Jurnalul.ro România inteligentă România, scăpată de 7 miliarde de PET-uri: Sistemul de garanție-returnare pornește la drum, dar mai are nevoie de retușuri

România, scăpată de 7 miliarde de PET-uri: Sistemul de garanție-returnare pornește la drum, dar mai are nevoie de retușuri

de Adrian Stoica    |   

Începând cu data de 30 noiembrie, în România se va introduce sistemul de garanție-returnare (SGR), o inițiativă derulată în parteneriat public-privat, în urma căruia autoritățile speră să curețe țara de PET-urile, dozele de aluminiu și sticlele aruncate peste tot.

 Încă din primul an de funcționare a sistemului, care va fi al doilea cel mai mare din Europa, după cel implementat deja în Germania, se speră colectarea și reciclarea a circa șapte miliarde de unități anual. Ce înseamnă noul sistem de colectare, cât de pregătit este să pornească la drum cu dreptul și ce va însemna el pentru cetățeni au fost temele conferinței naționale „Implementare a sistemului de garanție-returnare (SGR): drepturi, obligații, educație, cooperare și beneficii” organizată ieri de postul de televiziune Antena 3 CNN, parte a Intact Media Group, alături de cotidianul Jurnalul în cadrul seriei de evenimente „România Inteligentă”.

Sistemul de garanție-returnare reprezintă un sistem prin care românii vor plăti o garanție de 0,5 lei atunci când vor cumpăra o băutură (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase în ambalaje cu volum între 0,1 - 3 litri) de la un comerciant. Ulterior, după golirea ambalajului, ei vor trebui să-l ducă într-unul din punctele de returnare organizate de comercianţi pentru a primi valoarea garanţiei plătite iniţial sub forma unui voucher cu care vor putea achiziționa diverse produse alimentare. Deja în marile rețele de magazine au apărut aparate care colectează automat PET-urile, dozele de aluminiu și sticlele, dar odată cu pornirea oficială a sistemului vor putea fi astfel reciclate doar în unitățile care au inscripționate pe ele logo-ul SGR. Participanții la conferință, reprezentanți ai Guvernului, ai asociațiilor care pun pe piață ambalaje, ai celor care le vor colecta, precum și ai celor care le vor recicla, au subliniat că producerea noilor ambalaje va începe pe data de 30 noiembrie, ceea ce va însemna un decalaj între data de introducere a sistemului și apariția primelor recipiente special inscripționate, iar data de 31 decembrie 2024 este termenul-limită pentru retragerea din circuitul comercial a tuturor recipientelor nemarcate cu inscripția SGR. În prezent, rata de reciclare în țara noastră este de doar 10-11%, în timp ce media europeană atinge 45%. 

 

Ministrul Mediului, Mircea Fechet: Sistemul va însemna un mediu mai curat

 

„(...) eu cred că sistemul garanție-returnare înseamnă nu doar un angajament politic extrem de concret, înseamnă nu doar un mediu mai curat pentru cetățenii din România, ci va însemna, fără îndoială, investiții și aici trebuie să dăm Cezarului ce este al Cezarului și să spunem că efortul financiar extraordinar de mare ce a fost deja făcut și ce urmează a fi făcut în continuare este cel al producătorilor și al comercianților și al statului român, bineînțeles în limita a 20% din acțiunile companiei Returo, dar trebuie să precizăm faptul că acest sistem înseamnă niște investiții foarte mari care, pe de o parte, sunt făcute de marii producători de băuturi din România și pe de altă parte, ca orice altă investiție, înseamnă o întreagă economie orizontală dezvoltată, înseamnă locuri de muncă, înseamnă acces la tehnologie și așa mai departe. Există doar beneficii din acest sistem garanție-returnare”.

 

Gemma Webb, CEO RetuRO: Sistemul este o componentă a economiei circulare

 

Mai întâi, aş spune că sistemul de garanţie-returnare (SGR) din România sau implementarea acestuia este o componentă foarte importantă a economiei circulare din România şi o componentă foarte complexă, care aduce multe avantaje, pentru că nu doar ne va permite să îmbunătăţim obiectivele de reciclare şi să realizăm obiectivele stabilite de UE, dar ne va ajuta şi ca România să fie mai ecologică, ceva esenţial pentru generaţiile viitoare. Nu e uşor să creezi o astfel de platformă. (...) Complexitatea mai provine dintr-un alt factor. Sunt implicate foarte multe părţi interesate, pentru că vor fi implicaţi 80.000 de retaileri. De la ei vom colecta materialele.

De asemenea, mai contează şi geografia României. În România, avem zona rurală 50%, zona urbană 50%. Asta este un plus de complexitate”.

 

Julia Leferman, Asociaţia Berarii României: Producătorii de bere sunt pregătiți

 

„Sistemul va porni la 30 noiembrie 2023, dar nu toate funcționalitățile vor fi la maximum operative. Totuși, producătorii de bere sunt pregătiți. Suntem pregătiți să producem bere cu eticheta SGR. Trebuie avut în vedere că piaţa nu va fi inundată cu produse cu marcajul SGR la data de 30 noiembrie. Potrivit legii, producția de ambalaje cu sigla SGR începe la această dată. Există un decalaj de timp, probabil câteva săptămâni, până când produsele vor ajunge la rafturi. Până la 31 decembrie 2024, magazinele au timp pentru epuizarea stocurilor rămase, astfel încât să nu discutăm de o risipă alimentară, dar între timp noi facem o schimbare de etichetă. Ne uităm asupra unor îngrijorări care ţin de funcționarea sistemului, de nevoia de testare a platformei informatice care va dura ceva după data de pornire a sistemului. Avem îngrijorări referitoare la capacitatea comercianților de a prelua aceste ambalaje din piaţă după ce acestea sunt puse în circuit. Avem îngrijorări referitoare la pachetul legislativ care susține sistemul de garanție, acesta încă are lipsuri. Discutăm de nevoia de a completa legislația primară și cea terțiară. Cu cât ne apropiem mai tare de data de pornire, cu atât devine mai critică situația”.

 

Alice Nichita, președintă a Asociației Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate: Din 2025 UE va impune ținte mai ambițioase

 

„Cu siguranță, producătorii de băuturi răcoritoare pe care îi reprezint în cadrul Asociației Naționale de Băuturi Răcoritoare sunt pregătiți și au o responsabilitate pentru design-ul și implementarea acestui sistem, fie că vorbim de parteneriat instituțional, fie că vorbim de parteneriatul acesta larg de care ne bucurăm astăzi. (…) Nu întâmplător ne-am dorit ca acest sistem să intre în vigoare înainte de 2025, pentru că din 2025 Uniunea Europeană impune niște ținte mult mai ambițioase de colectare și reciclare, apoi vorbim de directiva plasticului de unică folosință, care vine cu ținte și mai ambițioase pentru 2029 și, ulterior, trebuie să gândim în avans”.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri