Problemele privind educația și munca rămân în continuare, iar romii "continuă să se confrunte cu niveluri şocante de privare, marginalizare şi discriminare", spune Michael O'Flaherty, directorul Agenţiei Europene pentru Drepturi Fundamentale (FRA).
Astfel că 80% se află în sărăcie, comparativ cu media europeană de 17%. Peste 50% stau în locuințe insalubre, cu igrasie, fără instalații sanitare potrivite, iar 22% nu au apă curentă. Doar 43% muncesc, sub media UE de 72%.
De asemenea, femeile rome au o speranță de viață de 71 de ani iar bărbații de 67 de ani, comparativ cu 82 de ani pentru femei în UE și 76 de ani la bărbați.
Și cu educația problema este dificilă. 71% dintre romi părăsesc școala devreme. Dintre copii romi cu vârste între 6-15 ani, 52% merg la școală segregată, mai ales în Bulgaria și Slovacia.
Singura îmbunătățire este scăderea hărțuirii și a violenței bazate pe ură împotriva acestora dar nu evoluții favorabile în privința discriminării.
Studiul a fost efectuat pe circa 8.500 de discuții cu romii din 10 state europene în 2021, respectiv în Croaţia, Cehia, Ungaria, Grecia, Italia, Portugalia, România, Spania, Macedonia de Nord şi Serbia. În Slovacia și Serbia, studiul a fost realizat de autoritățile naționale.