Această sărbătoare marchează un moment de comuniune între credincioși și cetele îngerești din ceruri. Totodată, tradițiile și superstițiile legate de această zi oferă îndrumări pentru a începe anul viitor cu bine.
Ce este Soborul Maicii Domnului?
„Sobor” înseamnă adunare de oameni și reprezintă chemarea credincioșilor la cinstirea Maicii Domnului. Acest eveniment are loc imediat după Nașterea Domnului, subliniind rolul Fecioarei Maria în planul divin al mântuirii omenirii.
Pe lângă dimensiunea spirituală, această zi este marcată și de obiceiuri specifice în comunitățile românești.
Superstiții și tradiții de Soborul Maicii Domnului
-
Vizita nașilor și rudelor:
- Este important ca finii să își viziteze nașii în această zi. Se spune că cei care uită de această tradiție nu vor avea parte de noroc în anul ce urmează. Pe 26 decembrie, se duc oamenii "cu colacul" la naşi. Colacul tradiţional constă din şapte pâini, două sticle cu ţuică, trei sticle de vin, un cocoş, trei pui sau alte orătănii (fazani, prepeliţe), o coastă de porc şi şapte coţi de trandafiri (cârnaţi) sau alte mărunţişuri. Când ajung la casa naşului, finul sărută mâna naşei şi de trei ori se îmbrăţişează cu naşul şi spune "De la noi puţin, de la Dumnezeu mult!". De la Crăciun şi până la Bobotează, în casa unde sunt fete de măritat nu se toarce, nu se coase. Că altfel nu se mărită.
- Rudele îndepărtate și cele prin alianță trebuie să se strângă laolaltă pentru a întări legăturile de familie.
-
Evitarea muncii:
- Este interzis să muncești în această zi, deoarece cei care o fac nu vor avea timp liber în anul ce vine.
- Spălatul hainelor este considerat un semn rău, apa rezultată fiind văzută ca un simbol al rănilor viitoare.
-
Evitarea comportamentelor negative:
- Nu bârfi, nu înjura și nu complota împotriva altora. Cei care încalcă aceste reguli riscă să sufere pierderi financiare sau alte neplăceri.
-
Obiceiuri specifice în zonele rurale:
- În Bistrița-Năsăud, oamenii colindă casa preotului.
- În Alba, tinerii organizează dansuri, iar persoanele care dansează cel mai mult vor fi sănătoase tot anul.
- În multe sate din Transilvania, finii duc nașilor „colacul” tradițional, compus din pâine, vin, carne și alte daruri simbolice.
Semne și superstiții pentru vreme și recolte
- Dacă în această zi bate vântul puternic, se spune că recolta din anul viitor va fi compromisă, iar toamna va fi furtunoasă și ploioasă.
Obiceiuri de Soborul Maicii Domnului
-
Adoptarea copiilor orfani:
- În trecut, această zi era dedicată adopțiilor copiilor rămași orfani în urma războaielor sau molimelor, un gest care amintește de smerenia și iubirea arătată de Sfântul Iosif față de Iisus.
-
Rugăciuni speciale:
- Credincioșii participă la slujbe și se roagă pentru sănătate, protecția familiei și împlinirea dorințelor.
-
Tradiții pentru fetele de măritat:
- Între Crăciun și Bobotează, în casele cu fete de măritat, nu se toarce și nu se coase, pentru că, altfel, acestea nu se vor mărita în acel an.
Rugăciuni pentru Soborul Maicii Domnului
Rugăciunile adresate Maicii Domnului în această zi sunt o expresie de recunoștință și o cerere de ajutor divin.
„ O, Preacurată Maică a Domnului, a puterilor de sus, împărăteasa cerului și a pământului, atotputernică apărătoare și tărie a noastră, primește această cântare de laudă și de mulțumire de la noi, nevrednicii robii tăi. Înalță rugăciunile noastre la tronul lui Dumnezeu și Fiul tău, ca să fie milostiv nedreptăților noastre. Să adauge harul Său tuturor celor ce cinstesc preacinstit numele tău și cu credință și cu dragoste se închină făcătoarei de minuni icoanei tale. Că nu suntem vrednici să fim miluiți de Dânsul și pentru aceasta năzuim la tine, că ești acoperitoarea noastră și grabnică ajutătoare.
Auzi-ne pe noi, cei ce ne rugăm ție; ocrotește-ne pe noi cu atotputernicul tău Acoperământ și cere de la Dumnezeu Fiul tău să dea păstoriților noștri sfințenie, ca să privegheze și să ocârmuiască sufletele noastre; ocârmuitorilor de orașe, înțelepciune și putere; judecătorilor, dreptate și necăutare la față; învățătorilor, minte și smerită înțelepciune; asupriților, răbdare; asupritorilor, frică de Dumnezeu; celor mâhniți, răbdare și bucurie duhovnicească; neînfrânaților, înfrânare; și nouă, tuturor, duhul înțelepciunii și al cucerniciei, duhul milostivirii și al blândeții, duhul curăției și al dreptății. Așa, Doamnă preasfântă, milostivește-te asupra noastră și asupra neputinciosului tău popor.
Pe cei rătăciți povățuiește-i pe calea cea bună, pe cei bătrâni îi sprijinește, pe prunci îi păzește și pe noi, pe toți, ne apără și ne ocrotește cu milostivirea ta. Pe toți, scoate-ne din adâncul păcatului și ne luminează ochii inimii noastre spre căutarea mântuirii. Milostivă fii nouă aici, în această viață, iar la înfricoșătoarea judecată să te rogi pentru noi către Fiul tău și Dumnezeul nostru. Că tu, Doamnă, ești slava celor cerești și nădejdea pământenilor. Tu ești, după Dumnezeu, nădejdea și apărătoarea noastră, a tuturor celor ce ne rugăm ție cu credință. Deci ne rugăm ție, Atotputernică ajutătoarea noastră, și ție ne predăm pe noi înșine, unul pe altul și toată viața noastră, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.
Împărăteasa mea cea preabună și nădejdea mea, Născătoare de Dumnezeu, primitoarea săracilor și ajutătoarea străinilor, bucuria celor mâhniți și acoperitoarea celor necăjiți, vezi-mi nevoia, vezi-mi necazul, ajută-mi ca unui neputincios, hrănește-mă ca pe un străin; necazul meu îl știi, deci dezleagă-l precum voiești, că n-am alt ajutor afară de tine, nici altă mângâiere bună, ci numai pe tine, Maica lui Dumnezeu, ca să mă păzești și să mă acoperi, în vecii vecilor. Amin.
Preacurată Doamnă Stăpână, de Dumnezeu Născătoare Fecioară, care poți face tot binele, primește aceste cinstite daruri, care se cuvin numai ție, de la noi nevrednicii robii tăi, Ceea ce ești aleasă din toate neamurile și te-ai arătat mai înaltă decât toate făpturile cerești și pământești. Căci pentru tine a fost cu noi Domnul puterilor și prin tine am cunoscut pe Fiul lui Dumnezeu și ne-am învrednicit de Sfântul Trup și de Preacuratul Lui Sânge. Pentru aceasta fericită ești în neamurile neamurilor, ceea ce ești de Dumnezeu fericită, mai luminată decât heruvimii și mai cinstită decât serafimii. Și acum, Preasfântă Stăpână de Dumnezeu Născătoare Fecioară, întru tot lăudată, nu înceta a te ruga pentru noi, nevrednicii robii tăi, ca să ne izbăvim de sfatul celui înșelător și de toată primejdia, și să fim păziți nevătămați de toată lovirea cea înveninată a diavolului; ci până în sfârșit cu rugăciunile tale păzește-ne pe noi neosândiți. Ca prin paza și cu ajutorul tău fiind mântuiți, slavă, laudă, mulțumită și închinăciune, pentru toate să înălțăm, Unuia în Treime Dumnezeu, Ziditorul tuturor, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.”