Jurnalul.ro Ştiri Social “Situaţia medicamentelor, o catastrofă”

“Situaţia medicamentelor, o catastrofă”

de Monica Cosac    |   

Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) avertizează că mii de medicamente vor fi retrase din România, sute de mii de cutii și flacoane luând calea exportului. Reprezentanţii pacienţilor solicită autorităţilor responsabile să rezolve această problemă de urgenţă, pentru că tratamentul a devenit “o misiune imposibilă”.

Potrivit unor informaţii oficiale transmise Camerei Deputaţilor de către Ministerul Sănătăţii, peste 1.500 de medicamente ar putea fi retrase de producători de pe piaţă, iar circa 300 dintre acestea nu au o altă variantă de tratament disponibilă. În documentul invocat de reprezentanţii pacieţilor, se arată că în perioada 01.06.2014 – 01.02.2016, Agenţia Naţională a Medicamentului (ANMDM) “a primit un 1.534 de notificări din partea deţinătorilor de Autorizaţii de punere pe piaţă (DAPP) privind retragerile unor medicamente. Din acest total, un număr de 302 medicamente sunt medicamente inovative, iar 1.212 medicamente generice. Pentru 313 notificări, medicamentul respectiv reprezintă singura variantă comercială pentru acea moleculă (…) Aceste notificări reprezintă renunţare de comercializare temporară sau renunţare definitivă la APP”. “Am semnalat acest lucru din 1 martie, am tras nenumărate semnale de alarmă, iar Guvernul României nu a întreprins absolut nimic (...) Situația este echivalentă cu o catastrofă și, totuși, nu se ia nicio măsură”, spune Radu Gănescu, președintele COPAC. Totodată, organizaţiile au solicitat “pentru ultima dată autorităților, factorilor de decizie din sănătate și politicienilor să acționeze pentru a limita acest dezastru și pentru a da o șansă la viață și la tratament pacienților români”.

Acelaşi document realizat de Ministerul Sănătăţii arată o listă impresionantă de medicamente importante care pleacă la export. Adalat (22.500 cutii/flacoane) pentru tratamentul hipertensiunii, Amaryl pentru tratamentul diabetului de tip 2 (5.297 cutii), Ampicilina (4.800 cutii), Arcoxia (28.202), Baraclude pentru tratamentul Hepatitei B (2.373), sunt doar câteva exemple.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri