Jurnalul.ro Ştiri Social Spital din România, obligat de instanţă să achite un medicament cumpărat de pacient

Spital din România, obligat de instanţă să achite un medicament cumpărat de pacient

de Carmina Pricopie    |   

Internată pentru a fi tratată de Covi-19, o femeie şi-a cumpărat singură tratamentul pe care medicii i l-au administrat. S-a întâmplat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău, la sfârşitul anului trecut. Judecătoria Zalău a obligat unitatea sanitară să achite contravaloarea medicamentului, pe care rudele pacientei l-au achiziţionat, cu bani împrumutaţi, din Elveţia: 8.227,13 lei.

 

Pacienta s-a internat pe 29 septembrie anul trecut în stare gravă la Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău. Avea infecție acută cu Sars Cov 2 formă severă, pneumonie acută bilaterală şi insuficiență respiratorie acută. „Starea de sănătate a fost foarte gravă, iar în urma tratamentului administrat în spital starea de sănătate a acesteia s-a agravat. I s-a comunicat că are nevoie de un tratament cu medicamentul Actemra Tocilizumabum de care spitalul nu dispunea", se arată în motivarea magistraţilor Judecătoriei Zalău, publicată pe site-ul Institutului Român pentru Informații Juridice. Un medicament care, anul trecut, în lunile septembrie, octombrie, era în protocolul de tratament, dar pe care NIMENI nu-l putea cumpăra în toată ţara. Spitalele nu puteau face comandă direct de la furnizor, pacientul nu-l putea primi pe reţetă specială compensată sau gratuită. Singura modalitate era aceea ca reprezentanţii unităţii medicale să-l ceară pe raport de la Ministerul Sănătăţii. Doar că Ministerul Sănătăţii nu avea de unde să-l ia. „Potrivit adresei nr. AB 1239/16.09.2020 a Ministerului Sănătății (f.20), invocată de pârâți, medicamentul administrat reclamantei se regăsea printre cele menționate în protocolul de tratament a infectiei cu Sars Cov 2, dar societatea furnizoare a arătat că stocul existent abia acoperă necesarul pentru tratamentul bolilor în alineatul precedent (n.r. : alte boli), necunoscându-se data la care vor putea fi onorate comenzile pentru România. În baza poziției furnizorului, Ministerul Sănătății a comunicat spitalelor și direcțiilor de sănătate publică din țară că se află în imposibilitate de a furniza medicamentul respectiv", notează judecătorii în acelaşi document.

Aşa că doar cei care au avut bani şi cunoştinţe în străinătate au procurat ceea ce statul român nu a fost în stare să asigure pentru cei bolnavi de Covi-19. Aşa a fost şi în cazul pacientei din Zalău. Cu economiile pe care le avea şi cu bani împrumutaţi, pacienta a făcut rost din altă ţară de Tocilizumab.

„Familia sa a achiziționat medicamentul de mai sus din Elveția (2 fiole) și l-a pus la dispoziția medicilor, iar în urma administrării medicamentului starea de sănătate s-a ameliorat", mai precizează magistraţii.

Pacienta din Zalău a primit tratamentul cu Tocilizumab pe 7 octombrie 2020. 3 zile mai târziu a fost externată. Un caz fericit. Vindecarea a costat-o 8.227,13 lei, bani pe care a încercat să şi-i recupereze atât de la spital, cât şi de la Casa de Sănătate Sălaj: „Prin adresa nr.... din partea Spitalului Județean de Urgență Zalău i-au fost comunicate reclamantei următoarele: «în cazul medicamentului achiziționat de dumneavoastră nu sunt întrunite condițiile esențiale pentru a vă putea fi decontat de spital, și anume acest medicament nu se acordă în mod gratuit». Prin urmare, reclamanta nu a primit contravaloarea medicamentului achiziționat de ea, cu toate că aceasta este asigurată în sistemul medical de sănătate, respectiv plătește contribuția aferentă de peste 34 de ani”. 

Cum nu a reuşit să-şi recupereze banii pe cale amiabilă, ori de la spital, ori de la Casa Asigurărilor de Sănătate Sălaj, femeia a dat cele două instituţii în judecată, motivând că după 34 de ani de cotizaţii la sistemul de sănătate are dreptul la asistenţă medicală gratuită, mai ales că nu mai beneficiase până atunci de servicii medicale. Judecătoria Zalău i-a dat câştig de cauză pe 27 octombrie 2021, la un an de la tratamentul primit în spital, şi a obligat spitalul să plătească. Decizia nu e definitivă.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri