Jurnalul.ro Special Sindicatul Europol acuză conducerea MAI că aduce „politruci” în sistem

Sindicatul Europol acuză conducerea MAI că aduce „politruci” în sistem

de Diana Scarlat    |   

Un polițist a leșinat, în așteptarea rezultatelor repartiției pe post, după absolvirea Masterului profesional care ar fi trebuit să-i aducă o serie de beneficii în carieră.

 

Așa a expus problema unul dintre sindicatele polițiștilor - Europol. Reprezentanții MAI spun, însă, că programul de Master nu a fost prezentat niciodată ca și cum ar fi garantat obținerea unui post mai bine plătit în județul din care provine fiecare candidat. Este vorba despre un program-pilot care ar fi trebuit să aducă specialiști din alte domenii în Poliția Română. Prin acest program, MAI ar fi trebuit să reducă deficitul de personal din Poliție și să crească numărul ofițerilor, prin ocuparea unor posturi „de nișă”, în domenii pentru care nu e nevoie neapărat de ofițeri operativi care să se transfere din zone în care e nevoie de experiență „în stradă”, cu infractori periculoși. Dar polițiștii au cerut să li se ofere accesul la aceste cursuri, în loc să participe la concursurile organizate periodic, pentru înaintarea în grad și obținerea unor posturi mai bune.

Sindicatul Europol, care reprezintă o parte a polițiștilor din cadrul MAI, a prezentat situația Masterului profesional deschis, sub formă de proiect-pilot, în 2021, ca un dezastru care aduce prejudicii subofițerilor păcăliți de conducerea Ministerului. „După ce, în anul 2021, în deja celebra ședință de dialog social, chestorul Minoiu, împuternicit director general DGMRU, ne spunea cu mult tupeu că nu poate accepta ca pentru masteratul profesional să se înscrie agenți de poliție, pentru că această nouă metodă de accedere în corpul ofițerilor este destinată exclusiv celor din afara sistemului, astăzi vă putem spune că 69 din totalul de 75 de locuri au fost ocupate de agenți și subofițeri. Este o surpriză plăcută și o dovadă că prima formă de masterat profesional promovat de conducerea MAI ar fi adus în sistem doar pilele și clientela politică. Faptul că a fost o concurență deschisă, între cei care nu sunt în sistem și agenții/subofițerii care își doresc să treacă în corpul ofițerilor, a demonstrat încă o dată că în MAI avem angajați de valoare care nu sunt promovați și nu li se oferă șanse reale să afirme profesional”, anunța sindicatul Europol, pe site-ul organizației, pe 29 septembrie 2022, când s-au făcut înscrierile pentru programul de studiu.

De fapt, MAI a creat acest proiect pentru a aduce exact cadre din sursă externă, dar altfel decât până acum. Programul de Master a fost conceput – spun reprezentanții MAI – pentru a reduce deficitul de personal din Poliția Română, prin includerea unor specialiști preluați din sursă externă, absolvenți ai unor facultăți care au legătură cu domeniile în care ar urma să lucreze – de exemplu, Facultatea de Drept, Horticultură, Transporturi etc. Aceștia ar urma să fie încadrați doar în anumite domenii, unde nu e nevoie să fie transferați agenții care se ocupă de Ordine Publică sau de anchetarea faptelor cu violență – unde lipsa polițiștilor bine pregătiți, operativi, poate duce la situații foarte grave. 

Astfel, pentru circulație sau anchetarea furturilor de lemne etc. s-ar putea forma ofițeri care să fie încadrați din sursă externă, după pregătirea în cadrul acestui Master profesional. În această situație, chiar dacă ar vrea conducerea MAI să aducă „politruci” în sistem, respectivii ar trebui să fie admiși la masterat și să poată absolvi cursurile, cu note mari. 

 

Doar 6 candidați din sursă externă

 

În prima serie au fost scoase la concurs doar 75 de posturi pentru acest Master profesional, ideea de la care s-a pornit fiind ca ulterior să se scoată anual un număr mai mare de locuri, în funcție de necesitățile din teritoriu, pentru mai multe domenii de activitate polițienească. Dar membrii sindicatului Europol au cerut aceste locuri pentru agenții deja angajați, nu pentru a se prelua personal calificat din sursă externă. 

În urma presiunilor făcute de sindicatul Europol, la admitere au fost acceptate cererile polițiștilor - 69 în total -, deși aceștia puteau folosi mecanismul de promovare din interior, pentru avansarea în grad și ocuparea unor posturi, fiecare la el în județ.

Cei 69 de subofițeri care au participat la cursurile de formare profesională au primit și salariul, în acest timp, pentru că s-a invocat legislația care le dă dreptul să fie plătiți, ca subofițeri în funcție, dacă participă la cursuri. Ceilalți 6 masteranzi au fost admiși în baza proiectului de lege care fusese făcut, de fapt, pentru aducerea cadrelor din sursă externă. 

Reprezentanții MAI au explicat, pentru Jurnalul, că printre cei 6 cursanți care nu erau polițiști, unul vine din Jandarmerie, altul a fost pompier. Ambii și-au dat demisia pentru a face Masterul, nefiind plătiți în această perioadă, deși, prin interpretarea legii ar fi putut obține și ei calitatea de angajat al forțelor de ordine care beneficiază de formare profesională.

 

Posturile nu au fost garantate de Master 

 

O altă problemă a Masterului creat pentru încadrarea unor ofițeri din sursă externă este ocuparea posturilor, pe care același sindicat a prezentat-o ca fiind rezultatul unei fraude a MAI. Un polițist din Vrancea a leșinat în timp ce aștepta rezultatul repartiției pe post. „Opriți măcelul din Academia de Poliție!!!! Unul din cei 75 de absolvenți ai masterului profesional a picat secerat la pământ după cele 4 ore de hărțuiri, intimidări și amenințări ale ofițerilor trimiși de Despescu (Bogdan Despescu, secretar de stat în cadrul MAI – n.r.) să îi determine pe absolvenți să accepte posturi aflate și la 400 km de județul de unde și-au desfășurat activitatea ca agenți. Totul se întâmplă ca urmare a răzbunării lui Despescu și echipei sale, care vrea să îi pedepsească pe cei 69 din 75 de candidați care au îndrăznit să obțină cele mai bune rezultate la examenul de admitere din 2022”, scria sindicatul Europol, pe 20 iulie, atașând și fotografie a scenei leșinului viitorului ofițer de poliție. 

Sindicatul susține că acestor agenți li s-a aprobat participarea la masteratul profesional de către inspectorii șefi ai IPJ-urilor unde au fost încadrați, doar în interes instituțional, pentru că au plecat agenți și ar fi trebuit să se întoarcă ofițeri. 

Nu același lucru spune, însă, proiectul în baza căruia a fost creat masteratul profesional, ca măsură de preluare a unor cadre din sursă externă, prin pregătirea lor la Academia de Poliție – situație pe care au descris-o ca atare chiar membrii sindicatului Europol, încă de la început, ceea ce arată că știau care este situația, de fapt.

 

Colegii s-au solidarizat cu ofițerul leșinat

 

Sindicatul Europol îl acuză pe secretarul de stat Bogdan Despescu pentru lipsa posturilor. „Pe ultima sută de metri, înainte cu 5 zile de absolvire, Despescu și compania au impus Poliției Române să nu le mai scoată posturi la județele de proveniență. Astăzi, de la ora 14:00 (20 iulie, a.c. - n.r.), și-au bătut joc de ei în mod constant. Au inițiat repartiția, au suspendat-o, au finalizat-o și apoi reluat-o de cel puțin 4 ori. Consecința: unul dintre colegi a cedat psihic și fizic și a căzut la pământ. Comisia a vrut să continue chiar și în aceste condiții!!! Doar că s-au ridicat colegii și au refuzat”, mai scriu membrii sindicatului, pe pagina de Facebook a organizației.

Secretarul de stat Bogdan Despescu a explicat, pentru Jurnalul, că subofițerii care au participat la cursuri, inclusiv cel care a leșinat în așteptarea rezultatelor repartiției, ar fi putut obține gradele superioare și posturile prin simpla participare la concurs, fără să fie nevoie de absolvirea acestui Master profesional. 

Mai mult, deși se putea înscrie pentru postul din județul în care a activat până acum, polițistul care a leșinat a refuzat să facă acest lucru, iar postul a fost ocupat de o colegă din Galați, care s-a înscris înaintea lui și avea medie mai mare la absolvire. Reprezentantul MAI a mai explicat că mulți dintre cei care au ocupat posturi în alte județe nu sunt foarte departe de locul din care au plecat, ci în vecinătate, de exemplu, din Dâmbovița în Argeș, din Galați în Vrancea, etc. În plus, munca în Ministerul Afacerilor Interne nu presupune repartiția la post aproape de casă, ci acolo unde este nevoie – regulă de bază pe care o știu toți polițiștii, la angajare.  

Sindicatul Europol s-a remarcat prin faptul că își apără toți membrii, inclusiv pe cei care au fost dați în judecată pentru abuzuri împotriva cetățenilor, în timpul pandemiei.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri