Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Recalcularea pensiilor. Simona Bucura Oprescu explică de ce nu se ține cont de vechimea în muncă

Recalcularea pensiilor. Simona Bucura Oprescu explică de ce nu se ține cont de vechimea în muncă

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, explică de ce nu se iau în calcul anii de vechime în muncă și de ce pensiile sub 2.000 de lei nu vor crește, potrivit noii legi a pensiilor.

Aceasta a detaliat criteriile care stau la baza recalculării subliniind că şi cei care o critică acum, dar şi pensionarii din România vor „constata adevărul". Ea a precizat că legea pensiilor este o lege bună care va aduce predictibilitate şi stabilitate în sistemul public de pensii.

"Legea pensiilor reflectă contributivitatea. Dovada pentru ceea ce spun este cea mai mare pensie din România din sistemul public de pensii, care este a unui asigurat social, a unui contribuabil care a cotizat timp de 18 ani la sistemul public de pensii. A cotizat 18 ani, a avut venituri mari, veniturile reflectă contribuţia de asigurări sociale şi are cea mai mare pensie din România. 

Citiți și Pensii mai mici după deciziile de recalculare. Ce spune Casa Națională de Pensii

Repet, fie că discutăm de o persoană cu 18 ani stagiu de cotizare, fie că discutăm de o persoană cu 25-35 de ani stagiu de cotizare, depinde în primul rând, pentru că ponderea cea mai mare o au punctele de contributivitate care reflectă veniturile pe care pensionarul le-a avut. Apoi avem sigur punctele de stabilitate, care se adaugă pentru a răsplăti munca şi perioadele lungi de cotizare, astfel încât să avem predictibilitate şi stabilitate în sistemul public de pensii.

Acestea se dau pentru perioadele efectiv lucrate, doar pentru stagiile direct contributive, după 25 de ani de cotizare. Adică, ai muncit între 25-30 de ani vei avea 0,5 puncte suplimentare, ai muncit între 30-35 de ani vei avea 0,75 puncte suplimentare", a spus ministrul Muncii, la Antena 3 CNN.

Demnitarul a subliniat că toţi au susținut contributivitatea, inclusiv cei care critică acum legea pensiei.

"Au clamat-o, dar nu au făcut-o. Noi am făcut dreptate pentru români, iar acum pare că suntem supuși criticilor lor pentru fiindcă am făcut. Opinia mea este că legea pensiilor este o lege bună, că românii vor constata, fiecare dintre dânșii adevărul.

Inclusiv astăzi, românii care o primesc pensiile prin cont le vor primi şi vor vedea că pensia nu scade, şi cea mai mare parte a românilor vor primi pensiile în funcție de cât şi cum au muncit", a mai spus ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu. 

Taloane cu pensii mai mici după recalculare

Casa Naţională de Pensii a venit cu mai multe clarificări referitoare la procesul de recalculare prevăzut de noua Lege a pensiilor nr.360/2023 privind sistemul public de pensii. CNPP face referiri la pensionarii care au primit pensii mai mici, deși primiseră deciziile de recalculare. 

„Având în vedere ultimele știri din spațiul public referitoare la procesul de recalculare prevăzut de noua lege a pensiilor nr.360/2023 privind sistemul public de pensii, facem următoarele precizări:

Procesul de recalculare a reprezentat cea mai amplă reformă a sistemului public de pensii ce vizează recalcularea tuturor pensiilor în plată, la data de 31.08.2024, impactând cca 4,6 milioane de pensionari.

Citiți și Cu cât le-au crescut pensiile lui Klaus Iohannis și Nicolae Ciucă după modificarea legii

Aceste situații izolate au fost determinate de perioada foarte scurtă avută la dispoziție pentru emiterea a peste 4,6 milioane de decizii.

Aceste disfuncționalități au fost identificate și vor fi remediate în cel mai scurt timp posibil, urmând ca pensionarii să primească sumele cuvenite începând cu data intrării în vigoare a noii legi", a transmis Casa Naţională de Pensii, într-un comunicat de presă. 

Odată cu transmiterea deciziilor de recalculare și a taloanelor de pensie, au apărut unele neconcordanțe.

 

Facem referire în special la situația în care pensionarul a primit talonul de plată cu pensia aferentă lunii august 2024 deși intrase în posesia deciziei de recalculare în cuprinsul căreia era evidențiat un venit mai mare.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri