Jurnalul.ro Special Sportul, una dintre cele mai bune surse pentru finanțarea campaniilor electorale 

Sportul, una dintre cele mai bune surse pentru finanțarea campaniilor electorale 

de Diana Scarlat    |   

Unii dintre primarii în funcție au început deja să-și pregătească terenul pentru viitoarea campanie electorală, organizând teritoriul într-o formulă nouă: prin înființarea și finanțarea Cluburilor Sportive municipale.

Pe modelul sălilor de sport și al terenurilor de fotbal comunale construite pantă, noile cluburi sportive devin o vacă de muls pentru aleșii care vor să-și mai asigure un mandat, la viitoarele alegeri. Dacă în sălile și terenurile de sport au fost pompați bani, cât să ajungă la toată lumea „parandărătul”, indiferent dacă era nevoie de ele sau nu, acum a venit vremea unei organizări mai inteligente, ce se profilează ca o nouă strategie, preluată de la „Centru”. Modelul e ideal: într-un club sportiv municipal pot intra bani de la primărie și pot fi distribuiți fără prea multe explicații și mai ales fără concursuri sau licitații.

Scandalul Clubului Sportiv Municipal București a pornit în vara acestui an, când primarul Capitalei, Nicușor Dan, a demis-o pe Gabriela Szabo de la conducerea acestei instituții. Astfel, sportul românesc a trecut la un nou nivel, devenind o puternică miză politică. Nicușor Dan și-a motivat decizia spunând că multimedaliata sportivă Gabriela Szabo „a ratat toate obiectivele competiționale”, însă a fost clară de la început latura politică a demiterii, ca la șefia clubului să fie adus un colaborator apropiat al conducerii primăriei, pe modelul de succes al tuturor instituțiilor cu finanțare de la stat. 

Nicușor Dan a fost acuzat de jaf din bani publici de la acest club sportiv, în special la echipa de handbal feminin, prin intermediul membrilor Consiliului de Administrare, cinci la număr, plasați strategic în această formulă, toți fiind consilieri PLN și USR. Faptul că nu pentru pierderile financiare nejustificate ale clubului a fost demisă Gabi Szabo s-a confirmat la scurt timp după demiterea acesteia, când CSM București a continuat ceea ce făcea și înainte: a mai transferat o handbalistă străină, Grace Zaadi, de 28 de ani, pe un salariu uriaș, de aproape 18.000 de euro pe lună. Iar salariul antrenorului echipei de handbal feminin a rămas tot 10.000 de euro pe lună, indiferent de performanțe. 

 

Decizii luate „pe persoană fizică”

 

Sistemul este sigur, pentru oricine vrea să aibă controlul unor sume foarte mari de bani de la stat. Asta arată toate celelalte scandaluri de la cluburile sportive, conduse pe același tipar. Handbalul feminin se plătește la fel de bine, tot fără performanțe justificative, și la alte cluburi sportive din Capitală, unde au fost scandaluri legate de încercarea deturnării activelor către afaceri imobiliare ale celor care gestionează banii. Clubul Rapid era să-și piardă echipa și bazinul de polo, tot în această vară, tot pe baza deciziilor luate pe sistemul închis al factorilor de decizie. Membrii echipei Rapid de polo seniori s-au plâns că secția lor a avut, în ultima perioadă, un buget de 100.000-150.000 de euro pe an, cât înseamnă un singur salariu anual al unei jucătoare de handbal feminin adusă din străinătate. 

Poloiștii au fost anunțați, într-o zi, că se desființează echipa, deși au avut performanțe în ultimii ani, bugetul alocat pentru ei fiind nesemnificativ, în comparație cu cel pentru handbal feminin. Însă membrii clubului aflaseră de anumite interese imobiliare și de încercarea de preluare a activelor clubului de către un grup format chiar din factorii de decizie care împart banii, urmând să se treacă la dezvoltarea unei baze de agrement, sub pretextul nevoii de a înființa o „Academie de înot”. Bazinul de polo și echipa au scăpat de desființare, după ce scandalul a apărut în presă, în luna iunie. 

 

Concubinajul sportului cu partidele politice

 

După ce s-a demonstrat eficiența cluburilor sportive, din punctul de vedere al gestionării banilor, sportul românesc a devenit extrem de important acum pentru politicieni și mai ales pentru primari. Miza nu e performanța sportivilor, ci cu totul alta: banii pentru finanțare sunt foarte mulți, iar gestionarea lor poate sprijini structurile din teritoriu ale partidelor politice. Sportul devine, astfel, una dintre cele mai bune surse pentru finanțarea campaniilor electorale. 

Asta se poate înțelege și din graba primarului municipiului Constanța de a replica schema câștigătoare CSM de la București, iar declarația edilului, de acum două săptămâni, e de o sinceritate debordantă: „Am decis înființarea Clubului Sportiv Municipal Constanța când am văzut câți bani sub formă de granturi se scurgeau din buget pentru finanțarea unor echipe sportive. Bani, timp pentru evaluarea proiectelor și hârtii justificative, totul într-un proces complicat, costisitor și fără beneficii pentru municipalitate”, a declarat Vergil Chițac.  

Cu alte cuvinte, e nevoie de gestionarea sumelor foarte mari de bani care merg spre echipe, printr-un CSM condus de un CA. Membrii CA pot lua decizii astfel încât să dea banii acolo unde trebuie, fără prea multe comentarii, explicații, motivații sau documente justificative. În orice structură a statului român, membrii CA sunt oamenii de încredere ai ordonatorului de credite (finanțatorului care le dă bani publici), iar sumele se împart fără concursuri, licitații sau documente justificative. Oamenii de casă ai primarilor sunt și factorii de decizie pentru distribuirea banilor din Cluburile Sportive Municipale. Fiind legați de partid, nu mai verifică nimeni dacă deturnează fondurile în alte scopuri decât cele declarate. 

 

Cu banii pentru sport se poate întări structura din teritoriu a partidului care conduce primăria, ceea ce „concurența” (opoziția) nu are cum să facă.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri