Jurnalul.ro Special Anchete Cum sparge statul 10 milioane €? SPP și STS trag cu PNRR în UAV

Cum sparge statul 10 milioane €? SPP și STS trag cu PNRR în UAV

de Ion Alexandru    |   

Serviciul de Protecție și Pază, în asociere cu Serviciul de Telecomunicații Speciale, cheltuie aproape 47 de milioane de lei pentru achiziția de echipamente hardware și software care să ajute la identificarea, monitorizarea și neutralizarea amenințărilor cu drone la adresa demnitarilor.

Banii pentru această inedită cumpărătură vin din fonduri PNRR, achiziția vizând „sisteme de război electronic și contramăsuri” este prevăzută în Planul Național de Redresare și Reziliență, la Componenta 7 - „Transformare digitală”, capitol la a cărui redactare SPP a participat cu o serie de propuneri. Contractul a fost adjudecat de o companie care a lucrat, în ultimii ani, cu mai multe structuri ale Ministerului Apărării Naționale, unul dintre patronii  firmei fiind pus, în 2016, sub acuzare de către DNA, într-un dosar de corupție.

SPP anunță încheierea unui nou contract-mamut, de data aceasta fiind vorba despre o afacere care este trecută chiar în celebrul Plan Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Concret, este vorba despre un contract de furnizare de echipamente hardware și de aplicații informatice, pentru identificarea, monitorizarea și neutralizarea amenințărilor de tip… UAV - vehicule aeriene fără pilot (drone). Investiția face parte dintr-un proiect denumit „dezvoltarea sistemelor de securitate pentru protecția spectrului guvernamental”, este finanțată prin PNRR, iar achiziția este organizată, așa cum rezultă din anunțul de atribuire publicat pe portalul SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice) de către Serviciul de Protecție și Pază, în calitate de lider de asociere, împreună cu Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS).

Studiind celebrul PNRR, găsim, la Componenta C7 - Transformare digitală, un capitol potrivit căruia, „având în vedere necesitatea asigurării controlului comunicațiilor destinate autorităților publice centrale și locale, STS trebuie să mențină un grad ridicat de disponibilitate, reziliență și securitate a serviciilor de comunicații și tehnologia informației”. Iar pentru îndeplinirea atribuțiilor sale legale privind protecția fizică a demnitarilor, sediilor și reședințelor acestora, „SPP va utiliza sisteme de protecție a comunicațiilor unitare și adaptate la noile tehnologii”. Aceste tehnologii vor trebui să funcționeze atât în benzile de frecvențe radio în care STS asigură protecția comunicațiilor, cât și în benzile de frecvențe radio în care SPP are atribuții legale să asigure acest tip de echipamente.

 

Beneficiarii principali: Președinția, Parlamentul și Guvernul

 

Conform PNRR, „este necesară realizarea colaborativă de către ambele instituții a sistemelor de securitate pentru protecția spectrului guvernamental, în vederea creșterii capacității de protecție fizică a demnitarilor și a obiectivelor, prin identificarea, monitorizarea și neutralizarea amenințărilor de tip UAV, prin identificarea și blocarea amenințărilor din spectrul de frecvențe wireless”, precum și „localizarea la nivel național a perturbatorilor de spectru guvernamental și eliminarea acestora”.

Chiar SPP a propus, la redactarea acestui capitol din PNRR, să se dezvolte o nouă rețea de senzori distribuiți la nivel național, care va fi plasată pe site-uri dedicate, toți acești senzori, plasați în locațiile de recepție, urmând a fi răspândiți în toată țara, „pentru a detecta și avertiza automat în caz de perturbatori în spectrul radio guvernamental”. De asemenea, trebuie să se asigure un minimum de 10 autospeciale mobile destinate protecției rețelelor de comunicații.

Beneficiarii acestui serviciu de protecție a spectrului guvernamental sunt Administrația Prezidențială, Palatul Parlamentului, Guvernul României, autoritatea judecătorească, Curtea de Conturi și Curtea Constituțională.

 

Inițial, afacerea a fost evaluată la aproape 12 milioane de euro

 

În baza acestor „angajamente”, SPP a scos la mezat, în data de 2 septembrie 2022, un contract, pe care a anunțat că urma să îl atribuie prin organizarea unei proceduri competitive cu negociere, fără licitație deschisă sau electronică. Instituția condusă de Lucian Pahonțu a pus la bătaie suma de 48.568.015 lei fără TVA, respectiv de 57.775.035,85 de lei cu TVA inclusă (11.790.824,05 euro).

În acești bani trebuiau să intre echipamente denumite „sisteme de război electronic și contramăsuri”, compus dintr-o autospecială C-UAS (Counter Unmanned Aerial System), șase complete individuale de lucru C-UAS, cinci sisteme fixe C-UAS și o soluție pentru Centrul de Comandă C-UAS.

Printre condițiile obligatorii impuse de SPP pentru atribuirea acestui contract s-au aflat și capacitatea ofertantului de a asigura protecția informațiilor, dar și experiența similară, constând în contracte similare care, în ultimii cinci ani, să fi avut o valoare cel puțin egală cu suma de 45.189.708 lei fără TVA.

 

Contractul, parafat în 5 mai 2023

 

La procedura de selecție organizată de SPP au fost înregistrate patru oferte, fiind aleasă, în cele din urmă, oferta depusă de compania SC Civitas Systems SRL din Craiova. Astfel, la data de 5 mai 2023, a fost încheiat cu această companie contractul nr. N1300/2023, în valoare finală de 39.443.000 de lei fără TVA, respectiv de 46.937.170 de lei cu TVA inclusă (9.579.014,3 euro).

Potrivit datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), SC Civitas Systems SRL avea, până la data de 31 ianuarie 2023, trei asociați persoane fizice și un asociat persoană juridică. Este vorba despre Cristian Dobre, Mihail Sima și Rene-Edmond Pasculescu, toți din Craiova, și despre compania Civitas P.S.G. SA, administrată de Rene-Edmond Pasculescu.

În prezent, Civitas P.S.G. SA a este asociatul unic al SC Civitas Systems SRL, prin cesionarea de către asociații persoane fizice a părților sociale.

 

Furnizor de sisteme de securitate pentru unitățile MApN. Inclusiv pentru UM 01871 Deveselu

 

Civitas Systems SRL, compania care și-a adjudecat contractul cu SPP, pe bani din PNRR, a mai derulat, începând cu anul 2015, numeroase contracte cu instituțiile statului, în special cu cele din zona de siguranță și apărare națională. Spre exemplu, pentru Ministerul Apărării Naționale, prin intermediul unităților militare UM 02550 București, UM 02415 București sau UM 01836 Otopeni, compania în cauză a furnizat sisteme de securitate, un videowall, sisteme integrate de securitate sau sisteme de securitate și protecție.

Un astfel de contract este cel parafat, la data de 10 septembrie 2020, cu UM 02550 București, vizând extinderea sistemului integrat de securitate pentru UM 01871 Deveselu. Valoarea contractului s-a ridicat, atunci, la 4.995.000 de lei fără TVA.

De asemenea, SC Civitas Systems SRL a mai încheiat, în 14 februarie 2020, un contract cu SPEEH Hidroelectrica SA, în valoare de 2.464.618,22 de lei fără TVA pentru reabilitarea instalației de detectare și avertizare la incendii la Centrala „Porțile de Fier I”. Alți clienți care au oferit contracte similare aceleiași companii, fie direct, fie împreună cu alți operatori din piață, au fost Distribuție Energie Electrică România SA, Aeroportul Oradea R.A. sau Aeroportul Internațional Timișoara „Traian Vuia”. Valoarea tuturor acestor contracte se ridică la aproximativ 180 de milioane de lei, cu tot cu TVA.

 

Unul dintre patroni, anchetat de DNA

 

Presa centrală notează că, în 2016, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a atribuit aceleiași firme un contract în valoare de 67.367,88 de lei fără TVA, pentru sistemul de verificare și control al încasărilor în numerar la punctul de trecere Fetești.

Tot în 2016, DNA anunța, prin intermediul unui comunicat de presă, că unul dintre acționarii companiei SC Civitas Systems SRL, Cristian Dobre, fost președinte al Camerei de Comerț și Industrie Dolj, a fost pus sub acuzare, sub control judiciar, pentru participație improprie la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente sau declarații false ori inexacte pentru obținerea pe nedrept de fonduri europene.

Acuzațiile vizau un contract atribuit de Primăria Craiova, în februarie 2013, unei asocieri de firme din care făcea parte și o societate controlată de Cristian Dobre, vizând lucrări pentru realizarea unui complex de agrement acvatic în Parcul Tineretului din Craiova.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Subiecte în articol: spp echipamente atacuri drone
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri