Auzim mereu că cel mai bine este să facem sport dimineaţa, dar nu ştim exact de ce. Indiferent ce moment al zilei alegi să faci mişcare există avantaje şi dezavantaje. Programul sportiv depinde şi de ce rezultate vrei să obţii. Vrei să slăbeşti, vrei să-ţi lucrezi muşchii sau vrei doar să te menţii? În funcţie de răspuns îţi poţi stabili şi programul.
Dacă ai de ales, ar fi benefic să îţi faci antrenamentele dimineaţa sau la prânz. Însă până la urmă important este să faci mişcare zilnic chiar dacă asta înseamnă să faci sport seara. Primul pas esenţial spre o viaţă sănătoasă este să incluzi sportul în programul tău. Apoi îl poţi ajusta în timp, în funcţie de posibilităţi.
Adrian Bogdan, antrenor box şi fitness
De ce e bine să faci sport dimineaţa
Cel mai bun moment al zilei pentru mişcarea este dimineaţa, spun specialiştii. Avantajele sunt mult mai multe decât dacă faci sport seara. În primul rând, îţi vei începe ziua cu un tonus ridicat şi vei avea mai multă energie. În al doilea rând, sportul ajută la eliberarea de endorfine care produc plăcere dar pot calma şi durerile. „Cei mai mulţi sportivi sau antrenori vor spune că momentul ideal al zilei pentru a face mişcare este dimineaţa. De aceea multe săli de sport se şi deschid la 6 sau 7 dimineaţa. Şi în filme vedem acelaşi lucru. Ne amintim de celebrul Rocky care la 5 dimineaţa se trezea şi pleca la alergat. Mulţi actori de la Hollywood se trezesc chiar şi la 4 sau 5 dimineaţa pentru a-şi începe antrenamentele. Sigur, mulţi vor spune că nu sunt sportivi de preformanţă sau actori. Nu degeaba aceste personalităţi se trezesc devreme pentru a face sport. Mişcarea dimineaţa este mult mai eficientă şi te ajută să slăbeşti mai uşor”, explică antrenorul de box şi fitness Adrian Bogdan.
Sportul practicat dimineaţa te ajută chiar şi să dormi mai bine. Studiul unor cercetători americani arată faptul că dacă faci sport la 7 dimineaţa, tensiunea arterială scade şi o să ai un somn mai plăcut noaptea. În plus, un program bine pus la punct şi strecurarea sportului la prima oră te ajută să fii consecvent. În schimb, sportul practicat seara are o listă de avantaje destul de scurtă: te detensionează după o zi la muncă şi poţi petrece mai mult timp făcând mişcare, nefiind condiţionat de timp. Pe lista dezavantajelor avem tulburarea somnului, tentaţia de a renunţa, lipsa de energie după o zi de muncă şi forţarea organismului.
AVANTAJE ŞI DEZAVANTAJE
Sportul practicat dimineaţa
Avantaje
Vei avea energie toată ziua
Îţi stimulează activitatea celebrală
Te vei simţi mai bine datorită endorfinelor eliminate
Te ajută în programul de slăbire
Te ajută să fii mai consecvent
Dezavantaje
Încălzirea durează mai mult
Trebuie să te trezeşti mai devreme
Sportul practicat seara
Avantaje
Te detensionează fizic
Te ajută să scapi de stres după o zi grea la muncă
Poţi face mai multă mişcare, nu ai un timp-limită
Dezavantaje
Lipsa de energie după o zi de muncă
Îţi tulbură somnul
Eşti mai tentat să renunţi pentru că eşti obosit la final de zi
O oră dimineaţa, cât 2-3 ore seara
Dimineaţa corpul nostru este mai rigid, dar odihnit. După ce trecem de încălzire, energia este mult mai ridicată şi putem executa antrenamente intense fără probleme. De asemenea, exerciţiile vor fi executate mult mai corect. Şi psihic vei trece mai uşor peste un antrenament greu pentru că te afli la început de zi când motivaţia şi concentrarea sunt ridicate. Specialiştii spun că o oră de sport dimineaţa face cât 2-3 ore de mişcare seara. „Acum trebuie să facem diferenţa între tipul de activitate pe care îl facem. Una este să alergi sau să faci forţă şi alta este să faci pilates sau streching. Cu siguranţă antrenamentele intense, cardio sau de forţă ar trebui executate dimineaţa, când suntem plini de energie. O sesiune de yoga sau de pilates nu poate face rău seara. Este chiar recomandat ca după o zi de muncă, de stat pe scaun cu orele, să ne întindem puţin oasele”, mai explică antrenorul Adrian Bogdan.
În caz că vrei să slăbeşti, programul ideal de mişcare ar trebui să cuprindă un antrenament intens dimineaţa şi o sesiune de streching sau pilates după ce ajungi acasă de la muncă. Un alt avantaj al sportului practicat dimineaţa este că nu te loveşti de prea multă lume la sală sau în parc, în timp ce seara abia prinzi un aparat gol, iar parcurile sunt pline de joggeri şi plimbăreţi.