Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Sistem digital pentru depistarea bolii Parkinson în stadii incipiente

Sistem digital pentru depistarea bolii Parkinson în stadii incipiente

de Paul Bardasu    |   

Boala Parkinson afectează milioane de persoane la nivel mondial. Din păcate, nu are leac, însă dacă este depistată din timp acestă afecțiune neurodegenerativă poate fi ținută sub control cu ajutorul tratamentului.

Boala Parkinson este asociată cu pierderea funcției motorii - tremurături la nivelul membrelor, rigiditate musculară sau probleme de echilibru. Însă când aceste simptome apar, afecțiunea este deja instalată și urmează degradarea corzilor vocale, a diafragmei și a plămânilor.

Un grup de cercetători lituanieni de la Universitatea Tehnilogică din Kaunas au încercat să identifice semnele timpurii ale bolii Parkinson utilizând datele vocale.

„Modificările produse la nivelul vorbirii apar adesea chiar mai devreme decât tulburările funcției motorii, motiv pentru care acest tip de alterare ar putea fi primul semn al bolii”, a declarat unul dintre cercetători.

Pacienții aflați în stadii incipiente de boală Parkinson ar putea vorbi mai încet, mai lent, fragmentat și mai puțin expresiv, însă aceste modificări sunt greu de depistat în mod obișnuit. Mai târziu apar semnele evidente, cum ar fi răgușeala, bâlbâiala, pronunțarea neclară și fără pauză între cuvinte.

Pe baza acestor simptome, cercetătorii lituanieni au dezvoltat un sistem digital pentru a detecta boala mai devreme. Avansul tehnologiei face posibilă extragerea din vorbire a mai multor informații legate de această boală.

În cercetarea lor, specialiștii au utilizat inteligenția artificială pentru a analiza și evalua sunetele, diagnoza durând acum doar câteva secunde. Rezultatele acestui studiu unic este adaptat limbii lituaniene, dar cercetătorii vor să adapteze sistemul digital la cât mai multe limbi ale planetei. În viitor, algoritmul va deveni o aplicație mobilă.

Subiecte în articol: boala parkinson semne stadiu incipient
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri