Jurnalul.ro Cultură Muzica Simfonii de Haydn și Schumann dirijate de Horia Andreescu pe scena Ateneului Român

Simfonii de Haydn și Schumann dirijate de Horia Andreescu pe scena Ateneului Român

de Magdalena Popa Buluc    |   

Filarmonica „George Enescu” anunță că s-au pus în vânzare biletele pentru concertul simfonic cu public de joi, 17 și vineri, 18 iunie 2021, în care Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu” va fi condusă de Horia Andreescu. Programul concertului din 17 și 18 iunie este alcătuit din Simfonia nr. 48, în do major din Joseph Haydn și Simfonia nr. 2, în do major, op. 61 de Robert Schumann.

Joseph Haydn (1732-1809), prieten cu Mozart și profesor al lui Beethoven, a marcat clasicismul muzical vienez. A devenit unul dintre cei mai prolifici compozitori din toate timpurile, fiind adesea numit părintele simfoniei pentru că a dezvoltat genul într-o formă superioară. Simfonia nr. 48 este supranumită Maria Theresia, pentru că a fost compusă cu ocazia unei vizite a împărătesei Maria Terezia a Austriei din anul 1773.

Simfonia nr. 2 de Robert Schumann (1810-1856) este „o bijuterie muzicală, pe care dirijorul Sergiu Celibidache o considera drept cea mai simfonică dintre creațiile sale, cu unul dintre cele mai frumoase adagio-uri compuse vreodată. Atât Maria Theresia de Haydn, cât și Simfonia nr. 2 de Schumann sunt lucrări pe nedrept uitate, care merită puse în valoare. Mă bucur să fac acest lucru alături de Orchestra simfonică a Filarmonicii George Enescu“, apreciază dirijorul Horia Andreescu.

Pentru noile concerte cu public programate până la finalul stagiunii, capacitatea sălii Ateneului Român poate fi ocupată în proporție de 50%. „Sunt fericit că publicul revine în sala Ateneului Român. Muzicienii au nevoie de public, de energia iubitorilor de muzică, pe care o să simtă pe viu. Nu putem trăi fără public în sală“, subliniază maestrul Horia Andreescu.

 

Concert simfonic CU PUBLIC

Joi, 17 iunie și vineri, 18 iunie, ora 19.00, Sala Mare a Ateneului Român

Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”

 

Dirijor

HORIA ANDREESCU

Program

Joseph Haydn

Simfonia nr. 48, în do major

Robert Schumann

Simfonia nr. 2, în do major, op. 61

 

- Online, accesand site-ul www.fge.org.ro - sectiunea „Calendar“. Vă rugăm să luați în considerare că, odată început procesul de rezervare online, locurile vor fi blocate timp de 30 minute. Numarul maxim de bilete ce pot fi achiziționate într-o sesiune online este de șase bilete. Pentru a susține activitatea Filarmonicii "George Enescu", procesatorul de plăți nu percepe la acest concert comisionul de 5% din valoarea biletului.

Biletele odată cumpărate nu sunt returnabile decât în condițiile prevăzute de lege.

Concertele programate în stagiunea 2020-2021 implică respectarea tuturor măsurilor de siguranță pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2.

Intrarea la concertele organizate în Sala mare a Ateneului Român este permisă până la ora 18.50 și publicul este rugat să respecte cu strictețe regulile impuse de protecție și distanțare.

 

HORIA ANDREESCU

 

Horia Andreescu a colaborat cu Filarmonica „George Enescu” de la debutul său din anul 1987. Până în 2010, pentru mai bine de 18 ani, a fost directorul artistic și dirijorul șef al Orchestrelor și Corurilor Radio România. În anii '80 și '90 a fost Dirijor Invitat Permanent al unor importante ansambluri germane: Orchestra Radio din Berlin, Filarmonica din Dresda și Capela de Stat din Schwerin.

Recunoscut mai ales pentru interpretările de referință ale capodoperelor lui Haydn, Beethoven, Berlioz sau Bartók și pentru relația privilegiată pe care o are cu superstarurile artei interpretative, Horia Andreescu este, în același timp, un remarcabil promotor al muzicii noi și al tinerelor talente. Este frecvent invitat să participe la jurizarea unor competiții internaționale, iar prin activitatea sa de profesor asociat al Universității Naționale de Muzică din București contribuie esențial la creșterea noilor generații de instrumentiști și dirijori. De-a lungul timpului, a dirijat ansambluri de excepție precum Orchestra Gewandhaus din Leipzig, Capela de Stat din Berlin, Opera Comică din Berlin, Orchestra Simfonică din Londra, Filarmonica Regală din Londra, Orchestra Națională a Rusiei, Orchestra Simfonică BBC Scotland, orchestrele simfonice din Viena, Ierusalim, Rejkjavik, Alabama și Taipei, orchestrele radio din Viena, Leipzig, Hamburg, Köln, Copenhaga, Madrid, Katowice, Sofia și Ljubljana, cele trei ansambluri ale Radioului Olandez, orchestrele filarmonice din Amsterdam, Stuttgart, Budapesta, Johannesburg și Nagoya, orchestrele de cameră din Israel și Olanda, Orchestra Arenei din Verona, Collegium Musicum Copenhaga și ansamblul Modern din Frankfurt.

 

Subiecte în articol: horia andreescu
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri