Jurnalul.ro Special Anchete SPP s-a dotat, în plină vacanță, cu tehnică video de vârf. Camerele comandate vor filma inclusiv traseele de deplasare

SPP s-a dotat, în plină vacanță, cu tehnică video de vârf. Camerele comandate vor filma inclusiv traseele de deplasare

de Ion Alexandru    |   

Serviciul de Protecție și Pază a încheiat, la finalul lunii trecute, al treisprezecelea contract de achiziție de echipamente speciale cu aceeași firmă. Valoarea totală a acestor contracte, parafate începând cu anul 2018, pe care SC Syntegra Security SRL le semnează cu instituția condusă de generalul Lucian Pahonțu, se ridică, astfel, la peste 13,6 milioane de lei. Afacerile derulate astfel vizează furnizarea de echipamente video, termoscanere, licențe pentru aplicații video și soluții de management. Una dintre aceste achiziții făcute de SPP face parte din proiectul despre care „Jurnalul” a mai scris, în ultimul an, destinat misiunilor de intervenție la dezastre și crize.

Această ultimă afacere se referă la încheierea unui contract de furnizare a unor echipamente aferente extinderii sistemului de supraveghere video al Serviciului de Protecție și Pază. Este vorba despre cumpărarea unui server de control acces, pentru care SPP era dispus să plătească 29.830 de lei fără TVA, a zece camere video pentru trasee de deplasare (cu o valoare estimată inițial la 228.570 de lei fără TVA), a trei sisteme de stocare a imaginilor video (cu o valoare inițial estimată de 29.115 lei fără TVA), a patru servere pentru extinderea și redundanța modului de stocare și de afișare a sistemului de supraveghere video a traseelor (cu o valoare estimată inițial de 185.210 lei fără TVA), la care se adaugă cinci servere LPR.

Toate aceste informații au fost publicate, chiar de către SPP, încă din data de 22 aprilie 2022, pe portalul SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice), în momentul în care a declanșat procedura de achiziție, prin licitație.

Un singur ofertant pentru toate loturile

La licitația deschisă, organizată de către autoritatea contractantă, pentru fiecare lot în parte, a fost primită doar o singură ofertă care să și fie declarată admisibilă. Această singură ofertă aparține companiei bucureștene SC Syntegra Security SRL, un furnizor abonat, de mai mulți ani, la contractele scoase la mezat de către Serviciul de Protecție și Pază.

Fiind unicul ofertant, autoritatea contractantă a încheiat cu acesta, la data de 25 iulie 2022, contractul având numărul N 2281/2022, în valoare totală finală de 780.830 de lei fără TVA, respectiv de 929.187,7 lei cu TVA inclusă (189.630,1 euro).

Echipamentele trebuie livrate în 75 de zile

Din caietul de sarcini care a stat la baza acestei achiziții, aflăm că „dezvoltarea unor noi tehnologii în domeniul sistemelor de securitate a condus, implicit, și la dezvoltarea soluțiilor tehnice pentru implementarea sistemelor de supraveghere video”, iar „pentru vizualizarea, înregistrarea și arhivarea stream-urilor video se folosesc arhitecturi complexe de servere prevăzute cu soluții de failover, care asigură atât redundanța, cât și balansarea resurselor pentru obținerea unor performanțe ridicare ale sistemului”.

Astfel, pentru implementarea cerințelor operaționale, SPP „intenționează dezvoltarea sistemelor de supraveghere video și de control acces. Din acest motiv, capacitatea de stocare a informațiilor video se va dimensiona corespunzător, iar serverele destinate managementului și înregistrării fluxurilor vor fi instalate într-o arhitectură care să asigure redundanța sistemului”.

Sunt vizate patru obiective: extinderea și redundanța capacității de stocare a sistemului de supraveghere video, realizarea arhitecturii de servere instalată la SPP, extinderea sistemului de preluare a stream-urilor prin achiziția de camere video și extinderea capacității de stocare a informației video și de control acces.

Termenul de livrare a acestor echipamente a fost stabilit la 75 de zile de la data semnării contractului.

De la sisteme mobile, la termoscanere și punct de comandă, Syntegra are „lipici” la fondurile SPP

Potrivit datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), compania care a primit acest contract – SC Syntegra Security SRL – este o entitate din Capitală, fondată în anul 2008 și care este controlată, în calitate de unic asociat, de un anume Florian Ciochină (VEZI FACSIMIL). Firma nu se află la primul contract încheiat cu SPP, ci la al treisprezecelea, începând cu anul 2008.

Astfel, în 28 noiembrie 2008, SPP a încheiat cu acest SRL un contract de 342.000 de lei fără TVA pentru furnizarea unei aplicații software de management al stream-urilor video și de recunoaștere facială. Apoi, în 12 mai 2020, compania a primit un contract de 242.950 de lei fără TVA, pentru furnizarea unui sistem video mobil. Anterior, în 12 martie 2020, între SPP și compania lui Ciochină a fost parafat un contract de 980.505 lei fără TVA, pentru furnizarea, instalarea și punerea în funcțiune a sistemelor de afișaj tip video-Wall pentru surse multiple.

La 6 noiembrie 2018, Syntegra Security SRL a livrat SPP echipamente informatice în valoare de 470.531,2 lei fără TVA. În 20 ianuarie 2020, aceeași firmă a furnizat SPP termoscanere în valoare de 80.000 de lei fără TVA. În data de 16 august 2021, Syntegra primește un lot din contractul aferent punctului de comandă mobil pentru coordonarea intervențiilor la dezastre și situații de urgență, în valoare de 5.175.700 de lei fără TVA.

În 2 noiembrie 2021, se mai încheie un contract, de 210.000 de lei fără TVA, pentru furnizarea unui sistem video pentru autovehicule. La aceeași dată, SPP mai atribuie firmei cu pricina un contract de 204.000 de lei fără TVA, pentru furnizare upgrade soft Neo Face.

La data de 23 martie 2022, Syntegra Security SRL primește de la SPP un contract de 224.890 de lei fără TVA, pentru instalarea și punerea în funcțiune a unui sistem de afișare a informațiilor video de tip video-Wall. Un contract identic este parafat la 24 mai 2022, dar, de această dată, la o valoare de 2.291.880 de lei fără TVA.

Un al doisprezecelea contract a fost încheiat în 25 iulie 2022, la un preț de 179.000 de lei fără TVA, pentru furnizarea de licențe pentru aplicații video.

Subiecte în articol: lucian pahontu
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri