Jurnalul.ro Ştiri Educatie Sorin Cîmpeanu: Se impune adoptarea variantei Bacalaureatului diferenţiat

Sorin Cîmpeanu: Se impune adoptarea variantei Bacalaureatului diferenţiat

Preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor, Sorin Cîmpeanu, a declarat joi că se impune cât mai rapid finalizarea procesului de consultare şi adoptarea variantei de Bacalaureat diferenţiat. 

"Nu avem în România o reglementare coerentă în educaţie în general, în învăţământul profesional în special. (...) Spun deficit de reglementare pentru că nu avem încă un Bacalaureat specializat, un Bacalaureat profesional. Toată lumea se îndreaptă către Bacalaureatul teoretic şi avem 500.000 de absolvenţi de liceu fără Bacalaureat. Consider că la acest nivel de reglementare se impune cât mai rapid finalizarea procesului de consultare şi adoptarea acestei variante de Bacalaureat diferenţiat. O variantă care să nu stopeze evoluţia profesională a absolvenţilor acestui tip de Bacalaureat. O variantă care să fie opţiunea elevului pentru un anumit tip de Bacalaureat, nu ceva impus", a afirmat Cîmpeanu, la conferinţa cu tema "De la şcoală la profesie. Corelarea sistemului de învăţământ cu piaţa muncii". 

Potrivit preşedintelui CNR, "deloc de neglijat" este problema deficitului de imagine pentru învăţământul superior, deşi absolvenţii români şi-au dovedit competenţa pe o piaţă a muncii liberă. 

Cîmpeanu a spus că statul investeşte pentru un copil de la clasa I şi până termină facultatea aproximativ 10.000 de euro, în timp ce în Germania pentru un absolvent de inginerie se alocă numai pe un an de facultate 10.000 de euro, iar în alte state între 20.000 - 27.000 de euro. 

"Deloc de neglijat este problema deficitului de imagine. Învăţământul superior din România suferă de un deficit de imagine major. Absolvenţii de învăţământ superior din România şi-au dovedit competenţa pe o piaţă europeană liberă a muncii. Absolvenţii de învăţământ superior din România sunt aceia în care s-a investit începând cu clasa I primară până la finalizarea licenţei o sumă de aproximativ 10.000 de euro. În Germania ştim foarte bine că finanţarea pentru inginerie se duce spre 10.000 de euro pe an. Sunt ţări în care se duce la 20.000- 27.000 de euro pe an. Deci, raportându-ne la resursele investite în educaţie, cred că rezultatele învăţământului superior românesc merită toată consideraţia", a spus Sorin Cîmpeanu. 

În opinia sa, ideea care se promovează în rândul societăţii că România are prea mulţi studenţi şi doctoranzi este complet falsă. 

"Suferă de deficit de imagine pentru că se promovează în rândul societăţii idei precum avem mult prea mulţi studenţi. Este complet falsă. Avem mult prea mulţi doctoranzi, este şi mai falsă. Suntem mult sub media europeană, suntem pe ultimele locuri din Europa numeric. Avem probleme cu privire la calitate, avem probleme cu privire la legătura cu mediul socio-economic. Dacă vreţi, recunosc, şi probleme de etică ce trebuie rezolvate în învăţământul superior", a susţinut fostul ministru al Educaţiei. www.agerpres.ro

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri