Jurnalul.ro Ştiri Locale Simulare de cutremur puternic urmat de un incendiu de proporții la Suceava, desfășurat de ISU la Spitalul Judeţean

Simulare de cutremur puternic urmat de un incendiu de proporții la Suceava, desfășurat de ISU la Spitalul Judeţean

La Spitalul Județean Suceava a avut loc, marți, un exercițiu de amploare desfășurat de ISU, după un scenariu ce prevedea un seism puternic, urmat de incendiu.

A fost o adevărată desfășurare de forțe, de peste 250 de persoane de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina" al judeţului Suceava, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Suceava, Serviciul de Ambulanţă Judeţean Suceava, Direcţia de Sănătate Publică judeţeană Suceava, Primăria municipiului Suceava, respectiv Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă şi Poliţia Locală, Inspectoratul de Stat în Construcţii Suceava, Garda Naţională de Mediu - Serviciul Comisariatului Judeţean Suceava, Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava, furnizorii de utilități, Crucea Roşie - Filiala Suceava și mulți alții. 

Alarma s-a declanșat în jurul orei 10:00, când un cutremur puternic se resimte în municipiul Suceava. Pompierii militari suceveni sunt anunţaţi în Dispeceratul comun ISU-SAJ, prin Sistemul Naţional Unic de Apeluri de Urgenţă „112", despre faptul că la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou" Suceava, seismul s-a resimţit puternic şi s-a soldat cu efecte negative asupra pacienţilor, personalului medical şi clădirii spitalului.

Astfel, în interiorul clădirii spitalului, respectiv în zona extinsă nou construită, s-au prăbuşit elemente de construcţie şi a izbucnit un incendiu. Mai multe persoane au rămas blocate în interior, dar şi pe acoperişul clădirii spitalului. Este nevoie de evacuare de urgenţă cu elicopterul, deoarece scările interioare între ultimele două etaje sunt impracticabile, iar liftul s-a defectat ca urmare a manifestării seismului.

Ulterior, la 112, dispeceratul comun ISU-SAJ este anunţat despre o urgenţă internă cu privire la creşteri peste limitele admise a nivelului de radioactivitate produse la Laboratorul Radiologic, respectiv locul de amplasare a aparatului computer-tomograf.

Cele 50 de victime au fost voluntari SMURD, aceștia jucând un rol esențial pentru veridicitatea exercițiului. Rând pe rând ele au fost extrase pe tărgi, sau cu elicopterul, iar o victimă a fost adusă de pe acoperișul spitalului cu tiroliana de către cei de la Serviciul de Salvamont.
Victimile au fost apoi triate în corturi de campanie și transportate la unitățile medicale din apropiere.

A fost un exercițiu menit în primul rând pentru a verifica cooperarea dintre instituții și armonizarea procedurilor de intervenție, a subliniat gen. Ioan Burlui, șeful ISU Suceava. Nu este suficient ca să ai tehnică de luptă performantă, dacă nu o poți folosi în cooperare cu ceilalți salvatori. Exercițiul urmează să fie analizat, pentru a se putea stabili care sunt minusurile și plusurile intervenției. Observator.tv

 

 
Subiecte în articol: simulare cutremur suceava
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri