Jurnalul.ro Ştiri Politică Sorina Pintea: “Vrem să deschidem centre specializate de reabilitare după accidentul vascular cerebral în fiecare spital județean”

Sorina Pintea: “Vrem să deschidem centre specializate de reabilitare după accidentul vascular cerebral în fiecare spital județean”

de Monica Stoica1    |   

Ministerul Sănătății intenționează deschiderea unui centru specializat de tratare a accidentului vascular cerebral în fiecare spital județean. De asemenea, se lucrează la un program de recuperare neurologică a pacientului încă din faza de terapie intensivă și la dezvoltarea programelor existente prin extinderea accesului la tromboliză a pacienților care au suferit un accident vascular cerebral ischiemic.
Sorina Pintea, ministrul Sănătății și Cristian Grasu, secretar de stat au participat  la deschiderea celui de - al VIII - lea Curs European de Neuroreabilitare care se desfășoară la Eforie Nord.
“Ar fi vorba de 41 de centre de reabilitare, iar de medici neurologi nu ducem lipsa, desi asa se spune (…) Bolile neurologice şi, în special, accidentul vascular cerebral sunt în topul afecţiunilor care produc moarte sau dizabilităţi în România. Accidentul vascular ischemic este unul dintre cei mai mari producători de dizabilitate, mai mult de jumătate din pacienţii cu un accident vascular ischemic pleacă acasă cu măcar o dizabilitate. Tot ce ne mai trebuie este o repartizare bugetară pentru cheltuielile legate de medicamente şi de materiale sanitare necesare acestui program de combatere a efectelor "stroke"-ului. În mod cert, vom câştiga ani de viţă, vom câştiga ani de viaţă de calitate şi în mod cert vom face economii importante pentru bugetul României, nu doar pentru bugetul Ministerul Sănătăţii”, a adaugat secretarul de stat Cristian Grasu.
Bolile neurologice afectează cel mai mult calitatea vieţii unor pacienţi post traumatic, adică accidente vasculare şi alte boli neurodegenerative. 
“În primul rând ne gândeam să definim foarte clar recuperarea neurologică. Dorim să înfiinţăm aceste centre de tratare a accidentului vascular cerebral în fiecare spital judeţean, deja avem aceste 11 centre, dar pentru a le putea pune în funcţiune pe toate cele 41 pe care ni le dorim, medicii se vor pregăti la Bucureşti, într-un centru de pregătire, vom aloca resurse pentru asta. Acest program naţional sper eu că va începe să funcţioneze din plin de la 1 ianuarie. Încercăm să punem pe hârtie o colaborare foste bună între unităţile de primiri urgenţe, servicii de ambulanţă, SMURD, astfel încât pacientul să ajungă în timp util, în 3 ore, să putem să-i facem această tromboliză”, a afirmat Pintea.
Tromboliza este o metodă terapeutică ce constă în injectarea unei subtanțe trombolitice (denumită și fibrinolitică), adică o substanță capabilă să dizolve un cheag sangvin.

Cursul European de Neurologie de la Eforie Nord reunește cercetători științifici ai neurologiei mondiale care vor prezenta și dezbate în următoarea săptămână cele mai recente descoperiri din domeniu.

"Neurologia este un domeniu insuficient dezvoltat cu toate că avem vârfuri din punct de vedere profesional", a conchis Sorina Pintea.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri