prin intermeidiul alimentelor contaminate sau a mâinilor murdare și cauzează cel mai frecvent diaree, dureri de burtă, greață, stare de rău. Oxiurii sunt viermișori mici, albi, cilindrici, care se pot vedea cu ochiul liber. Simptomele care apar atunci când sunt prezenți în organism sunt nespecifice: dureri abdominale, contracții în interiorul burticii, mai ales după ce copilul a mâncat, mâncărimi în jurul anusului, în special noaptea, atunci când femelele își depun ouăle. Dacă cel mic se scarpină, ouăle ajung pe mâinile sale, sub unghii și, în absența unei igiene corespunzătoare, sunt din nou înghițite.

Tratamentul este prescris de medicul de familie sau medicul specialist și constă în administrarea unor substanțe antiparazitare, în concentrații proporționale cu vârsta și greutatea. Important esta ca tratamentul să fie urmat de toți membrii familiei, ideal de toată colectivitatea, și să se păstreze o igienă perfectă, pentru a evita reinfectarea.

Dr. Ana Maria Bucur, medic de familie

Subiecte în articol: giardia
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri